mamrower Napisano 16 Września 2015 Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Szukam buta dla amatora i wyszukałem taki komplecik: buty Shimano SH-M163 http://www.shimano-lifestylegear.com/gl/fw/products/offroad/023sh_m163.php?pSccontentsPro pedały PD-M8020 http://www.shimano-lifestylegear.com/gl/pd/products/offroad/004pd_m8020.php Zastanawiam się czy dobry wybór, mam zamiar jeździć raczej po szosie na moim crossie. Do tego często będę jeździł bez butów SPD, stąd pytanie czy te pedały temu sprostają (utrzymają zwykły but). Jakieś doświadczenia w tej kwestii? A może z tę cenę znajdzie coś odpowiedniejszego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 16 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Do tego często będę jeździł bez butów SPD W takim razie po co Ci SPD?Te pedały dadzą na pewno więcej podparcia, niż takie bez "klatki". ale w miękkim, cywilnym obuwiu jazda nie będzie należała do najprzyjemniejszych. Poza tym stopa będzie się ześlizgiwać częściej niż na zwykłej platformie.Co do samych butów, to ta nowa, enduracka linia sh*tmano jest dość miękka i wygodna. Poprawiono, a raczej wprowadzono zupełnie nowe, bardziej stabilne podeszwy. Nie jest to wprawdzie Vibram, ale jest OK - do amatorskiej jazdy bez ścigania w zupełności wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamrower Napisano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Jeżdżę rowerem do pracy i bezpośrednio po niej robię krótkie trasy, nie jestem w stanie do pracy jechać w butach spd, stąd wymóg uniwersalności. Co do wygody, w sklepie mieli rozmiar 41 innego modelu, który ściskał mi duży palec stopy, choć sam but pasował bardzo dobrze. Celuję więc w tym modelu o rozmiar wyżej i pokładam nadzieję w klamrze, która dociśnie but. Dobrze kombinuję? Całkowicie amatorska jazda, chcę zwiększyć nieco wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 16 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Zostaw w robocie buty na zmianę i po sprawie. Klamra (czy też coraz częściej system BOA) jest o tyle lepsza od rzepa, że lepiej dłużej trzyma, rzadziej się luzuje, nie wyciąga i łatwo ją naciągnąć lub nieco poluzować nawet w trakcie jazdy.Co do rozmiaru, to powszechnie znanym jest fakt zaniżonej rozmiarówki sh*tmano. Praktycznie każdy kupuje buty rozmiar większy niż ten, który nosi normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 16 Września 2015 Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Posiadam te buty w połączeniu z pedałami PDA530 bo również korzystam na zmianę z spd jak i ze zwykłego obuwia. Nie rozumiem trochę "oburzania" się na tzw hybrydy . Po to je wymyślili, żeby z nich korzystać jeśli jest taka potrzeba, a jak ktoś ma jeden rower do wszystkiego to jest to jak najbardziej uzasadnione . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamrower Napisano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Z hybrydą dostanę -3 do stylówy ;( A sam but, jakie wrażenia? Dobrze wentylowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 16 Września 2015 Udostępnij Napisano 16 Września 2015 W moim crossie całkiem fajnie się prezentują więc tym "-3" bym się nie przejmował . Sam but całkiem spoko, choć był już na gwarancji bo poleciały klamry. Wentylacja dobra ale zazwyczaj nie mam problemów z nadmiernym odprowadzaniem potu przez kopyta, więc może to mało u mnie miarodajne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamrower Napisano 17 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Zamówiony zestaw z pierwszego postu. Hybryda pewnie i ma sens, ale akurat ten owalny kształt tej poleconej tak bardzo mnie odrzuca (estetyka), że nie przełamałem się, by je wybrać. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 17 Września 2015 Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Mam PD-M324 (w szafie). U mnie taka mieszanka w zupełności się nie sprawdziła przy częstym wypinaniu. Obustronne SPD o muerte... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 17 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Obustronne SPD o muerte... Chyba miało być "jednostronne"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.