CISNIJ Napisano 16 Września 2015 Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Witam Wszystkich Kilka miesięcy temu kupiłem nowiutki rowerek Scott Scale 770 (tak wiem, z salonu to przepłacony). Chciałbym tą maszynę doinwestować zaczynając od piast. Rower posiada piasty: przód - Formula CL51 piasta tył - Shimano FH-RM35 Disc CL Dodam iż jestem laikiem i nie wiem jakie pasowałyby do mojego sprzętu. Kwota jaką ,moge przeznaczyć na piastę przednią to max 130zł, a tylnia max 200zł. Na necie znalazłem takie, tylko czy będą odpowienie, liczę na Waszą radę. Koła 27,5 cala, 32 szprychy i mocowanie tarczy hamulcowej na 6 śrub, kaseta 10 Piasta przód : http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/piasty-rowerowe/mtb-do-hamulcow-tarczowych/p,piasta-przednia-deore-xt-hb-m756-shimano,40089.html Piasta tył : http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/piasty-rowerowe/mtb-do-hamulcow-tarczowych/p,piasta-tylna-deore-xt-fh-m8000-center-lock-8-10-rz-mtb-11-rz-32h-shimano,498519.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 16 Września 2015 Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Skąd pomysł żeby zaczynać akurat od piast? U Ciebie jeśli już zmieniać to całe koła... Obręcze, które masz nie są warte przeplatania. Jeśli budżet nie pozwala to jeździj jak jest i dozbieraj. Co Ci w tych piastach przeszkadza? Amortyzator też jest najwyżej podstawowy podobnie jak hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CISNIJ Napisano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Pomysł stąd, że każdy mówi mi iż te piasty długo nie wytrzymają przy mojej jeździe w teren. Poleć więc dobre obręcze z porządnymi piastami z góry dzięki a amorek z czasem też będzie wymieniony , krok po kroku .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walkingchair Napisano 16 Września 2015 Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Mavic cross one, crossride lub jak składanie to piasty dt swiss 350 sprychy dt swiss champion a obręcze Mavic lub dt jakąś. Jeśli chodzi o amortyzator to jak sportowe to reba jak komfortowa to manitou tower, żadnych fox bo to drogie i słabe w stosunku do ceny to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CISNIJ Napisano 17 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2015 dzięki za konkrety pozdrooo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 17 Września 2015 Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Moim zdaniem nie ma co na siłę zmieniać. Lepiej poczekać i kupić od razu coś porządnego. Piasty tak jak kolega wyżej napisał, a obręczy szukaj szerszych niż 19 mm wewnątrz najlepiej, bo opona się na takiej lepiej zachowuje np. z tańszych to DT Swiss 533d lub Dartmoor Rocket. W dodatku łatwiej Ci będzie sprzedać stare koła w całości, więc część budżetu odzyskasz. Też mam Scotta i przednią piastę Formula (może i taka sama), a tylną SRAM MTH306, więc szału ni ma. Sprzętu nie oszczędzam, ścigam się i jeżdżę cały rok. Przednia piasta miała "serwis" po 3000 km i w środku był jeszcze czysty oryginalny smar, więc nic nie ruszałem i złożyłem. Tylna gorzej, bo na konusie zrobiły się wżery, a i bębenek musiałem rozebrać, bo uszczelnienie ma marne, ale po serwisie kręci się jak nowa już ponad 1000 km. Tak, wiec jak widać to nie jest tak, że jak masz tanie piasty to Ci koło odpadnie - piasty nigdy nie "wybuchają" po drodze, więc można jeździć i jeździć i ciężko przeoczyć objawy zużycia. Pośpiech to zły doradca tym bardziej, że przy wymianie amortyzatora może okazać się, że lepsza na przód byłaby piasta ze sztywną osią QR15, a Ty już będziesz miał nową na QR9 Jeśli naprawdę jeździsz ambitnie to szybciej odczujesz niedostatki sprężynowego amortyzatora niż obecnych kół - noo chyba, że idealnie wpasowałeś się wagą w sprężynę, ale to chyba byłby cud Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CISNIJ Napisano 17 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Przyznam rację jeśli chodzi o kiepskie obręcze, dziś tył został scentrowany nie ma to jak korzenie w bukowym lesie hehehe. Amorek tez z chcęcią wymienię ale taki mniej jak 1000-1200zł nie kosztuje - mało pocieszające. jeszcze raz dzięki i pozdro.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 17 Września 2015 Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Przyzwoita używka to 500 zł - może nie zbyt lekka, ale działa klawo. W sumie to nowy Raidon też wiele droższy nie jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.