Mod Team Puklus Napisano 22 Września 2015 Mod Team Napisano 22 Września 2015 No tak ale najnowszy claris może nie bardzo już pasować ale tego nie wiem na pewno.
sebass52 Napisano 22 Września 2015 Autor Napisano 22 Września 2015 Podsumowując.Zajechać kasetę i łańcuch do końca,zostać przy obecnych revo i wtedy wymienić łańcuch i kasetę z manetkami na 9.Stara Acera zostaje bo obsłuży 9.A Puklus powiedz mi jeszcze jak to jest z trwałością napędu 9 względem 8?Są jakieś znaczące różnice in minus?
seraph Napisano 22 Września 2015 Napisano 22 Września 2015 Jeśli już są różnice w żywotności to minimalne i wynikają raczej z tego, że starsze części ogólnie są trwalsze. Jakość nowych produktów niestety spada i nowe komponenty zużywają się szybciej nie ważne czy pod 8 czy pod 9sp. Najprostszy przykład to łańcuch...
sebass52 Napisano 22 Września 2015 Autor Napisano 22 Września 2015 To oczywiste, bardziej chodziło mi o to czy przez węższy łańcuch w 9 wytrzymałość spada zauważalnie względem 8.
seraph Napisano 22 Września 2015 Napisano 22 Września 2015 Raczej nie. Łańcuch jest węższy głównie dlatego, że ma krótsze sworznie, które na wytrzymałość nie wpływają. Blaszki grubością różnią się minimalnie.
sebass52 Napisano 22 Września 2015 Autor Napisano 22 Września 2015 Rozumiem. Dzięki za informacje i poszerzenie mojej wiedzy. Pozostaje jeździć na obecnym napędzie aż po jego kres i wtedy myśleć nad wymianą. Z manetkami chyba jednak się wstrzymam.
Mod Team Pixon Napisano 22 Września 2015 Mod Team Napisano 22 Września 2015 Szczerze to ładowanie się w tym momencie w 9 rzędów jest słabe. O ile ktoś ma ten napęd, to niech sobie jeszcze używa. Jednak kupowanie nowego w tym momencie to głupota. Szczególnie, że za chwil kilka, za sezon, dwa będzie taki sam problem jak z obecnym napędem 8 rzędowym :/
Mod Team Puklus Napisano 22 Września 2015 Mod Team Napisano 22 Września 2015 Różnice wytrzymałościowe sa lepsze w 9 bo ciągle można kupić Kasetę XT i porządne łańcuchy i daleko na tym zajechać. Jednak kaseta 8 rzędowa to optimum do jazdy w błocie gęstym, trawach i wszystkim naraz, najmniej sie zapycha kaseta i najmniej upośledza napęd.
Ink Napisano 22 Września 2015 Napisano 22 Września 2015 Szczerze to ładowanie się w tym momencie w 9 rzędów jest słabe. O ile ktoś ma ten napęd, to niech sobie jeszcze używa. Jednak kupowanie nowego w tym momencie to głupota. Szczególnie, że za chwil kilka, za sezon, dwa będzie taki sam problem jak z obecnym napędem 8 rzędowym :/ Zobacz ile kosztuje łańcuch + kaseta pod 10rz.
Mod Team Pixon Napisano 23 Września 2015 Mod Team Napisano 23 Września 2015 Różnica jest rzędu 20-30 zł na komplecie... Napisałem przecież, że gdyby autor miał napęd 9 rzędowy to rzeczywiście przechodzenie na 10 jest nieopłacalne. Jednak Wy mu proponujecie zmianę z 8 na 9. Czyli zakup całego napędu od nowa, a co za sezon, dwa? Przy takich zmianach od razu najlepiej przejść na coś w miarę nowego. Ładowanie się w nową grupę 9 rzędową jest bez przyszłości.
seraph Napisano 23 Września 2015 Napisano 23 Września 2015 A jeśli komuś wystarczy Alivio? Nowe jest 9 rzędowe i jest całkiem dobre - przerzutka shadow i zintegrowana oś w korbie. Kiedy ostatnio wyszła cała nowa grupa 8 rzędowa? Przerzutka i manetki powinny podziałać sporo zważywszy, że np. manetki M430 to całkiem udany wypust. Kaset i łańcuchów nie braknie. Oczywiście jeśli ktoś celuje wyżej i ma nawet takie myśli to może nie mieć sensu, ale jak Alivio czy Deore nawet to szczyt potrzeb...
Mod Team Pixon Napisano 23 Września 2015 Mod Team Napisano 23 Września 2015 Zapomniałem o nowym Alivio, że weszło w 9 rzędów! Sorry za zamieszanie.
Mod Team Puklus Napisano 23 Września 2015 Mod Team Napisano 23 Września 2015 yyyy Ono już weszło parę lat temu ...
cobalt Napisano 23 Września 2015 Napisano 23 Września 2015 Z 8-biegowymi napędami nie jest aż tak źle... z najnowszych modeli na 8 biegów od Shimano są manetki z grupy Claris. To że z przeznaczeniem na szosę to nie ma się czym przejmować. Dokładnie. Wózek mają dość długi i są masowo pakowane do rowerów fitness. 8-rzędowe napędy tak szybko nie wyginą. Teraz można jeszcze spokojnie kupić wolnobiegi na 7 rzędów . Używam przerzutek Alivio od 20 lat i polecam, spokojnie dają radę. Co do dopasowania kasety do przerzutki, to o wszystkim decyduje skok manetki, a bębenek na 8, 9 i 10 rzędów jest takiej samej szerokości.
sebass52 Napisano 25 Września 2015 Autor Napisano 25 Września 2015 Macie sporo racji w tym co mowicie jednak ją w XT i tym podobne grupy nie celuje bo to za wysoki pułap cenowy dla mnie.alivio albo deore to max.muszę też dodać że rower jest na ramie Scotta z 98,stalowej.pakowanie do niego 10 albo 11 to raczej kiepski pomysł. Przynajmniej tak mi się wydaje.jeśli się mylę to mnie poprawcie.:-)
cobalt Napisano 25 Września 2015 Napisano 25 Września 2015 Dobrze dobrana kaseta 8 - rzędowa spokojnie amatorowi wystarczy.
sebass52 Napisano 25 Września 2015 Autor Napisano 25 Września 2015 Jasne,temat głównie dotyczył manetek do takiej 8 rzędowej kasety.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.