sebass52 Napisano 19 Września 2015 Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Witam,Potrzebuję opinii które z tych manetek są lepsze.Konkretnie chodzi mi o Sl M360 i SL M410.Obie w systemie 3x8.Czy ktoś może coś o nich powiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Alivio, jest grupę wyżej, jest starsze i na pewno lepiej wykonane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 19 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Czyli te będą lepsze tak?Bo cięzko je już dostać nowe a z nowych na 8rz nic już lepszego nie dostanę...http://allegro.pl/manetki-shimano-alivio-sl-m410-3-8-biegow-komplet-i5545851350.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Drogie w pieron, ale masz racje ze na 8 biegów nic lepszego obecnie nie dostaniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 19 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Chyba,że gdzieś jeszcze zachowały się jakieś Deore na 8 rzędów używane...Nigdy nie miałem takich manetek,obecnie mam RevoShifty.Czy po przejściu mogę się spodziewać jakiejś lepszej(szybszej albo precyzyjniejszej) zmiany przełożeń?Moja przerzutka to Acera M360. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Problem w tym ze nie było deore na 8 był, XT, LX, STX RC i jak trafisz to kupuj i się nie zastanawiaj. Ale mało kto jest głupi i to sprzedaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 19 Września 2015 Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Mialem lxy na 8mke i ergonomia byla kiepska. Odbylem z nimi jedna jazde i je zdjalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 19 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Czyli te Alivio zostają tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Raczej tak bo nie dostaniesz na już nic lepszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobcik Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 A może SL_M430 ostatnio za radą tobo kupiłem takie i znalazłem na tej aukcji w ciekawej cenie Z tego co zrozumiałem w temacie o kompatybilności podejdą i do 7 rzędów? z ograniczeniem, a i do przyszłej rozbudowy by były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Ją mam 8 rzędów kolego.:-) m430 są 9 rzędów i chyba nie da się ich wyregulować pod 8.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobcik Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Da rade, po prostu nie będziesz miał jednego biegu, da się to śrubkami wyregulować na przerzutce i trzeba pamiętać, żeby do końca nie wrzucać na manetce biegów Tylko musiałby się ktoś wypowiedzieć czy manetka od 9rz obsłuży 8, ale wydaje mi się, że tak, bo te z 8rz na 7 daja radę. A tak subiektywnie dodam, że nawet jak zmienisz na te Acery to różnica między revoshiftami będzie na korzyść według mnie lżej chodzą cyngle i wygodniej się zmienia noi sam chwyt kierownicy wygodniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Manetka 9rz ma inny skok niż 8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ink Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Tylko musiałby się ktoś wypowiedzieć czy manetka od 9rz obsłuży 8, ale wydaje mi się, że tak, bo te z 8rz na 7 daja radę. Źle Ci się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Dokładnie też mi się tak wydawało że to nie zadziała. Wcześniej miałem manetki 7 na kasecie 8 i jednego biegu nie było ale przy 9 taki numer już nie wyjdzie niestety. A czy przerzutka 7/8rz obsłuży 9 czy konieczna jest dedykowana pod 9? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Przerzutka może być 7, 8 i 9 a nawet 10, ale szosowa jak by ktoś chciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Nie rozumiem?Chodzi mi o to że moja przerzutka to Acera pod 7/8rz.I czy taka przerzutka obsłuży kasetę 9 gdybym taką zamontował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Drogie w pieron, ale masz racje ze na 8 biegów nic lepszego obecnie nie dostaniesz. Są jeszcze manetki SRAM X4 na 8 biegów, ale trzeba wtedy zmienić przerzutkę tylną na Srama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Przerzutka ma niecały rok dlatego wymieniać nie będę.Ostatnio i tak mi coś odwaliło i myślę żeby ją sprzedać i kupić jakąś deore... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Obecna przerzutka ogarnie Ci 9 rzędów i zamiast ją zmieniać to kup tańsze manetki 3x9 (np wyżej polecane Alivio), a do tego kasetę 9sp i łańcuch. Może wyjdzie trochę drożej niż manetki 3x8 i przerzutka, ale sam widzisz, że system 8 biegowy wymiera niestety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Września 2015 I czy taka przerzutka obsłuży kasetę 9 gdybym taką zamontował? Bez najmniejszych problemów. Trzymanie sie teraz 8 biegów nie mając wehikułu czasu lub leżaków magazynowych nie ma już sensu. Póki sie ma porządne manetki, np cs m739 warto sie trzymać 8 rzędów ile sie da. Jak się nie ma ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2015 To dlaczego piszą na pudełkach że przerzutka obsługuje 7/8rz?Wiem,że jest Acera jeszcze pod 9rz która z zewnątrz różni się tylko wyglądem.Czy przy przerzutce pod 8rz może zabraknąć wychylenia dla 9?Nie będę teraz wymieniał napędu na 9 bo w lutym wymieniłem wolnobieg 7 na kasetę 8 i cały napęd z kasetą,korbą,kołem,łańcuchem i manetkami na nowe i mnie to sporo kosztowało.Poza tym napęd jeszcze nie jest zjechany ma dopiero ~800km.A,że 8 wymiera to zauważyłem w sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Piszą, bo dedykowane to co mają pisać? Nie opłaciłoby się pisać, że nowe przerzutki obsługują stare standardy i odwrotnie, bo nawet jeśli oczywiste jest, że obsługują to byłby taki marketingowy strzał w stopę. Więcej zarobią jak ktoś zmieni pół roweru na raz, a nie "na raty... Może to nie jest celowe wprowadzanie w błąd tylko takie niedopowiedzenie Kaseta 8sp i 9 sp ma identyczną wysokość (pasuje na ten sam bębenek prawda?), wiec wychylenia nie brakuje. Z doświadczenia wiadomo, że nawet starym 6 i 7 rzędowym zwykle nie brakuje. W lutym leciutko umoczyłeś, można było kupić od razu 9sp napęd. A może dobrym pomysłem byłoby sprzedać obecną używaną kasetę i łańcuch? Na forum ktoś się znajdzie i przygarnie na pewno... A jeśli łańcuch dobry to tym bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Teraz rozumiem,czyli przerzutki wymieniał nie będę chyba,że mi odwali i naprawdę kupię Deore.A co do lutego,umoczyłem czy nie,wtedy nie miałem tyle funduszy na 9sp a 8 była tańsza no i potrzebowałem zmienić napęd na już.Wiadomo można było zrobić to trochę lepiej ale z roweru jestem zadowolony.Ciągle się uczę przy nim nowych rzeczy.:)Myślę,że zajadę tą kasetę w następnym roku i wtedy będę myślał o wymianie na 9.Powiedz mi jeszcze proszę czy to nie jest tak,że 8 jest po prostu bardziej trwałe,"pancerne" niż 9? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Z 8-biegowymi napędami nie jest aż tak źle... z najnowszych modeli na 8 biegów od Shimano są manetki z grupy Claris. To że z przeznaczeniem na szosę to nie ma się czym przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.