artSt Napisano 15 Września 2015 Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Cześćmam pytanie natury zdrowotnej. Otóż, na szybkich zjazdach po licznych, małych nierównościach (np. kocich łbach, nierównej "kostce" z kamieni) strasznie bolą mnie palce w stawach. Na razie na szczęście nie zdarzyło się, żebym musiał odpocząć w czasie zawodów, ale kilka razy byłem już tego bliski. I mam wrażenie, że niestety nasila się to. Co to może być za schorzenie? Czy to może być kwestia niepoprawnego ustawienia roweru? Diety?Co prawda mam 28 lat, ale już zacząłem myśleć o reumatyzmie...Pozdrawiam,Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atizylak Napisano 16 Września 2015 Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Mam to samo ale tylko w lewej ręce i tylko na stromych długich zjazdach. Momentami muszę rozprostować palcę w kostkach bo mnie tak bolą. Wydaje mi się że to od trzymania zaciśniętego hamulca i trzęsącej się kierownicy? Od wstrząsów? Myślałem że może mam źle amora ustawionego albo za dużo luftu w kole ale zmiana ustawień chyba nic nie dała. A masz to w obu rękach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artSt Napisano 17 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2015 niestety w obu dłoniach. Ja z kolei liczyłem na poprawę na nowym rowerze, bo też na starym amor już nie za bardzo daje radę. Ale też się nie poprawiło :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blondas01 Napisano 17 Września 2015 Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Nie jesteś przypadkiem informatykiem? Albo nie pracujesz dużo palcami? Rower wtedy tylko dokłada się do ogólnego wysiłku rąk. Mało kto zdaje sobie sprawę, że intensywna praca na klawiaturze może doprowadzić do problemów że ścięgnami, pochewkami ścięgnistymi. Sam mam ten problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artSt Napisano 17 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2015 a jestem informatykiem. To ciekawe... Znalazłeś jakieś rozwiązanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blondas01 Napisano 17 Września 2015 Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Nie na jednego rozwiązania dla wszystkich. Poczytaj o czymś takim jak RSI (repetitive stress injury) czy CTS (Cumulative Trauma Disorder). Podstawą jest to robienie przerw pracy co jakiś czas, używam programu, który każe mi robić przerwy co jakiś czas, co 30-40 minut wręcz 10-minutowe, mam specjalną klawiaturę Kinesis Advantage, myszkę pionową, używam programu do dyktowania, robię ćwiczenia wzmacniające dłoni i masaż. Brzmi to jak niezły bzik, ale był moment, gdy wręcz nie mogłem pracować, ok 9 lat temu. Zainteresuj się po prostu wcześniej i zacznij profilaktykę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pandeiro Napisano 29 Września 2015 Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Nie jesteś przypadkiem informatykiem? Albo nie pracujesz dużo palcami? Rower wtedy tylko dokłada się do ogólnego wysiłku rąk. Mało kto zdaje sobie sprawę, że intensywna praca na klawiaturze może doprowadzić do problemów że ścięgnami, pochewkami ścięgnistymi. Sam mam ten problem. włąsnie potwierdzam, u nas na studiach fizjoterapi bardzo na to zwracali uwage Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.