Skocz do zawartości

[wymiana] RS Recon na....?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam takie szybkie pytanko, które mnie ostatnio nurtuje.

Posiadam Recona na 1 1/8 cala (chyba... średnica rury u góry to ok. 28,5mm a na dole 29,5mm), 100mm, qr9.

Czy dostanę gdzieś używkę np. Reby albo jakiegoś dobrego FOXa pod to ? Chodzi o to , żeby nie zmieniać większości podzespołów, a zyskać na wadze i pracy.

Tapereda chyba nie wsadzę... rama to Giant Talon 29er 2014.

Z góry dzięki za jakieś sugestie :)

Recon ogólnie nie jest zły, zależy jeszcze jaką wersję posiadasz.

Po przejściu ze sprężyny to niebo a ziemia :D Recon Silver TK 100mm.

Ile kasy masz do wydania?

Budżet nie został określony. Recon i tak poszedłby na sprzedaż. Zależy co bym znalazł.

By włożyć tapered trzeba zmienić dolną miskę na taką w standardzie EC44/40 np cane creek jest dostępny na allegro. Sam wymieniłem i nie było większych problemów. W niektórych ramach może być trochę problem z wysokością miski (chodzi o wysokość wewnątrz główki ramy)

No dobra to co mam pomierzyć u siebie? Średnicę wewnętrzną główki ramy? Ma mieć 44mm... ale czy ja zmierzę bez wyciągania misek? A tą wysokość miski da się zmierzyć? 

Trzecia od góry, nowa Reba 1,1,8" pod oś 9mm :

To na 27,5". Pozycja nr. 6:  AMORTYZATOR REBA RL SA 100 29" 9mm MotionControl PushLoc prawy 1.1/8 Disc czarny A4.

Cena u nich prawie 2700 ;/ Wolałbym chyba używkę, chyba że znajdę taniej gdzieś. A może warto dozbierać do SIDa ?  

Tak, brałem od nich Rebę rok temu. Jest to wersja bez manetki, ale to nie jest żadna wada, szczególnie przy tanich RSowych manetkach które przestają działać w błocie. Zamiast tego jest lżej, ładniej, i masz fajną stopniową regulację kompresji zamiast tępej blokady. Ale jak się uprzesz to z manetką też tam gdzieś mieli.

Dzięki za info. Chyba właśnie wezmę bez manetki. A takie pytanie: czym tam płaciłeś, paypalem czy karta ? Przewalutowanie pewnie naliczą...

Dobra. REBA kupiona - bez manaetki - zapłaciłem kartą VISA.

Dzięki za doradzenie.

P.S. mam jeszcze jedno pytanko. Jeżeli bym chciał kiere mieć niżej i pozbyć się tej stożkowej podkładki co dociska stery to muszę wymienić je całe?

591570aa.jpg

A takie pytanie: czym tam płaciłeś, paypalem czy karta ? Przewalutowanie pewnie naliczą...

Płaciłem kartą do konta EUR, przewalutowałem z PLN w jakims internetowym kantorze wybranym w zalezności od aktualnych prmocji, nie pamiętam już którym. Możliwe że nawet większość kwoty już tam było. Bank pewnie doliczy jakiś swój spread, ale nie powinny to być wielkie kwoty i powinno być jakies info na ich stronie.

Bike24 - RockShox Reba RL Solo Air 29" Fork 100mm Straight 9QR 2015 - black Tu masz w świetnej cenie Rebę z pompką i zapasowymi uszczelkami.

jeśli to jest  dobra cena to patrz to: 

http://www.alltricks.de/mtb/gabeln/forks/rockshox-reba-rlt-solo-air-forks-29-100mm-pushloc-tapered-9mm-qr-131-191972.html

Taper to jedno, ale opis jest dziwny. Niby twierdzą że to 2015 ale RLT w 2015 występuje tylko jako OEM, czyli albo jakiś demontaż albo diabli wiedzą co. Samo w sobie nie musi to być coś złego, ale do tego w Q&A ktoś pyta o te złote golenie (od 2014/2015 są czarne) i odpowiedź jest taka że nie mają żadnego pokrycia. ("Yes, this is a 2015 version, but without any surface treatment." )

A to co zamówiłeś to wersja box z pompką, tokenami, uszczelkami, nieskracaną sterówką i bez żadnej ściemy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...