Skocz do zawartości

[opony] schwalbe racing ralph evo 29 2,25 vs 2,35

grzechu2410

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów :) przekopałem cały internet i padło na nowe opony racing ralph nie wiem tylko jaki rozmiar . Do tej pory jeździłem na continentalach Race king 2,2 , przymierzając RR w rozmiarze 2.25  okazało się że są trochę mniejsze stąd zastanawiam się nad wersjom 2.35 . Objętościowo RR 2.35 jest taki sam jak continental RK 2.2 . Zastanawiają mnie tylko opory toczenia miedzy wersjami 2,25 a 2,35  , ma ktoś może jakieś informacje albo sugestie  . Teren to głównie piaszczyste lasy , szutry , trochę asfaltu żeby dojechać do tych lasów . Od razu  mówię że lubię mniejsze ciśnienie dla tego też zastanawiam się nad 2.35 ,jeśli  ma to jakieś znaczenie ważę 85 kg .

pozdrawiam

Napisano

Wydaje mi się, że nie poczujesz różnicy między 2,25, a 2,35 w oporach toczenia. Opory te wynikają bardziej z bieżnika niż z szerokości. Zawsze możesz dać 2,35 tylko na przód, a 2,25 na tył asekuracyjnie.

Przyjrzałbym się też dokładnie tylnym widełkom czy przy suporcie będzie wystarczająco miejsca na oponę i błoto. U mnie np. seryjnie były pakowane opony 2,25, a rozsądnie patrząc to to jest delikatna przesada - 2,35 byłyby zupełnie "na styk".

• 2 tygodnie później...
Napisano

Chętnię się podłączę pod temat.

Również zastanawiam się nad 2,25 vs 2,35. Myśle jednak o NN na przód a RR na tył. Obecnie mam stary bieżnik NN z przodu i czasami ratuje życie.
Jeżdżę na niskim ciśnieniu rzędu 1,2 Bar z przodu i 1,3 Bar  z tyłu - 65kg wagi...

Czy na 2,35 nie będzie za bardzo bujało?

Czy będę mógł trzymać takie same ciśnienia czy wyższe lub niższe przy takim samym zachowaniu koła?

Wiele opon nie ma nawet rozmiaru 2,35 (max 2,25) więc pewnie pojawiają się jakieś minusy.

Na pewno interesuje mnie lepsza amortyzacja i większa przyczepność. Po asfalcie praktycznie nie jeżdżę.

Widzę, że rozmiar PLUS robi ostatnio furorę...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...