Skocz do zawartości

[max 8k] FS all mountain

maciej83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zastanawiam się ostatnio poważnie nad zakupem fulla oraz realizacji wyprawy w przeciagu dwóch następnych sezonów w zależności od tego na co pozwoli portfel.

Nie mam wielkiego doświadczenia w tym temacie to co mnie najbardziej interesuje to wielkość kół oraz geometria roweru, ewentualnie zawieszenia

Prywatnie skłaniam się w stronę kół 29 (tak żeby upiec dwie pieczenie na jednym rożnie, mieć i fulla i 29era) to jednak zależy od tego co uda kupić się w dobrej cenie, nie ukrywam że zamierzam kupić rower w sezonie zimowym szukając okazji.

Co do meritum od dłuższego czasu spoglądam w stronę tego roweru:  http://www.rosebikes.pl/bike/rose-root-miller-1-29-2015/aid:775395

Wszystkie komentarze mile widziane.

Napisano

Poprzednia wersja tego roweru jest dostepna na stronie ze znacznym upustem, wiec poczekam tak czy siak bo sezon bedzie się powoli kończył

Napisano

Jeżeli można zapytać ile dobry człowieku macie wzrostu, że w AM siadasz na 29er?

Ja będę monotematyczny i zaproponuję Ci Giant Trance 27.5 2 LTD. Katalog 9199zł a po rabaty zapraszam PW :).

Na pokładzie sztyca mykmyk, dwa foxy, dożywocie na ramę i przede wszystkim sprawdzone maestro.

Rowerek praktycznie dostępny od ręki.

Napisano

Walking a kto pisał o zakazie?

Jeżeli chłopak ma 170cm to na jaki rozmiar go wsadzisz?

Moim zdaniem 29er w tym przeznaczeniu musi mieć, a może powinien uzytkownika o solidnym wzroście i odpowiedniej nodze. W innym przypadku 29er bedzie jedynie przeszkodą.

Napisano

Od razu napiszę, że nie ja będę na tym śmigał więc mi lotto rozmiar koła. Natomiast jak masz możliwość dobrać szpeje to lepszy jest RS Revelation. Zdecydowanie warto manetki XT kosztem zmieniarek odpowiednio o klasę niżej. No i opony inne bo Conti to ścierwo jakich mało. Wsadz sobie Hans Damf'y. Rewelacyjne opony pod każdym względem. 

Napisano

mam 188 cm wzrostu i o ile dobrze pamiętam 93 cm nogę.

29 er generalnie dlatego, że do niedawna planowałem kupić hard taila ale po co mi maszyna do ściagania skoro nie chce się ścigać?:P

Za to marzy mi się jazda po singletrackach:P mógłbym się zdecydować na 27,5 ale musiałby byc przy tym jakiś dodatkowy atut :P

Napisano

A ja mam 1.7 w kapeluszu i jeździłem na szpecu enduro 29 i było naprawdę rewelacyjne. Więc te bajki o dryblasaxh na 29 należy wsadzić między bajki.

Rozumiem, że na tej samej trasie latałeś na 27.5?

Sory ale poza rowerami startowymi mając za sobą testy wielu marek i kilkunastu modeli nie widzę zastosowania dla 29er.

Napisano

Generalna zasada jest taka: Im bardziej płaski kąt główki ramy, tym szybciej wdół i tym gorzej z efektywnością pedałowania. W Twoim budżecie mieści się pełne spektrum sprzętu, od 29"@100 mm@71* po 27,5"@160 mm@65*, czyli od typowych rowerów XC po agresywne ściezkowce do enduro.

Napisano

Rozumiem, że na tej samej trasie latałeś na 27.5?

Sory ale poza rowerami startowymi mając za sobą testy wielu marek i kilkunastu modeli nie widzę zastosowania dla 29er.

Ależ oczywiście że też na 27.5 było testowane też szpecem enduro. I mogę stwierdzić że różnicy między 26 a 27.5 nie czułem.za to 29 to jest czołg ,rozmiar szpeca 29 i 27.5 to był

M.

Napisano

Model z tego roku ma nowocześniejszą konstrukcję i bardziej płaski kąt główki ramy oraz większą bazę kół. Reszta jest porównywalna z poprzednim modelem. Obydwa i tak są do d...y na takie zastosowanie. Dużo lepszym wyborem do zabawy na singlach jest Granit Chief 27,5. No ale cóż tutaj jak widzę nawet do fulli wciska się na siłę koło 29er dorabiając jeszcze teorię, że 650 to to samo co 26er. Zabawne to jest no ale dobra :thumbsup:

Napisano

Kolego Beskid ja czekam na takie komentarze bo chcę się do czegoś przekonać także jak masz coś do powiedzenia to pisz jak najwiecej, nie uparłem sie na 29era gdyby tak było już bym pewnie coś kupił, ale obiecałem sobie powsciagliwosc :P

Niestety Granite Chief w rozmiarze L jest juz wyprzedany.

Napisano

Niestety Granite Chief w rozmiarze L jest juz wyprzedany.

Nie powiesz mi zatem, że z powodu rozmiarówki chcesz kupić gorszy sprzęt na to co chcesz robić. Chyba to nie logiczne jest. Model, który zaproponowałem jest rasowym AM na takie trasy jak Rychleby czy Single pod Smrekiem. 

Co do przekonania to liczby za tym stoją. Ile osób wybiera na takiego fulla czy enduro koło 29er a ile 650B. Pośredni rozmiar daje po prostu więcej frajdy z jazdy bo jest szybszy, zwinniejszy i lepiej zachowuje się "w powietrzu". Full to nie HT więc "upieczenie dwóch pieczeni na jednym ruszcie" mija się z celem. 

Napisano

Budżet masz taki a nie inny a tu liczą się nieliczne firmy. Właśnie Rose, Canyon czy Giant na ten przykład. Nie ma na Rose rozmiaru to poczekaj jak Ci się bardzo podoba. Albo zerknij na Spectrala lub Trance Gianta. 

Napisano

Zdecydowanie powinieneś kupić 29er, będziesz szybszy i będziesz miał większą frajdę z jazdy.

Jesteś wysoki, po co w ogóle myśleć o małej kiszce :)

Napisano

najlepszym wyjsicem byłoby spróbować bujnac sie na jednym i drugim i zobaczyc jak to leży ale na to okolice Gdańska są słabo przygotowane :P

Napisano

Teren do testów - Wieżyca i okolice ?

Co do różnych rad, jak sam nie spróbujesz, to nie będziesz wiedział czy dobrze wybrałeś ...

Napisano

Teren do testów - Wieżyca i okolice ?

Prędzej Smolna i trasa DH lub Klify, Borodziej (choć zapuszczony) - najlepiej wszystko. Ale kto mu da Rosa w Pl do objechania...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...