Skocz do zawartości

[Napęd] wolnobieg 7rz + łańcuch 8rz + przerzutka 9b

danielson

Rekomendowane odpowiedzi

Ewidentnie coś tu jest spierniczone, ale moim zdaniem nie ma opcji żeby hak był w złym miejscu. Więcej dokładnych fotek proszę.

Wstępnie już widać, że łańcuch po kilku zębach zaczyna zwisać zanim trafia na górne kółko wózka. Nie powinno to mieć miejsca. Dawaj zdjęcia lub kombinuj z montażem na nowo.

Tak jak napisał Cervandes widać, że łańcuch nie jest napięty miedzy wolnobiegiem a górnym kółkiem przerzutki.

Sprawdź, że kółko lekko się kręci, czy o coś nie opiera się, czy łańcuch dobrze ułożył się na kółku (na pierwszej fotce coś majaczy jakby w ogóle nie biegł po kółku), czy jest prawidłowo przepleciony przez wózek. Spinka jest teraz na dolnym kółku, sprawdź, czy nie haczy o coś.

Poruszaj lekko korbą w obie strony i spróbuj znaleźć punkt który blokuje się łańcuch.

Nie wierz w bajki o za długich zębach. Zęby nie wystają poza łańcuch, przerzutka o nie się nie opiera więc co ma do rzeczy jakie są długie?

Według mnie przydałby się dłuższy (odsuwający przerzutkę bardziej do tyłu) hak przerzutki. Wózek wypada dosyć blisko osi koła. Do tego masz przerzutkę typu 'shadow', czyli przy zmianie biegów cały wózek podjeżdża pod kasetę. Wątpię, żeby hak / rama przewidywały (w czasach, z których pochodzą) taką możliwość. W obu rowerach, w których mam XT śruba wózka (ta z tyłu) wypada około 4cm za osią piasty. U Ciebie wydaje się dużo bliżej. Ja najpierw spróbowałbym odsunąć cały wózek o 1cm w tył. 

Nie wierz w bajki o za długich zębach. Zęby nie wystają poza łańcuch, przerzutka o nie się nie opiera więc co ma do rzeczy jakie są długie?

Panowie, cenie Waszą wiedzę i wskazówki, ale serwisant też nie jest zły i ręczę za niego :)

Tak na oko, macając, majtając, ruszając - wszystko działa jak należy. Na czym polega problem? Łańcuch zanim przeskoczy na sąsiedni tryb, to włazi na jego połowę. To nie jest chyba normalne, prawda? Oglądałem zęby współczesnych kaset - są zdecydowanie płytsze.

Łańcuch idzie w przerzutce dobrze, aż do momentu, w którym musi zmienić tryb. Wtedy przez to że ma taką "wysoką barierę" z zębów do pokonania, robi to długo i wtedy rzeczywiście na kółku może się źle układać. Myślę, że to może też odpowiadać za taki "pusty ciąg" przy zmianie biegu - jakbym na chwilę zrzucił na luz.

Według mnie przydałby się dłuższy (odsuwający przerzutkę bardziej do tyłu) hak przerzutki. Wózek wypada dosyć blisko osi koła. Do tego masz przerzutkę typu 'shadow', czyli przy zmianie biegów cały wózek podjeżdża pod kasetę. Wątpię, żeby hak / rama przewidywały (w czasach, z których pochodzą) taką możliwość. W obu rowerach, w których mam XT śruba wózka (ta z tyłu) wypada około 4cm za osią piasty. U Ciebie wydaje się dużo bliżej. Ja najpierw spróbowałbym odsunąć cały wózek o 1cm w tył. 

To mogłoby pomóc, tylko czy są takie przedłużki do kupienia?

Musiałbyś poszukać dłuższego mocowania. Z tego co widzę haka nie masz wymiennego. Zobacz, w jakiej odległości to powinno być a jak jest u Ciebie:

be65d8240115.jpg

3f2d904a29b3.jpg

788705a2e81a.jpg

U Ciebie po prostu mocowanie przerzutki wypada bardziej pod osią piasty, więc trzeba by całość lekko odsunąć do tyłu i powinno to rozwiązać problem.

A to nowy łańcuch? Może wolnobieg już jest zajechany i nie przyjmuje łańcucha? Daj dobre zdjęcie od czoła tego wolnobiegu.

Wolnobieg na moje oko wygląda bardzo dobrze, aczkolwiek swoje lata już ma. Był z serii, która podobno była bardzo wytrzymała - SACHS Rival Sport Aris:

21891229126_3a12c3c9e3_o.png

Łańcuch nowy SRAM PC-830 8-rzędowy.

Zobacz, w jakiej odległości to powinno być a jak jest u Ciebie:

Wielkiej różnicy nie ma, na tych zdjęciach wygląda to podobnie (odległość od osi piasty i cofnięcie względem śruby).

Natomiast na wszystkich zdjęciach od tyłu, równolegle do poziomej osi roweru, przerzutka jest jakby niżej niż u mnie. Cudów nie ma, coś musi być na rzeczy z tą odległością :)

Wrzuć zdjęcie 'z profilu' bo z tego pod kątem to ciężko wywnioskować. Odległość oś piasty - oś śruby (tej pod piastą) u mnie w obu rowerach wypada minimum 30mm. Odległość (w poziomie) między osią piasty a tą drugą śrubą (przy mocowaniu linki) mam 35-40mm (w zależności od roweru - mam dwa różne typy mocowań). Porównaj sobie oba wymiary i będziesz mógł porównać, czy jest za blisko do przodu, czy może za wysoko. 

EDIT: I nie szukaj 'wielkiej' różnicy :) W tym wypadku 5-10mm to będzie wystarczająca różnica.

Wolnobieg na moje oko wygląda bardzo dobrze, aczkolwiek swoje lata już ma.

Łańcuch nowy SRAM PC-830 8-rzędowy

No i to pachnie kłopotami. Napęd przy zmianie nie powinien zaciągać łańcucha.

Wklej zdjęcie wolnobiegu (takie, żeby dobrze było widać ząbki) tu

http://www.forumrowerowe.org/topic/152734-korba-i-kaseta-oceniamy-stan-zebatek-napedu-cz2/page-67

i dostaniesz odpowiedź, czy ten wolnobieg przyjmie nowy łańcuch.

Odległość oś piasty - oś śruby (tej pod piastą) u mnie w obu rowerach wypada minimum 30mm

Pisałem wyżej, że mam właśnie 30mm :)

Drugą odległość zaraz pomierzę i zrobię fotę z profilu. 

No ok, ale nie wiem czy jest sens, bo i tak zamierzam kupić jak najszybciej nowy wolnobieg :) A może jakieś sensowne koła pod kasetę trafię i będzie kaseta :)

A poza tym - pomijając ten problem z blokowaniem się łańcucha przy zmianie z 2ki na 3kę - wszystko działa!

To znaczy szeroki, krótki, płytki baranek, klamki hamulcowe szosowe, manetka MTB (na adapterze), 1 blat z przodu. Jeździ się wygodnie, szybko i z emocjami. Monster-cross to jest to :)

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...