Ink Napisano 18 Września 2015 Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Od niedawna zacząłem jeździć szosą. Mam problem z niewygodną pozycją, bolą mnie uda i brzuch. W dolnym chwycie czuję jakbym był całkowicie poziomo. Myślałem, że to kwestia przyzwyczajenia. Trafiła mi się kontuzja, więc miałem przerwę w jeździe. Po przerwie - nie da się tym jeździć. Crossem osiągam te same prędkości przy dużo mniejszym wysiłku. Piastę przedniego koła widzę przed mostkiem. Mój wzrost 178cm, dł.nogi 84-85cm. Rama 53cm - klasyczna, długość rury górnej 57,5cm. Mostek długość 6,5cm ; wysunięty jest 9,5cm i kąt minus. Siodło odsunięte na max do tyłu. Przymierzyłem się do Tribana 540 - (rozmiar L - 58cm?). Wszystko jak uszyte pode mnie. W dolnym chwycie nie byłem tak bardzo pochylony. Piasta przednia była zasłonięta przez hamulec przedni. Rozmiar M - już gorzej ale znacznie lepiej niż u mnie. Wg. kalkulatora Decathlona powinienem mieć 57cm. Jakieś sugestie? Zmienić mostek na dłuższy, wyższy, kąt na plus? Czy rama jest za mała i nie ma sensu kombinować?? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 18 Września 2015 Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Jeżeli rama ma podsiodłową 53cm, a górną rurę 57,5cm, to jest to sloping, a nie rama klasyczna. Z tych wymiarów wynikałoby, że ta rama jest dla Ciebie za duża. Jeżeli prawidłowo dokonałeś pomiarów, to jest większa niż Triban w rozmiarze "L". Ponieważ przedstawione wymiary nie zgadzają mi się z opisem Twoich odczuć, proszę abyś wrzucił zdjęcie zrobione z boku, przedstawiające jak siedzisz na rowerze oparty o ścianę. Ręce w dolnym chwycie wyprostowane w łokciach, nogi na pedałach. Jedno zdjęcie z pedałem od strony aparatu umieszczonym na dole, a drugie zdjęcie z pedałem umieszczonym z przodu w połowie wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ink Napisano 18 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Tak to wygląda. Zaznaczyłem też wymiary ramy jak zmierzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 18 Września 2015 Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Jeżeli masz siodło dobrze ustawione to wygląda na przydużą ramę. Idealnie staw kolanowy powinien w takiej pozycji wypadać centralnie nad osią pedała. Na focie dużo brakuje do takiego położenia. BTW. Ty na niej siedzisz czy stoisz? Jak siedzisz to masz sztyce w kosmos wysuniętą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ink Napisano 18 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Jeżeli masz siodło dobrze ustawione to wygląda na przydużą ramę. Miałem cofnięte. Teraz przesunąłem do przodu. Idealnie staw kolanowy powinien w takiej pozycji wypadać centralnie nad osią pedała. Na focie dużo brakuje do takiego położenia. BTW. Ty na niej siedzisz czy stoisz? Jak siedzisz to masz sztyce w kosmos wysuniętą. Zdjęcie robione samowyzwalaczem, więc nie wyszło jak trzeba. Wysokości siodła nie zmieniałem, nie wydaje mi się żeby było za wysoko. Góry i dolny chwyt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 18 Września 2015 Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Kierownica idzie za bardzo w dół... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ink Napisano 18 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2015 To znaczy motek ma za duży kąt ujemny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 19 Września 2015 Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Pierwsza sprawa, to rozmiar ramy. Chyba pomyliłeś się w pomiarach. Nawet biorąc linijkę i mierząc ramę na zdjęciu wychodzi, że rura podsiodłowa ma praktycznie taką samą długość jak górna. Jeżeli górna ma 57,5cm c-c to podsiodłowa będzie mieć 57-58cm. Tak, czy inaczej jeżeli górna rura ma rozmiar który podałeś, to rama jest o jakieś 2 cm za duża. Gdyby nie krótki mostek to byłoby Ci bardzo ciężko na tym jeździć. Na pierwszych dwóch zdjęciach siodło było za bardzo z tyłu. Nie wiem jak mogłeś tak jeździć. Na kolejnych jest już lepiej, ale myślę, że mógłbyś jeszcze minimalnie przesunąć do przodu. Wysokość siodełka wydaje się ok. Są to Twoje początki na kolarzówce, więc musisz liczyć się z pewnymi bólami. Pozycja jest wymagająca i trzeba się przyzwyczaić. Mostek kierownicy ma możliwość regulacji, więc możesz podnieść kierownicę do góry. Jak przyzwyczaisz się, to będziesz mógł stopniowo opuszczać w dół, aż osiągniesz pożądaną wysokość. I jeszcze kwestia tego, że widzisz oś koła przed poprzeczką kierownicy. Sugerowało by to, że rama jest za mała, jednak tak nie jest. Widelec ma bardzo duże wyprzedzenie koła. Jest ono mocno wysunięte do przodu względem osi sterowej i dlatego oś koła widzisz przed kierownicą. Myślę, że nie musisz zmieniać ramy. Jest trochę za duża, ale rekompensuje to krótki mostek. Kierownica w górę i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ink Napisano 19 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2015 100% - rura górna 57cm, podiodłowa 53cm. Nie chce być inaczej. Postawiłem obok kolarzówkę Bianchi o podsiodłowej 53cm i jest ona kilka cm krótsza - widać to po rozstawie osi. Raleigh ma widocznie taką geometrię. Mimo to znacznie lepiej mi się na niej jeździ niż na krótszym Bianchi. Mostek jest wysunięty już powyżej max jakiś 1cm. Rzeczywiście rama ma ostrą główkę. Czyli przydałby się wyższy mostek? Czy to tylko kwestia przyzwyczajenia i pozycja jest poprawna? Po skorygowaniu siodełka jest duuuużo lepiej. Dzięki za pomoc panowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 19 Września 2015 Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Pozycja jest poprawna. Podniesienie mostka zaproponowałem abyś szybciej przyzwyczaił się do nowej pozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 19 Września 2015 Udostępnij Napisano 19 Września 2015 IMO mostek jest za krótki. W tej konfiguracji jeździec wygląda jak "skompresowany". Pewnie kręgosłup tak samo się czuje. Ustawiałbym najpierw siodło przód-tył zgodnie z długością kości udowej i stawem kolanowym w pionie nad pedałem, a potem zrobił wszystko z mostkiem żeby przedniej piasty nie widzieć. Oczywiście przy mostkach a-head to proste, tutaj trzeba kombinować. Mam Twoje rozmiary i wg mnie ta rama jest okejka. Może mylić jedynie fest offset widelca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ink Napisano 19 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2015 No juz sam nie wiem. Wypowie sie jeszcze ktos? Pojezdze troche, moze uda sie wykrecic jakas stowke jednego dnia i zobacze jak cialo to znosi. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 19 Września 2015 Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Pomierz się i wrzuć w kalkulator - będziesz wiedział jaką masz ramę: http://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp#measures Potem bym ustawił siodło zgodnie ze sztuką (przód-tył góra dół) i następnie pasował tzw. reach kierownicy i gripów klamkowych, wysokość mostka i jego kąt - kierując się widocznością piasty. W rowerze masz taką ilość rozmiarów w większości do manipulacji (wg akademiatriathlonu): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.