Eazy Napisano 14 Września 2015 Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Mam jedną parę bardzo wygodnych gripów 'no name' ze starego trekkinga. Ich wadą jest to, że od kilkukrotnego ściągania / zakładania lekko się guma wyrobiła i obracają się na kierownicy (zdjąć i założyć na kierownicę można je 'na sucho'). Podprowadziłem żonie lakier do włosów, ale po wyschnięciu praktycznie się nie klei (jakiś 'delikatny' chyba...), więc zakładam, że rano jak wejdę do garażu to gripy zdejmę za pierwszym pociągnięciem... Co jeszcze innego nadaje się do 'przyklejenia' gripów, żeby nie obracały się na kierownicy? Oczywiście szukam czegoś co pozwoli później zdjąć te gripy bez zniszczenia kierownicy. Kupić jakiś 'extra mocny' lakier do włosów, czy są inne sposoby? Nawinąć taśmę klejącą / izolacyjną / teflonową (ta pewnie nie będzie się trzymać) na kierownicę? Ktoś ma jakiś sprawdzony patent? Dzięki Eazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 14 Września 2015 Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Przezroczysta, cienka taśma klejąca nawinięta na małą zakładkę. Wnętrze gripów wyczyść, często "wałkuje się" w nich stara guma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 14 Września 2015 Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Ja się zawsze lepię na klakier do włochów, sprawdzony, zaprawiony i polecany bez cienia kryptoreklamy: Wella Silvikrin Extra Firm Hold 5. Jedynka lepi się jak mucha do soku, piątka nie powinna odpuścić imadła z sufitu. POZDRo-:ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 14 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Dzięki Panowie Jutro zakupię ten lakier a jeżeli to nie pomoże to nakleję taśmę i potraktuję ją dodatkowo lakierem Jak to nie pomoże... to nie wiem. W środku gripy są gładziutkie, nic się nie zwałkowało. Po prostu się trochę 'rozciągnęły' (mają parę lat) a nigdzie nie mogę znaleźć takich nowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seczuan Napisano 14 Września 2015 Udostępnij Napisano 14 Września 2015 miałem podobny problem, gripy obracały się i zsuwały, temat załatwiły korki do kierownicy za 65 groszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 14 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Korki chyba nie załatwią kwestii obracanie się gripów od strony manetek. Gripy są grube i z miękkiej gumy, więc złapane z jednej strony dają się spokojnie kręcić z drugiej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 14 Września 2015 Udostępnij Napisano 14 Września 2015 ...co może nie wyglądać najlepciej, ale kiedyś radziłem sobie trytytką. A tak z ciekawości - co to za łapki są, może się gdzie uda je namierzyć? POZDRo-:ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 14 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Nie znam niestety producenta. To jakieś 'no-name', które były fabrycznie w moim starym trekkingu. Wyglądają tak: Myślałem, że udało mi się je namierzyć na alledrogo i kupiłem jedną parę. Przyszło coś takiego: Rozmiar ten sam, ale materiał zupełnie inny. Te moje są miękkie i elastyczne a te co kupiłem sztywne i z lekkim połyskiem. Ten wzór przewija się w ogłoszeniach, ale to już nie ten materiał. Dlatego kombinuję z tymi starymi, żeby je przykleić bo są bardzo wygodne. Zdjąłem dla nich z kierownicy ESI Extra Chunky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 14 Września 2015 Udostępnij Napisano 14 Września 2015 No proszę, a ja się właśnie czaję na ekstraczanki do swego pojazdu! Fakt że wynalazek z allezgroz prezentuje się w porównaniu do oryginału conajmniej marnie...a z jakiego to roweru było? Niestety nie mam wielkiego doświadczenia z ergogripami(poza Ergon GA1 i krótkim romansem z GP1 Biokork i jakimiś Bontragerowymi) aby sugerować komfortowy zamiennik. Podejrzewam że to kwestia podobna do wyboru siodła - jednemu leży, drugiemu kłuje... POZDRo-:ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 14 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2015 ESI są dosyć wygodne, ale drażni trochę ich grubość (chociaż łapę mam konkretną). O ile pod dłonią to nie przeszkadza to wkurza pod kciukiem. Oba cyngle obsługuję kciukami i jest po prostu za dużo materiału na końcach co daje się odczuć sięgając kciukiem głębiej do małego cyngla. Mogłyby być te końcówki lekko pocienione. Być może zwykłe Chunky zdałyby egzamin lepiej. Moje niestety będą szły na allegro, jak znajdę trochę czasu na ogarnięcie ogłoszeń (uzbierało się 'przydasiów'). Te stare mają wycięcie pod kciuk i układa się on lepiej przy obsłudze cyngli. Rower, na którym były zamontowane te stare gripy, to Mbike Massive z 2010r. Niestety specyfikacje, które znalazłem nie wspominają nic na temat gripów. Widziałem, że Velo robi też podobny wzór, ale po przygodzie z allegro obawiam się jakości materiału ( http://www.bikershop.pl/Produkty/Chwyty-VLG_519AD2/3097/169533#.VfctipY982A ). Niby tylko 19zł, ale zaraz będę mieć całą szufladę gripów, jak tak dalej pójdzie Może kiedyś wpadną mi w ręce w jakimś sklepie. P.S. Jak sprawdziły Ci się Ergony? Zastanawiałem się ostatnio nad nimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scoobany Napisano 15 Września 2015 Udostępnij Napisano 15 Września 2015 A może spróbuj z takim wynalazkiem: http://rowertour.com/wtb-comfort-zone-chwyty-ergonomiczne.html nakręcane z jednej i drugiej strony. Niestety nie wiem jak z wygodą i miękkością mieszanki, ale jak przykręcisz to nie powinno się ruszać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 15 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Lock-on'y mam i to ze 2 pary, ale zwykłych, okrągłych. Obracać to się nie obracają, ale jeżeli chodzi o komfort to generalnie jest trochę słabiej niż przy tych naciąganych gripach bo część grubości pochłania tulejka na kierownicę, na której są zbudowane gripy, więc siłą rzeczy warstwa tłumiąca wychodzi cieńsza. Przyglądałem się tym gripom, które wymienił kazafaza, ale też właśnie zastanawiam się jak będzie z komfortem tych Ergon'ów. Najpierw powalczę z mocnym lakierem do włosów a jak to nie pomoże to dopiero będę kombinował dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 15 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Lakier do włosów się na razie elegancko sprawdza Dzięki za podpowiedzi! P.S. Kazafaza - jak byś jeszcze tu zaglądnął to daj znać, jak Ci się jeździło z tymi Ergonami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 15 Września 2015 Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Priv'nę do Cie jak trafię pod strzechę gdyż sam jestem ciekaw Twych ESIaków...szkoda tu offtapiać POZDRo-:ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysio.k1 Napisano 16 Września 2015 Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Ja osobiście zakupiłem takie po złamaniu nadgarstaka: http://allegro.pl/chwyty-rogi-raczki-gumowe-rowerowe-kierownicy-hit-i5486815348.html Bardzo wygodne bo dość miękkie, plus rogi (małe i poręczne) no i z dwóch stro przykręcane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Dzięki. Ja na tą chwilę pozostanę jednak przy tych co mam, zwłaszcza że udało się je 'przykleić' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.