Skocz do zawartości

[kask] smierdzący kask

grzechu2410

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów , mam dość dziwny i specyficzny problem z kaskiem . Po każdej jeździe śmierdzi mi kask , mam już go 2 lata a dopiero od 2-3 miesięcy są takie jaja . Mogę go wyprać przejechać 4-5 godzin i po wyschnięciu pojawia się smród . Nie wiem co o tym sądzić , gąbek wymienić na nowe się nie da  bo dostępne nie są .

Napisano

Zapewne zaszła reakcja chemiczna z którymś z elementów kasku, najprawdopodobniej z paskami albo gąbkami. Przerabiałem ten problem z butami rowerowymi - były wyprane i dopóki ich nie użyłem było ok z zapachem, problem pojawiał się po nawet jednej jeździe. Być może skorupa kasku ("pory" w styropianie) naciągnęły pot i mycie kasku tego nie usuwa.

Napisano

Woda utleniona na te takie okrągłe waciki i porządnie przesuwasz po paskach i gąbkach. Nie daje 100% gwarancji, ale myślę, że pomoże. Sam tak robiłem ze swoim po letnim sezonie.

Napisano

Spróbuj potraktować go jakimś odświeżaczem do hełmów, tam gdzie pracuję psikamy tym w kaski używane z rowerami na wynajem. ProGold Helmet Cleaner & Deodorizer.

A swoją drogą niektórzy mawiają iż kaski należy wymieniać co dwa-trzy lata. ;)  Ci, którzy je produkują ...

POZDRo-:ver

p.s.: można zapodać nieoryginalne wkładki do kasków, lekko przyciąć i po krzyku!

Napisano

Nic nie rób z tym kaskiem.

Na letnie wyprawy będzie jak znalazł do odstraszania komarów i na ścieżce rowerowej zawsze będziesz miał odrobinę więcej miejsca.

Dopóki twoje własne muchy nie padają od tego zapachu, to jest ok.

Napisano

W tym przypadku może pomóc użycie wody utlenionej,i smarowanie wacikiem wnętrza kasku,chociaz 100% pewności nie masz. Co do odświeżacza- znajomy próbował i pomogło na dosłownie jeden dzień,więc nie warto.

Napisano

To bakterie dają taki smród. Woda utleniona, tabsy do odkażania wody - zwłaszcza na gąbki. Bakterie wejdą też w pory plastiku, stąd sam kask pewnie też by trzeba tak potraktować. Na jakiś czas starczy ale po pewnym czasie na pewno wróci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...