szympek1234 Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Witam, Obecnie posiadam: korba Suntour XCM 48t/36t/26t - XCM418BD(G)OCTA/SQ kaseta SHIMANO CSHG40 11-30przerzutka tył SHIMANO RDT4000przerzutka przód SHIMANO FDM310łańcuch SHIMANO CNHG40 oś suportu łożyska maszynowe NECO 910 Chciałbym wymienić korbę w miarę bezproblemowo na coś z tarczami 44/32/22 lub w ostateczności na 42/32/22, z największej tarczy w ogóle nie korzystam a brakuje mi najlżejszego przełożenia. Nie jeżdżę dużo więc nie musi to być jakiś wypas. Proszę o informację jaka korba 44/32/22 będzie pasowała aby bezproblemowo ją wymienić. Budżet to maks. 150zł Bartek P.
Mod Team Puklus Napisano 14 Września 2015 Mod Team Napisano 14 Września 2015 Wg tego co pisze na stronie masz kosmitę es25 to octalink a pisze ze kwadrat. Długość obstawiam 118, 122mm. Zdejmij korbę i zmierz suport. Jak będziesz miał wartość wtedy sie coś dobierze.
szympek1234 Napisano 14 Września 2015 Autor Napisano 14 Września 2015 Witam, Korba montowana jest na kwadrat, ile ma suport nie wiem, nie mogę zdjąć korby - na razie nie mam odp klucza.
Mod Team Puklus Napisano 14 Września 2015 Mod Team Napisano 14 Września 2015 Możesz kupić nową korbę z dedykowanym do niej suportem i sie nie przejmować.
zekker Napisano 15 Września 2015 Napisano 15 Września 2015 A czy koniecznie chcesz zmieniać całą korbę, czy może wystarczy zębatki (po zdjęciu patrząc, to da się)? W wersji budżetowej wymieniasz tylko najmniejszą, blat zostaje jako osłona i balast (najlepiej zablokować wychył przerzutki przedniej, żeby nie dało się wrzucić na największą). Kosz zębatki 22 to 20-30zł. Możliwy problem z regulacją przerzutki, bo blat pewnie będzie zawadzał (żeby obsłużyć 22, będzie trzeba obniżyć przerzutkę). Drożej, to wymieniasz małą, dokupujesz środkową, a środkową dajesz jako dużą. Dostajesz nietypowe zestawienie, ewentualne problemy z regulacją przedniej przerzutki i brak osłony. Na plus ciut niższa waga i ciaśniej zestawione przełożenia. Jak nie masz żyłki kombinatora, to nowa korba z suportem na pewno sprawi mniej kłopotów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.