Skocz do zawartości

[manetki]Acera czy Alivio

sebass52

Rekomendowane odpowiedzi

Da rade, po prostu nie będziesz miał jednego biegu, da się to śrubkami wyregulować na przerzutce i trzeba pamiętać, żeby do końca nie wrzucać na manetce biegów ;)

Tylko musiałby się ktoś wypowiedzieć czy manetka od 9rz obsłuży 8, ale wydaje mi się, że tak, bo te z 8rz na 7 daja radę.

A tak subiektywnie dodam, że nawet jak zmienisz na te Acery to różnica między revoshiftami będzie na korzyść ;) według mnie lżej chodzą cyngle i wygodniej się zmienia noi sam chwyt kierownicy wygodniejszy.

• Mod Team

I czy taka przerzutka obsłuży kasetę 9 gdybym taką zamontował?

Bez najmniejszych problemów.

Trzymanie sie teraz 8 biegów nie mając wehikułu czasu lub leżaków magazynowych nie ma już sensu. Póki sie ma porządne manetki, np cs m739 warto sie trzymać 8 rzędów ile sie da. Jak się nie ma ...

To dlaczego piszą na pudełkach że przerzutka obsługuje 7/8rz?Wiem,że jest Acera jeszcze pod 9rz która z zewnątrz różni się tylko wyglądem.Czy przy przerzutce pod 8rz może zabraknąć wychylenia dla 9?
Nie będę teraz wymieniał napędu na 9 bo w lutym wymieniłem wolnobieg 7 na kasetę 8 i cały napęd z kasetą,korbą,kołem,łańcuchem i manetkami na nowe i mnie to sporo kosztowało.Poza tym napęd jeszcze nie jest zjechany ma dopiero ~800km.A,że 8 wymiera to zauważyłem w sklepach.;)

Piszą, bo dedykowane to co mają pisać? Nie opłaciłoby się pisać, że nowe przerzutki obsługują stare standardy i odwrotnie, bo nawet jeśli oczywiste jest, że obsługują to byłby taki marketingowy strzał w stopę. Więcej zarobią jak ktoś zmieni pół roweru na raz, a nie "na raty... Może to nie jest celowe wprowadzanie w błąd tylko takie niedopowiedzenie :sweat:

Kaseta 8sp i 9 sp ma identyczną wysokość (pasuje na ten sam bębenek prawda?), wiec wychylenia nie brakuje. Z doświadczenia wiadomo, że nawet starym 6 i 7 rzędowym zwykle nie brakuje.

W lutym leciutko umoczyłeś, można było kupić od razu 9sp napęd. A może dobrym pomysłem byłoby sprzedać obecną używaną kasetę i łańcuch? Na forum ktoś się znajdzie i przygarnie na pewno... A jeśli łańcuch dobry to tym bardziej.

Teraz rozumiem,czyli przerzutki wymieniał nie będę chyba,że mi odwali i naprawdę kupię Deore.:P
A co do lutego,umoczyłem czy nie,wtedy nie miałem tyle funduszy na 9sp a 8 była tańsza no i potrzebowałem zmienić napęd na już.Wiadomo można było zrobić to trochę lepiej ale z roweru jestem zadowolony.Ciągle się uczę przy nim nowych rzeczy.:)Myślę,że zajadę tą kasetę w następnym roku i wtedy będę myślał o wymianie na 9.Powiedz mi jeszcze proszę czy to nie jest tak,że 8 jest po prostu bardziej trwałe,"pancerne" niż 9?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...