grzechu2410 Napisano 14 Września 2015 Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Witam kolegów , mam dość dziwny i specyficzny problem z kaskiem . Po każdej jeździe śmierdzi mi kask , mam już go 2 lata a dopiero od 2-3 miesięcy są takie jaja . Mogę go wyprać przejechać 4-5 godzin i po wyschnięciu pojawia się smród . Nie wiem co o tym sądzić , gąbek wymienić na nowe się nie da bo dostępne nie są . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 14 Września 2015 Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Zapewne zaszła reakcja chemiczna z którymś z elementów kasku, najprawdopodobniej z paskami albo gąbkami. Przerabiałem ten problem z butami rowerowymi - były wyprane i dopóki ich nie użyłem było ok z zapachem, problem pojawiał się po nawet jednej jeździe. Być może skorupa kasku ("pory" w styropianie) naciągnęły pot i mycie kasku tego nie usuwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 14 Września 2015 Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Woda utleniona na te takie okrągłe waciki i porządnie przesuwasz po paskach i gąbkach. Nie daje 100% gwarancji, ale myślę, że pomoże. Sam tak robiłem ze swoim po letnim sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krycha Napisano 14 Września 2015 Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Sprawdź tabsy do uzdatniania wody. W necie dobre opinie. http://www.blogmtb.pl/2014/04/jak-pozbyc-sie-smrodu-z-butow.html?m=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 14 Września 2015 Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Spróbuj potraktować go jakimś odświeżaczem do hełmów, tam gdzie pracuję psikamy tym w kaski używane z rowerami na wynajem. ProGold Helmet Cleaner & Deodorizer. A swoją drogą niektórzy mawiają iż kaski należy wymieniać co dwa-trzy lata. Ci, którzy je produkują ... POZDRo-:ver p.s.: można zapodać nieoryginalne wkładki do kasków, lekko przyciąć i po krzyku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 14 Września 2015 Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Nic nie rób z tym kaskiem. Na letnie wyprawy będzie jak znalazł do odstraszania komarów i na ścieżce rowerowej zawsze będziesz miał odrobinę więcej miejsca. Dopóki twoje własne muchy nie padają od tego zapachu, to jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bici Napisano 16 Września 2015 Udostępnij Napisano 16 Września 2015 W tym przypadku może pomóc użycie wody utlenionej,i smarowanie wacikiem wnętrza kasku,chociaz 100% pewności nie masz. Co do odświeżacza- znajomy próbował i pomogło na dosłownie jeden dzień,więc nie warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu2410 Napisano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Sprubuje po jeździe spryskać spirytusem , może to cos pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 16 Września 2015 Udostępnij Napisano 16 Września 2015 eee no spirytusu to szkoda do takich celów, marnotrawstwo to grzech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowy Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 To bakterie dają taki smród. Woda utleniona, tabsy do odkażania wody - zwłaszcza na gąbki. Bakterie wejdą też w pory plastiku, stąd sam kask pewnie też by trzeba tak potraktować. Na jakiś czas starczy ale po pewnym czasie na pewno wróci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.