Skocz do zawartości

[Rama] Kands Maestro 2014 - hamulce tarczowe

piotrrs11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zastanawiam się na zamontowaniem, w tytułowym rowerze tylnego koła 26 posiadającego mocowania na tarcze.

Czy istnieje możliwość dołożenia hamulców ( :thumbsup: ) tarczowych na tył w tym rowerze? (A jeżeli tak to czy jest to bardzo problematyczne)

Pozdrawiam,

Piotr

• Mod Team
Napisano

Hamulców, panowie, Hamulców, nie róbcie z siebie analfabetów...Jeżeli rower ich nie ma a ma uchwyt w ramie t osie da, kupują hamulec i wymieniając koło.

Napisano

Kands Maestro ma na ramie mocowanie pod hamulec tarczowy, więc tak jak napisał @@Puklus, kupujesz hamulec i nowe koło (lub przeplatasz to co masz, ale to chyba nieopłacalne) i cieszysz się tarczówką.

Ale ciekawi mnie ogromnie dlaczego akurat z tyłu i dlaczego 26"? Przecież Maestro ma koła 28".

Napisano

Główna kontrowersja to fakt użycia koła 26 cali, czy tarcze w crossie potrzebne to już kwestia osobistych upodobań czy też konieczności ;) Podejrzewam że wkrótce będzie równie ciężko o przyzwoity amorek do crossa czy trekkinga z piwotami jak w tej chwili ma to miejsce w przypadku rowerków MTB.

Napisano

W celu rozwiania wątpliwości i dywagacji niektórych osób powyżej - mam koło 26'' z zaplecionym silnikiem, posiadającym mocowanie na tarcze.

Przeplatanie silnika na koło 28'' negatywnie wpłynie na jego sprawność, dlatego chce zostać przy kole 26''.

Teraz odnośnie hamulców - montując mniejsze koło pewnie V-ki nie będą sięgały więc muszę zamontować hamulce tarczowe.

Tak jak kolega BikerLight wspomniał zastanawiam się właśnie czy montaż koła o mniejszej średnicy wpłynie w znaczący sposób na wrażenia z jazdy.

Pozdrawiam

Napisano

czy montaż koła o mniejszej średnicy wpłynie w znaczący sposób na wrażenia z jazdy.

No geometrię zmienisz. Tył będzie niżej o ~2.5cm. Czy to dużo? Moim zdaniem nie. Ale sam nigdy nie próbowałem więc to tylko przypuszczenie. A najlepiej załóż to koło które masz to będziesz wiedział czy dla Ciebie ta zmiana geometrii będzie odczuwalna. W końcu jeden hamulec masz (z przodu) więc na próbną jazdę powinno wystarczyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...