Skocz do zawartości

[Koła] Jakie koła ?

kubas89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jeżdżę farbycznym Tribanem 500, wielkopolska więc głównie teren płaski, moja waga: 79kg

zastanawiam się nad wymianą kół

np. na takie

http://www.decathlon.pl/koa-szosowe-700-mavic-aksium-id_8331679.html

700 to idealny budżet, ale powiedzmy ze do 1000 za komplet mogę dołożyć jeżeli warto.

Pytanie: czy warto wymieniać koła ? jeżeli tak to na jakie ?

Takie koła mają jedną dużą wadę - jak wszystkie koła systemowe, czyli fabryczne gotowce na specyficznych komponentach wymagają dedykowanych części. Przy zakupie weź pod uwagę czy i gdzie ewentualnie będziesz miał możliwość nabyć np szprychę do takiego koła.

Co do samych aksiumów - wg mnie to jedne z najlepszych kół w tej cenie, piasty mają rewelacyjne łożyska. Ludzie mają z piastami Mavica różne doświadczenia, ja widziałem dziesiątki tych kół eksploatowanych zupełnie bez jakiegokolwiek serwisu i chciałbym żeby produkty innych firm tak to znosiły. 

Jeśli nie decydowałbyś się na koła składane to alternatywą do MAVIC mogą być DT SWISS:

http://www.rosebikes.pl/article/dt-swiss-r24-spline-28700-c-road-wheel-set-797206/aid:797208

Koła serwisowane są w Polsce, w Obornikach Wielkopolskich gdzie jest centrum DT SWISS

Ewentualnie trochę ponad budżet, ale o klasę wyższe koła Ultegra:

http://www.rosebikes.pl/article/shimano-ultegra-wh-6800--28700-c-road-wheel-set/aid:675908

• 2 miesiące temu...
  • Mod Team

Jedna sprawa natychmiastowo dyskwalifikuje te koła:

czarnych szprychach ocynkowanych SPOKE 

Ważę 30kg mniej, kiedyś mając nóż na gardle kupiłem takie koło na tył. 

Generalnie do czułych nie należę, ale gięcie i taniec na tym wynalazku to był materiał na rozprawkę.

Unikaj jak zapowietrzonej torby...

Szacunek...

I.

• Mod Team

Ponownie przymalkontencę. W świetle moich doswiadczeń koła o niskiej liczbie szprych to słaby wybór.

Są OK tak długo jak są OK. Niedajpanie walnie jedna szprycha - co mi się niestety przytrafiło, w kołach Fulcrum 7, podczas jazdy szosowej, a nie jakiejśtam wynalazkowej - i koło zmienia się w bawarski precel.

Jak masz dużo miejsca w ramie to jakoś dojedziesz, jak mało to zazwyczaj kończy się na dreptakowisku.

Osobiscie nie zbliżałbym się do nieczego poniżej 28szprych na koło.

Ale to moja opinia, poparta traumatycznymi doświadczeniami ;)

Ludzie jeżdżą na małej ilosci szprych i dają radę...

Szacunek...

I.

Kiedyś miałem koła do roweru crossowego złożone na obręczach Mavica A 719, 36 szprychach i starych (w sensie, że jeszcze ultra solidnych) piastach LX - były

to koła niezniszczalne. Przejechałem na nich wiele tysięcy kilometrów, w terenie, po górach, w błocie, śniegu i nigdy mnie nie zawiodły. Teraz jeżdzi na nich kolega,

któremu odsprzedałem rower i dalej mają się dobrze.

Około pół roku temu zamówiłem złożenie kół do roweru szosowego -obręcze H+Son Archetype, piasty Bitex, przód 24 szprychy/tył 28- i zaplatacz zapewniał, że będą pancerne. Po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów tylne koło się tak rozcentrowało, że musiałem rozpiąć hamulec, żeby dojechać do domu.

Koła chciałem zwrócić i odzyskać pieniądze, ale zaplatacz się nie zgodził i zapewnił, że poprawi i już będzie elegancko. Przysłał poprawione koła i sytuacja dokładnie 

się powtórzyła:po koilkudziesięciu kilometrach wracałem na kole rozcentrowanym tak, że trzeba było rozpiąc hamulec. Tym razem zaplatacz oddał pieniądze.

Ponieważ jechałem w góry, byłem zmuszony na szybko kupić jakieś koła. Wybrałem Ultegry -16 szprych przód/ 20 tył- i ( na razie) jeżdżą bezawaryjnie (chociaż nie

do końca mi leżą takie wąskie obręcze).

Tak, że różnie z tym bywa i trzeba -jak napisałem wyżej- znać dobrego fachowca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...