Skocz do zawartości

[Buty SPD] Shimano M163

mamrower

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam buta dla amatora i wyszukałem taki komplecik:

buty Shimano SH-M163

http://www.shimano-lifestylegear.com/gl/fw/products/offroad/023sh_m163.php?pSccontentsPro

pedały PD-M8020

http://www.shimano-lifestylegear.com/gl/pd/products/offroad/004pd_m8020.php

Zastanawiam się czy dobry wybór, mam zamiar jeździć raczej po szosie na moim crossie. Do tego często będę jeździł bez butów SPD, stąd pytanie czy te pedały temu sprostają (utrzymają zwykły but). Jakieś doświadczenia w tej kwestii? A może z tę cenę znajdzie coś odpowiedniejszego?

• Mod Team

Do tego często będę jeździł bez butów SPD

W takim razie po co Ci SPD?

Te pedały dadzą na pewno więcej podparcia, niż takie bez "klatki". ale w miękkim, cywilnym obuwiu jazda nie będzie należała do najprzyjemniejszych. Poza tym stopa będzie się ześlizgiwać częściej niż na zwykłej platformie.

Co do samych butów, to ta nowa, enduracka linia sh*tmano jest dość miękka i wygodna. Poprawiono, a raczej wprowadzono zupełnie nowe, bardziej stabilne podeszwy. Nie jest to wprawdzie Vibram, ale jest OK - do amatorskiej jazdy bez ścigania w zupełności wystarczy.

Jeżdżę rowerem do pracy i bezpośrednio po niej robię krótkie trasy, nie jestem w stanie do pracy jechać w butach spd, stąd wymóg uniwersalności.

Co do wygody, w sklepie mieli rozmiar 41 innego modelu, który ściskał mi duży palec stopy, choć sam but pasował bardzo dobrze. Celuję więc w tym modelu o rozmiar wyżej i pokładam nadzieję w klamrze, która dociśnie but. Dobrze kombinuję?

Całkowicie amatorska jazda, chcę zwiększyć nieco wydajność.

• Mod Team

Zostaw w robocie buty na zmianę i po sprawie. 

Klamra (czy też coraz częściej system BOA) jest o tyle lepsza od rzepa, że lepiej dłużej trzyma, rzadziej się luzuje, nie wyciąga i łatwo ją naciągnąć lub nieco poluzować nawet w trakcie jazdy.

Co do rozmiaru, to powszechnie znanym jest fakt zaniżonej rozmiarówki sh*tmano. Praktycznie każdy kupuje buty rozmiar większy niż ten, który nosi normalnie.

Posiadam te buty w połączeniu z pedałami PDA530 bo również korzystam na zmianę z spd jak i ze zwykłego obuwia. Nie rozumiem trochę "oburzania" się na tzw hybrydy ;). Po to je wymyślili, żeby z nich korzystać jeśli jest taka potrzeba, a jak ktoś ma jeden rower do wszystkiego to jest to jak najbardziej uzasadnione ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...