Scoobany Napisano 14 Września 2015 Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Na wstępie zaznaczę - wiem, że temat był już poruszany na forum, jednak jedyne odpowiedzi jakie były to "wymień łańcuch" lub ok - wyregulowałem przerzutkę, bez opisu co dokładnie. U mnie łańcuch jest stosunkowo nowy (ma może 300-350km) - Shimano CN-HG71 i sprawdzałem jego długość - jest ok. Ale od początku - niedawno wymieniłem w kole piastę z wolnobiegu na "bębenek". Na nowej piaście założyłem 8-rzędową kasetę. Całość wyregulowałem i na sucho wszystko działa jak marzenie. Jednak pod obciążeniem i tylko na najmniejszej koronce łańcuch mi przeskakuje jak mocniej "przycisnę" (z przodu oczywiście łańcuch jest na największej tarczy). Przerzutka to Shimano Acera. Jakieś pomysły co może być przyczyną? Za pomoc z góry wielkie dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 14 Września 2015 Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Chyba nic nie wymyślimy nowego jak: wymień łańcuch. Skoro przeskakuje to znaczy, że coś jest wyrobione. Skoro założyłeś nową kasetę do używanego łańcucha to takie objawy mogą się zdarzać. Co prawda łańcuch jest stosunkowo nowy więc jest to bardzo dziwne, ale objawy o których piszesz wskazują na wyrobienie i nie zgrywanie się ze sobą części napędu. Pytanie jeszcze jak jeździsz. Czy twardo i wolisz przepychać czy może dbasz o kolana, o napęd i jeździsz lekko z dużą kadencją. Jeżeli opcja pierwsza to zużycie napędu jest bardziej prawdopodobne niż w opcji numer 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scoobany Napisano 14 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2015 To zależy od terenu. Uwielbiam cisnąć po lesie ale jak w pobliżu nie ma szutrów i ubitych ścieżek to asfaltem i kostką też nie pogardzę. Co do kadencji to raczej nie cisnę na maksa by kolan nie zniszczyć - tak 15-20km/h, czyli średnio (rower MTB). Z ciekawości sprawdziłem dystans łańcucha na endo i ma ciut więcej, bo 600km (nie wiem skąd mi się to uzbierało ), więc może rzeczywiście to jest przyczyna, mimo że nie jest rozciągnięty. Jeszcze jedno pytanie - czy dokręcenie w przerzutce śruby regulującej odległość wózka do zębatek może coś pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Września 2015 A kaseta nowa ? Jeszcze jedno pytanie - czy dokręcenie w przerzutce śruby regulującej odległość wózka do zębatek może coś pomóc? Teoretycznie zwiększy opasanie zębatki i może pomoc ... teoretycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scoobany Napisano 14 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Nowa. Po zmianie piasty musiałem kupić coś co na nią będzie pasować Do bazy "lekarstw" dla tego typu dolegliwości powinno się dodawać również spinki - dziś wracając do domu zlokalizowałem przyczynę. Przeskakuje spinka connexa taka jak tutaj (tylko dla napędów 8rz). Trochę mnie to zdziwiło, jednak to ogniwo jest ciut "wydłużone" i ma to sens. Pytanie, jaką spinkę należałoby kupić by wyeliminować ten feler. Mam spinkę z łańcucha 8rz. SRAM jednak jest za wąska i łańcucha nie da się nią spiąć. Jakieś pomysły co będzie pasować do Shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domingez Napisano 15 Września 2015 Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Mialem tak samo zaloz ja odwrotnie tzn gdy bedzie w gornym polozeniu lancucha zaloz ja aby byla usmiechnieta. Lub smutna w dolnej linii lancucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Września 2015 Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Np spinka kmc. Lub spinka Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 15 Września 2015 Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Spinka KMC do 8 rz. da radę. Edit: przez jakiś problem techniczny nie widziałem kilku świeżych postów w wątku, przez co niepotrzebnie zdublowałem podpowiedź Tobo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perqsista Napisano 15 Września 2015 Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Przeskakuje spinka connexa taka jak tutaj (tylko dla napędów 8rz). Trochę mnie to zdziwiło, jednak to ogniwo jest ciut "wydłużone" i ma to sens. Spinka connexa jest kierunkowa! Nie jest obojętne w którą stronę ją zapniesz. Zapnij zgodnie z instrukcją zamiast wymieniać na inną. Docenisz wtedy, że masz Connexa a nie KMC lub Sram przy rozpinaniu spinki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scoobany Napisano 15 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Dzięki domingez i perqsista - rzeczywiście miałem spinkę źle założoną. Teraz wszystko jest wg instrukcji. Jutro sprawdzę jak się ma sprawa przeskakującego łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scoobany Napisano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Problem zażegnany - źle założona spinka. Teraz wszystko chodzi jak marzenie. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc, porady i pamiętajcie RTFM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.