Galipette Napisano 16 Września 2015 Udostępnij Napisano 16 Września 2015 No i zaczęło się....nakręciłem się na maxa. Poprzedniej jesieni kupiłem rower szosowy marki TrengaDe. Niektórzy może pamiętają post z wątku "pochwal się swoją szosą". Tak to ten rower z amortyzowaną sztycą o której niektórzy się rozpisywali. Ale do rzeczy - sezon mija i nakręciłem ok 2200 km i rower przeszedł już niewielkie modernizacje. Została wymieniona oczywiście sztyca , siodło oraz kierownica na karbonową 3T Ergonova. Przyszedł czas na większą modernizację i prawdopodobnie wymianę ramy widelca i kół. Reszta osprzętu jest ok i na razie nie będzie zmieniana. Mam upatrzone 2 ramy karbonowe: 1. Cube agree GTC 2. Trek Madone 3.5 Ceny obydwu ram podobne ok 2300 zł z tym że po informacji otrzymanych od przedstawicieli firm: Cube ma limit 120 kg a Trek nie ma limitu wagowego i "dożywotnią gwarancję" Pytanie do fachowców którzy mają większe doświadczenie: która będzie bardziej odpowiednia na moją wagę 99 kg. Czy ew może macie inne propozycje bo na karbonie nie koniecznie mi zależy, może być też dobrej klasy lekki aluminiak oczywiście z geometrią sloping, to może w tej cenie jeszcze dokupiłbym koła. A może jednak sprzedaż całego roweru i budowa od podstaw??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamJedzie Napisano 16 Września 2015 Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Fachowcem nie jestem. Ale na rowerze troche się jeździ. Dziwnie ten rower wygląda musisz mieć z 2 metry wzrostu chyba. Jak chcesz kupić nową ramę za 3 tysiące i przekładać graty z tego to częśc z tego może nie pasować. Jak już to iśc w budowę to od podstaw. Ale lepiej kupić na wyprzedażach cały rower za 4-5 tys. W sumie przy twoim przebiegu to Triban załatwiał by sprawę. Ale nie obraź się, bo chyba, że nie widze tam jednego zera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galipette Napisano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Dzięki za odpowiedź. Tak mam 201 cm wzrostu.Co do przbiegu to typowo amatorsko od maja do teraz przejechałem 2200km. Niestety specyfika pracy mi nie pozwala na więcej jazd. Popołudniami to do 50-60 km jeździłem, w wekendy wypady 100-140 km. Może nie jest to jazda żeby się do zawodów przygotowywać ale dla własnej satysfakcji i zdrowia jest ok. Już zrzuciłem ok 7 kg od wiosny Poza tym to pierwszy sezon i trzeba formę zbudować dopiero. Znalazłem jeszcze ramę Trek Domane 4.0 w kwocie ok 1900 zł, co dotego że część osprzętu nie będzie pasować to zdaję sobie sprawę. Z tak dużym rowerem jest jednak problem żeby sprzedać i przeznaczyć na dołożenie do innego roweru- mało jest tak wysokich kolarzy. Kontaktowałem się z firmami, które sprzedają gotowe rowery po 1-2 sezonach ale tylko jedna firma odezwała się z ofertą - ok 6000zł co już przekracza budżet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galipette Napisano 18 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Dzisiaj wieczorem podczas poszukiwań w końcu odnalazłem zdjęcie roweru sprzed 20 lat. Może to nie na temat ale wrzucam. Rower składałem sam łącznie z zaplataniem i centrowaniem kół. Ehh łezka się kręci w oku jak sobie przypomnę ile wyrzeczeń kosztowały mnie części. Rama Jaguar z modyfikacją - wpusciłem pancerz w środek górnej rury. Może jednak coś zmontuję znowu..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galipette Napisano 23 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Czy ktoś miał do czynienia z ramami tej firmy? http://allegro.pl/show_item.php?item=5687104129 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galipette Napisano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Witajcie. Prośba o szybką opinię. Mam możliwość zakupu roweru ok 3 letniego Cannondale SuperSix model taki jak w linku http://www.cannondale.com/nam_en/super-six-sm-5-105-double-crankset-28194 Miał ktoś do czynienia z tą ramą? Czy na 98 kg będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galipette Napisano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Temat do zamknięcia. Rower wystawiony na sprzedaż. Będzie składany rower na bazie ramy karbonowej Trek Madone 3.5 2014. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.