Skocz do zawartości

[Termoaktywna] Webster vs. Dry vs. Thermo

model3100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

stanąłem właśnie przed decyzją o wyborze kompletu bielizny termoaktywnej na nadchodzący okres jesienno-zimowy.

Potrzebuję komplet z długim rękawem (góra i dół) który zapewni mi komfortowe warunki w chłodniejsze dni, kiedy to mój strój letni z Decathlonu 520 okaże się niewystarczający.

Cały dzisiejszy dzień wertowałem internet i znalazłem dużo pozytywnych opini na temat zestawu Brubeck Thermo. Jednak taki zestaw to wydatek rzędu 225zł, ja chciałbym coś bliżej 100zł za komplet na początek, aby zapoznać się z technologią i móc jeździć w miarę konfortowo, kiedy słoneczko nie jest już takie mocne i nie grzeje tak jak w lipcu czy sierpniu.

Jest już połowa września i temperatury lada chwila zaczną schodzić coraz niżej, dlatego prosiłbym osoby zorientowane w temacie o pomoc w wyborze bielizny termoaktywnej.

Moje typy to:

1. Webster rozmiar L link: http://allegro.pl/odziez-bielizna-termoaktywna-brubeck-webster-l-i4925778247.html

2. Brubeck Dry rozmiar L link: http://allegro.pl/bielizna-termoaktywna-brubeck-dry-l-gratis-i4966429972.html

3. Brubeck Thermo rozmiar L link: http://allegro.pl/bielizna-termoaktywna-brubeck-thermo-l-na-narty-i5616424805.html

Oczywiście jasne jest, że najlepszy z tej trójki będzie komplet Thermo za 225zł, jednak nie chciałbym wydawać aż tyle na początek, 

Chciałbym tymsamym kupić coś uniwersalnego co będę użytkował jak najdłużej i będzie dobrze spełniało swoją funkcję. Zestaw ma współpracować ze strojem letnim z krótkim rękawkiem  z Decathlon model 520 z wkładką żelową.

Bielizna ma zapewniać komfort termiczny aby organizm nie uległ wychłodzeniu. Ostatnio jeżdżę ze znajomym traski od 60 do 100km ze średnią 27-34km/h i jest to dla mnie dość intensywny wysiłek. Pocę się na powierzchni całego ciała, dlatego chciałbym żeby bielizna odprowadzała wodę dość dobrze i żeby zabezpieczała ciało przed wychłodzeniem.

Najbardziej skłaniam się do zakupu zestawu Webster - na początek cena 125zł za komplet wydaje się bardzo interesująca.

Czy ten zestaw to jest ten słynny zestaw wyprodukowany przez Brubecka dla Rossmana kilka lat temu? Czy on ma w ogóle coś wspólnego z Brubeckiem? Czy jest on faktycznie produkowany przez tę firmę?

Jeśli są tu jacyś użytkownicy zestawu Webster, czy mógłbym prosić o opinię?

Czy różnica między Webster a Dry jest duża? Według tego co poczytałem to jest jedno i to samo. Inna jest wersja Thermo, która przy intensywnym wysiłku fizycznym może okazać się zbyt ciepła i może nie poradzić sobie z nadmiarem odprowadzanego potu.

Dziękuję za poważne potraktowanie mojej prośby i wszelkie informacje dotyczące wymienionych produktów. Chciałbym kupić raz a dobrze, żeby być zadwolonym i wykorzystywać ten produkt na maxa. 

Pozdrawiam,

Przemek.

Napisano

Obawiam się, że Brubeck Dry może nie wystarczyć na okres jesienno- zimowy. Chociaż komfort termiczny to dość indywidualna sprawa. Co do Brubecka to posiadam w swojej szafie wszystkie trzy grubości i jak dla mnie bielizna spisuje się znakomicie. Wersji Dry używam raczej do temp 10C i z umiarkowanym wiatrem. Poniżej to już raczej Thermo lub Merino. Stosuję jako warstwę pod spodenki na szelkach i koszulkę, przy silniejszym wietrze dorzucam jeszcze bluzę z wind stoperem. O złe odprowadzanie potu nie masz raczej co się martwić, dobierz tylko dobrze rozmiar. Bielizna musi dobrze przylegać do ciała, aby efektywnie odprowadzać pot.      

Napisano

Zima to obszerne pojecie, chocby ze wzgledu na temperatury, ktore wahaja sie miedzy lekkimi plusami i sporymi minusami.

Nie bardzo wyobrazam sobie wspolprace (tylko?) ze strojem letnim - bez niczego na wierzch? Bez wzgledu na bielizne zima potrzebne jest cos nieprzewiewnego i dodatkowo warstwa grzejna.

Ja - mam niezla tolerancje nizszych temperatur - w bielizne z dlugim reklamen i wiatrowce daje rade do plus 5ciu.

Jesli mocno sie pocisz to raczej nie spodziewalbym sie zbyt dobrego transportu wilgoci, bez wzgledu na zakup i cene.

Napisano

Witam,

stanąłem właśnie przed decyzją o wyborze kompletu bielizny termoaktywnej na nadchodzący okres jesienno-zimowy.

Potrzebuję komplet z długim rękawem (góra i dół) który zapewni mi komfortowe warunki w chłodniejsze dni, kiedy to mój strój letni z Decathlonu 520 okaże się niewystarczający.

Jak przymierzysz wersję Dry i Thermo to może okazać się, że jedna z nich w ogóle nie będzie pasowała do twojego ciała. Przymierzałem rok temu Dry i była tak dziwnie wykrojona, że nie nadawała się absolutnie do noszenia. Natomiast z thermo było juz wszysko OK. Nie wiem czy to był taki egzemplarz czy wszystkie takie są ale może sie okazać, że wybór Ci się uprości.

Napisano

Moi Kochani, dziękuję Wam bardzo za pomoc i kilka słów na temat bielizny.

Co do typowo sportowego stoju to dopiero kompletuję ten temat. Mam oddychającego softshell'a z Decathlonu, który ostatnio przy silnym wietrze mnie uratował, gdyż wiało mocno i znajomy który jechał ze mną 72km miał tylko letni strój i go przewiało i leży chory w tym tygodniu, więc będę zmuszony pojechać sam .

Wracając do tematu to chodzi o kupno takiego uniwersalnego zestawu bielizny termoaktywnej, tzn. zestaw póki co będzie jeden i będzie używany raczej od września do października - listopada. Przecież jak temperatura spadnie poniżej 0°C to nawet nie mam co szukać przyjemności z jazdy bo nie mam takiego stroju który pozwoli mi cieszyć się przyjemnością z jazdy :) Wtedy raczej swoją aktywność fizyczną skieruję głównie na Basen i Siłownię i na siłowni troszkę bieżni i troszkę roweru stacjonarnego. W zimę nie ma z kim jeździć i jest to dość niebezpieczne (łatwo wpaść pod samochód gdy jest ślisko), więc raczej na okres zimowy zaptrzestanę jazdy rowerem.

Potrzebuję czegoś, żeby powiększyć swoje wyposażenie odzieżowe na chłodniejsze dni.

Powiem Wam szczerze, że już wczoraj byłem zdecydowany i chciałem zamawiać zestaw Webster, ale zbyt dużo niewiadomoych o nim, żeby to kupić.

W sumie jak kupię tego Webstera to już później nie kupię Thermo, więc chyba dozbieram, poczekam i wezmę zestaw Thermo :)

Ewentualnie jeśli ktoś ma zestaw bielizny termoaktywnej Webster prosiłbym o opinię na temat jego sprawowania.

Pozdrawiam

Napisano

Niestety mało jest napisane o tym zestawie Webster Function a ja lubię mieć coś czego inni nie mają. Idąc tym tropem zamówiłem wczoraj zestaw Webster na Alledrogo za 123,90zł łącznie z wysyłką kurierem.

Gwarancja jest na 24 miesiące. Normalnie 14 dni na zwrot towaru, więc obadam jak przyjdzie i jak przypasuje to zostawię, jak nie przypasuje to spakuje i za kilka złoty wyśle i tyle. Stracę jedynie z dychę na odesłanie.

Jak się spodoba to zostawię i wtedy zdam Wam relację jak to działa. Mam nadzieję, że przyda się komuś ten temat i mój wybór.

Pozdrawiam.

Napisano

Jednak nastąpiła zmiana zamówienia w dniu wczorajszym. Otóż na sklepie sportowym Presto otrzymałem bon rabatowy 20% (KOD JESIEŃ_2015 - RABAT 20% www.sklep-presto.pl) i komplet Brubeck Thermo z kurierem Fedex wyszedł mnie 179,98.

Webster Function z wysyłką kurierem Siódemka na Alledrogo 123,90zł anulowałem ze względu na zakup oryginalnego Brubecka. Mam nadzieję, że dobrze zrobiłem :)

Ogólnie na jakimś forum alpinistycznym znalazłem informację iż Webster Function jest cienki i przewiewny i jest porównywalny do zestawu Brubeck Dry, podobno identyczne tylko różnią się nazwą.

Z kolei Brubeck Thermo jest najbardziej polecany na rower, gdyż jest to najlepszy zestaw termoaktywny pod względem cena/jakość, zachowanie ciepłoty ciała/ odprowadzanie potu ze skóry.

Jak będzie to się przekonamy. Tak, więc będę właścicielem Brubeck Thermo a nie jak wyżej napisałem Webster Function. Może w przyszłości się skuszę na tego Webstera :)

Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Bez dwóch zdań mega zadowolenie. Dziś zrobiłem traskę 60KM po szosie głownie i troszkę asfaltu leśnego było i komfort w zestawie Brubeck thermo  idealny. Na górze miałem bluzę taką jaskrawo zieloną z Decathlonu  MyBike a na dole krótkie spodenki oz deca od zestawu 520 z wkładką żelową dla lepszego komfortu.

Do tego kominiarka Brubeck Balaclava i bielizna boxerki Brubeck modelu nie pamiętam i komfort jeśli o mnie chodzi w zupełności wystarczający. Bardzo dobrze mi się jechało i polecam każdemu  zainteresowanemu zakup dobrego kompletu bielizny termoaktywnej.

Dziwię się jak ja przez tyle lat nie miałem tego zacnego produktu. XXI wiek oprócz ery cyfryzacji i technologizacji ludzkiego życia przyniósł nam bieliznę termoaktywną :)

Napisano

Potwierdzam, też dzis miałem okazje smignac w Thermo, na razie tylko góra i jestem bardzo zadowolony.

wahalem sie miedzy XL a XXL bo jestem dokladnie na srodku rozmiarówki, wziolem XL i to byl dobry wybór zarówno dla gaci jak i dla góry.

Napisano

Wzrost 190, klatka 112, pas 95 ;-) chyba pierwszy raz upubliczniam takie rzecz ;-)

Napisano

Mysle ze jesli chodzi o góre, to jesli rekawy nie beda za krotkie to bankowo. Z przeszlosci koszykarskiej wiem, ze moje rece nie sa jakos specjalnie dlugie ;-P Dzis po raz 3ci wdziewalem góre i jestem juz przekonany ze na mnie XXL bylby za duzy. XL siedzi jak ulał.

Gaci jeszcze nie wdziewałem, aktualnie smigam w lekko ocieplanych boratach i do 5 stopni nie wrzucam pod nie nic ;-)

Co do ceny to na www.brubeck.pl aktualnie Thermo w kolorze orzech jest za 190pln komplet + 9,5pln paczkomat. Co ciekawe paczke dostalem do odbiory w jakies 20h od momentu kupna. EW mozesz zapytac czy bedzie mozna wymienic na inny rozmiar.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Od poczatku tygodnia jezdze w gaciach termo, i jak z bluzy bylem i jestem zadowolony  tak z polaczenia gaci termo i boratow lekko ocieplanych Crivita jestem bardzo niezadowolony. Calosc jest jak opatrunek gipsowy, zero elastycznosci, boraty wogole nie slizgaja sie po Thermo, a ze sa malo elastyczne, to na trasie bardziej mi to przeszkadza od wiatru. Zobaczymy jak bedzie w innych spodniach, na razie jest slabo. Ale wydaje mi sie ze wiekszosc ocieplanych spodni jest nieeelastyczna za bardzo, maja od wewnatrz jakis conajmniej meszek i bedize podobnie...

• 3 miesiące temu...
Napisano

Też szukam czegoś na okres wiosna/jesień. Zastanawaiłem się właśnie na bielizną termoaktywną. Mam letni strój Endury, spodnie krótkie z szelkami i koszulkę z krótkim rekawem. Zastanawiam się, czy w temperaturach 0-10 stopni da się z Thermo i strojem jeździć? Zdarzało mi się przy 15 stopniach już w stroju letnim jeździć, więc wolę jak jest mi trochę za chłodno, niż za ciepło. Przy okazji mógłby ktoś się pochawlić wrażeniami z jazdy z bielizną i strojem? Zauważyłem, że strój jest jednak zewnętrzną warstwą, a mi wydaje się, że chyba jednak pampersa mieć jako pierwszą warstwę. Koszulkę rzeczywiście chyba lepiej na bieliznę ubrać.Na górę mam jeszcze prostą kurtkę przeciwiatrową w razie czego. Jeżdżę zwykle z plecakiem więc po samych plecach mniej ciągnie.

Miał może ktoś przyjemność porównać taki zestaw z dedytkowanym jesionno-zimowym strojem kolarskim?

Napisano

Jeżeli warunki pogodowe będą rowerowe (bezwietrznie + słonecznie), to powyżej 5-7 st. możesz zastosować thermo + dobrą bluzę rowerową. Ogólnie rzecz biorąc przy zakresie 0 - 10 st. brubeck thermo + dobra kurtka przeciwwiatrowa dają radę.

Do 2-3h jazdy pampers niewiele daje, także spokojnie możesz pod niego wcisnąć bieliznę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...