Skocz do zawartości

[smar uniwersalny] jaki wybrać?

Gość Herbaciany

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Herbaciany
Napisano

Witam. Smarów uniwersalnych mamy wiele - motorex, shimano, finish line i inne. Jednak nie wiem, który z nich będzie najlepszym wyborem. Obecnie poszukuję smaru którym nasmaruje sprężyny amortyzatora, golenie i rurę sterową oraz takiego który nada się też do innych elementów, np. suportu. Mogę liczyć na pomoc? Pozdrawiam :)

Napisano

Nie ma takiego smaru, który jest dobry do wszystkiego, bo część elementów w rowerze wymaga smarów 'płynnych' jak łańcuch, czy golenie amora, a część elementów wymaga smarów 'stałych' jak suport czy inne łożyska. A do rury sterowej najlepsze jest masło :woot:  A tak serio, to po co ją smarować??    

Gość Herbaciany
Napisano

Nie ma takiego smaru, który jest dobry do wszystkiego, bo część elementów w rowerze wymaga smarów 'płynnych' jak łańcuch, czy golenie amora, a część elementów wymaga smarów 'stałych' jak suport czy inne łożyska. A do rury sterowej najlepsze jest masło :woot: A tak serio, to po co ją smarować??

Nie chcę być niemiły, ale nie chodziło mi o wytłumaczenie co do czego służy, tylko jaki smar wybrać. Mam już zamówiony

Gość Herbaciany
Napisano

Nie ma takiego smaru, który jest dobry do wszystkiego, bo część elementów w rowerze wymaga smarów 'płynnych' jak łańcuch, czy golenie amora, a część elementów wymaga smarów 'stałych' jak suport czy inne łożyska. A do rury sterowej najlepsze jest masło :woot: A tak serio, to po co ją smarować??

Też nie jestem w to wtajemniczony, ale ściągając wczoraj widelec - na rurze sterowej smaru było mnóstwo.

• Mod Team
Napisano

na rurze sterowej smaru było mnóstwo.

Bo stery były solidnie upaprane smarem i przy wkładaniu widelca przeniósł się na rurę.

Spróbuj smaru silikonowego.

Gość Herbaciany
Napisano

Bo stery były solidnie upaprane smarem i przy wkładaniu widelca przeniósł się na rurę.

Spróbuj smaru silikonowego.

Zamówiłem finish line'a bez litu, ale dzięki za propozycję.

Napisano

Motorex Bike Grease 2000 lub Zefal PRO 2 Grease- Motorex nieco rzadszy i ma genialny kolor :) Zefal, gęstszy, kolor zielony, wydaje mi się że do np piast może być lepszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...