Skocz do zawartości

[piasta tylna] kolejność skręcania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zastanawiam się w jakiej kolejności powinna zostać skręcona tego typu tylna piasta ( zdjęcie ). Od strony kasety jest tylko tulejka, natomiast z drugiej strony jest skontrowana. I tu mam pytanie.

1. Od strony kasety dać drugą tulejkę po czym skontrować obie wąską nakrętką czy pierwszą tulejkę skontrować nakrętką i dopiero potem dać drugą tulejkę ? Czy dawać jakieś podkładki ?

2. Od strony bez kasety. Skontrować wąską nakrętką a następnie dać tulejkę czy najpierw tulejka a później wąska nakrętka ?    

post-173521-0-35940700-1442677305_thumb.jpg

post-173521-0-83012500-1442677392_thumb.jpg

post-173521-0-05337900-1442677441_thumb.jpg

Skręciłem w następujący sposób. Od strony kasety dałem drugą tulejkę ( węszą ) i dokręciłem nakrętką , od drugiej strony dałem szerszą tulejkę i skręciłem śrubą. Po założeniu koła , obręcz jest a obu stron w tej samej odległości od ramy i wszystko było by dobrze gdyby nie to że śruba jest za krótka. Ta od strony kasety jest jakby za długa kosztem drugiej strony ? Nie ma miejsca na dokręcenia nakrętki na ramie.

Dlaczego śruba suportu od strony kasety jest taka długa , czy jest mozliwe ze coś zostało odwrócone , da sie to jakoś przekręcić ?

post-173521-0-01252300-1442680732_thumb.jpg

post-173521-0-54122900-1442680752_thumb.jpg

Na początek dwie praktyczne uwagi:

1. tak jak napisał Kinder85 jak coś rozkręcasz to najpierw sobie to narysuj, pomierz odległości, rób fotki w czasie demontażu

2. jak rozkręcasz piastę do czyszczenia i smarowania i nie wymieniasz konusów, to nie rozkontrowuj strony nienapędowej. Jak wymieniasz konusy to najpierw zmierz odległość konusa od końca osi.

W twoim przypadku jak widać coś namieszałeś. Zwykle konus nienapędowy jest skontrowany bez tulejki i jest jedna długa tulejka miedzy konusem strony napędowej a nakrętką

1D5AE453-A28E-4999-A9BE-41F1AB95ABC7.JPE

. Ale bywają i inne konstrukcje (jak u ciebie).

75514328_kompletna-os-piasty-tylnej-do-p

Najprościej sprawdzić ile osi ma wystawać poza kontrę. Rozstaw wewnętrzny haków to pewnie 135mm, mierzysz długość osi, odejmujesz ten wymiar i dzielisz na 2. I masz długość która ma wystawać poza kontrę. Sprawdź, czy zamiana tulejek (wg mnie długa powinna być po stronie wolnobiegu) nie da prawidłowej odległości. Ale skoro teraz koło jest idealnie w osi roweru, to znaczy, ze tulejki są tak jak być powinny, tylko za mało wkręciłeś konus od strony nienapędowej. O ile masz wkręcić to łatwo wyliczysz.

Wyczyszczenie bieżni, smarowanie, układanie kulek dużo łatwiej się robi przy zdjętym wolnobiegu. Więc ja zawsze od tego zaczynam, I wtedy mogę rozkonspirować która stronę chcę. A ja wole napędową, no mam więcej miejsca na klucze. jak pisałem wyżej-kwestia gustu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...