raffik Napisano 18 Września 2015 Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Nadal wśród rewelacji na temat ciśnień osiąganych przez lidlopompki nikt nie napisał który manometr to pomierzył. Mam pompkę z lidla stojącą i JoeBlowa HP. Manometr stojącej z Lidla mierzy mi w lidlobarach. JoeBlow mierzy w barach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 18 Września 2015 Udostępnij Napisano 18 Września 2015 A JoeBlow mierzy w joeblowbarach i tyle w temacie. Zaden z tych manometrow nie jest w 100% wiarygodny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madmx Napisano 18 Września 2015 Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Nadal wśród rewelacji na temat ciśnień osiąganych przez lidlopompki nikt nie napisał który manometr to pomierzył. Mam pompkę z lidla stojącą i JoeBlowa HP. Manometr stojącej z Lidla mierzy mi w lidlobarach. JoeBlow mierzy w barach. To powiedz nam jak masz 5 Lidlobarów to ile wtedy pokazuje Ci JoeBarów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 18 Września 2015 Udostępnij Napisano 18 Września 2015 To powiedz nam jak masz 5 Lidlobarów to ile wtedy pokazuje Ci JoeBarów? Zależność nie jest liniowa, bo na początku przy mniejszych ciśnieniach jest ok. W sytuacji gdy lidlowy manometr zamyka budzik na czerwonym polu i nic nie idzie dalej bez ryzyka zniszczenia pompki, to podpięcie JoeBlowa daje mi odczyt 4,5 bara i jeszcze trochę dopychania do 8-9barów. Zawór to presta a dymana jest dętka pod oponą 23c. Ciężko mi uwierzyć, że Topeak koloryzuje w tym momencie jak jeszcze dopycha powietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 18 Września 2015 Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Pompka z Lidla pompuje kola szosowe do 8atm wskazywanych przez manometr. Jesli mialoby to byc 4,5atm to bym jezdzil na flaku a jezdze na oponach twardych jak kamien. Albo wiec koloryzujesz i w ten sposob racjonalizujesz zakup 4 razy drozszej pompki albo masz uszkodzona pompke z Lidla. A moze mamy inne pompki? Ja mam ta z obecnej oferty rowerowej Lidla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 18 Września 2015 Udostępnij Napisano 18 Września 2015 @przmor Powyżej 4 - 5 atm nie masz szansy na wyczucie "ręczne" jakie ciśnienie siedzi w środku opony szosowej 23C. Nie mam żadnej potrzeby żadnej racjonalizacji wydatku, bo mam dwie wyżej wymienione pompki stacjonarne, które trzymam w dwóch różnych miejscach. Lidluchę wożę sobie w aucie, a Joeblow'a trzymam w domu. Obie są mi potrzebne. Obie to oczywiście pompki stojące w kształcie litery T. Lidlowa jest kupiona w zeszłym roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 18 Września 2015 Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Reczne wyczucie moze nie ale przy wadze zestawu rower plus rowerzysta na poziomie 94kg opony 23C nabite do 4-5atm troszke by chyba siadly? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 18 Września 2015 Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Reczne wyczucie moze nie ale przy wadze zestawu rower plus rowerzysta na poziomie 94kg opony 23C nabite do 4-5atm troszke by chyba siadly? Dokładnie tyle ważę z rowerem i nic nie siadało. Można to było jedynie wyczuć na różnych dobiciach o dziury lub bruk. 8barów z JoeBlow'a jest wtedy mocno drewniane, bez porównania z 8 lidlobarami. Spróbuję znaleźć jakiś trzeci manometr i pomierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter123 Napisano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Nie wiem o co chodzi ale kupiłem przejściówkę presta - schreder i z nią również pompka lidlowa nie pompuje.Różnica z wentylem schreder jest taka, że presta nie jest na równi z krawędzią przejściówki a głębiej. Końcówka pompki nie daje rady wcisnąć zaworu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 22 Września 2015 Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Tyle slow napisanych a dalej nie rozumiesz, ze podczas pompowania zawor Presta otwierany jest roznica cisnien w wezyku pompki i w detce a nie mechanicznie przez wciskanie koncowki zaworu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter123 Napisano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2015 W przypadku końcówki do presty rozumiem (schreder ma dociskającą sprężynę, presta nie ma). Myślałem, że przy samochodowym wciska się już mechanicznie. Wtedy rozumiem, że przy pomocy kompresora automatycznego należy zacząć pompować z opcją "pusta opona"?Wracając do pompki z lidla. To o co chodzi skoro po założeniu nie jestem w stanie wcisnąć tłoka? Na pewno wytwarzam ciśnienie większe niż w dętce. A zawór ani drgnie.Pompką ręczną bez problemu a przecież siła jest tam mniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 22 Września 2015 Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Też miałem problem z prestą. Wystarczyło wciśnięcie zaworu, tak właśnie tępione w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 22 Września 2015 Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Spróbuj jeszcze pokombinować z ustawieniem końcówki na wentylu (głębiej, płycej, byle równo z wentylem). W mojej Blackburn AIRTOWER 1 zdarza mi się jakoś krzywo nałożyć i zacisnąć, tak że połączenie jest szczelne ale nie idzie nic pompować. Może tutaj tkwi problem. Jakby co to pamiętam o wciśnięciu (nieraz trzeba trochę siły, żeby się zawór odblokował) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Millerek Napisano 27 Września 2015 Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Ta z Lidia pompka u mnie działa już drugi rok. Ad.1 zakładając głowice na wentyl presta (to zależy jaki jest długi), trzeba (u mnie) nałożyć i wcisnąć go do końca aż zrobi pssssyt. Później odsunąć troszkę głowice i zablokować. Tyle, powinno pompowac. Jeśli wsadzimy za głęboko i zablokujemy, powietrze będzie uchodzić, jeśli wsadzimy za płytko, pompowanie nie będzie możliwe (ciśnienie z pompki nie jestem stanie przejść jak zawór jest zwolniony) ponieważ głowica wciska blokadę zaworu presta w momencie zablokowania głowicy. Ad.2 Manometr, jest dość dokładny, porównując z innymi z samochodowymi niemalże wskazuje tak samo. Natomiast, używając presta i wyjmujac głowice, zawsze troszkę powietrza ujdzie, trzeba wiedzieć o tym że patrząc od zaworu presta, głowica, wężyk i manometr, jest tym samym ciśnieniem ponieważ zaworek jednokierunkowy jest między pompką a manometrem. Nawet upuszczanie nadmiaru nakrętka pod zegarem jakoś działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.