Skocz do zawartości

[manetki]Acera czy Alivio

sebass52

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podsumowując.Zajechać kasetę i łańcuch do końca,zostać przy obecnych revo i wtedy wymienić łańcuch i kasetę z manetkami na 9.Stara Acera zostaje bo obsłuży 9.
A Puklus powiedz mi jeszcze jak to jest z trwałością napędu 9 względem 8?Są jakieś znaczące różnice in minus?

Napisano

Jeśli już są różnice w żywotności to minimalne i wynikają raczej z tego, że starsze części ogólnie są trwalsze. Jakość nowych produktów niestety spada i nowe komponenty zużywają się szybciej nie ważne czy pod 8 czy pod 9sp. Najprostszy przykład to łańcuch...

Napisano

Rozumiem. Dzięki za informacje i poszerzenie mojej wiedzy. Pozostaje jeździć na obecnym napędzie aż po jego kres i wtedy myśleć nad wymianą. Z manetkami chyba jednak się wstrzymam.

• Mod Team
Napisano

Szczerze to ładowanie się w tym momencie w 9 rzędów jest słabe. O ile ktoś ma ten napęd, to niech sobie jeszcze używa. Jednak kupowanie nowego w tym momencie to głupota. Szczególnie, że za chwil kilka, za sezon, dwa będzie taki sam problem jak z obecnym napędem 8 rzędowym :/

• Mod Team
Napisano

Różnice wytrzymałościowe sa lepsze w 9 bo ciągle można kupić Kasetę XT i porządne łańcuchy i daleko na tym zajechać. Jednak kaseta 8 rzędowa to optimum do jazdy w błocie gęstym, trawach i wszystkim naraz, najmniej sie zapycha kaseta i najmniej upośledza napęd.

Napisano

Szczerze to ładowanie się w tym momencie w 9 rzędów jest słabe. O ile ktoś ma ten napęd, to niech sobie jeszcze używa. Jednak kupowanie nowego w tym momencie to głupota. Szczególnie, że za chwil kilka, za sezon, dwa będzie taki sam problem jak z obecnym napędem 8 rzędowym :/

Zobacz ile kosztuje łańcuch + kaseta pod 10rz.

• Mod Team
Napisano

Różnica jest rzędu 20-30 zł na komplecie... Napisałem przecież, że gdyby autor miał napęd 9 rzędowy to rzeczywiście przechodzenie na 10 jest nieopłacalne. Jednak Wy mu proponujecie zmianę z 8 na 9. Czyli zakup całego napędu od nowa, a co za sezon, dwa?

Przy takich zmianach od razu najlepiej przejść na coś w miarę nowego. Ładowanie się w nową grupę 9 rzędową jest bez przyszłości.

Napisano

A jeśli komuś wystarczy Alivio? Nowe jest 9 rzędowe i jest całkiem dobre - przerzutka shadow i zintegrowana oś w korbie. Kiedy ostatnio wyszła cała nowa grupa 8 rzędowa?

Przerzutka i manetki powinny podziałać sporo zważywszy, że np. manetki M430 to całkiem udany wypust. Kaset i łańcuchów nie braknie.

Oczywiście jeśli ktoś celuje wyżej i ma nawet takie myśli to może nie mieć sensu, ale jak Alivio czy Deore nawet to szczyt potrzeb...

Napisano

Z 8-biegowymi napędami nie jest aż tak źle... z najnowszych modeli na 8 biegów od Shimano są manetki z grupy Claris. To że z przeznaczeniem na szosę to nie ma się czym przejmować.

Dokładnie. Wózek mają dość długi i są masowo pakowane do rowerów fitness.

8-rzędowe napędy tak szybko nie wyginą. Teraz można jeszcze spokojnie kupić wolnobiegi na 7 rzędów :).

Używam przerzutek Alivio od 20 lat i polecam, spokojnie dają radę.

Co do dopasowania kasety do przerzutki, to o wszystkim decyduje skok manetki, a bębenek na 8, 9 i 10 rzędów jest takiej samej szerokości.

Napisano

Macie sporo racji w tym co mowicie jednak ją w XT i tym podobne grupy nie celuje bo to za wysoki pułap cenowy dla mnie.alivio albo deore to max.muszę też dodać że rower jest na ramie Scotta z 98,stalowej.pakowanie do niego 10 albo 11 to raczej kiepski pomysł. Przynajmniej tak mi się wydaje.jeśli się mylę to mnie poprawcie.:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...