cesi99 Napisano 13 Września 2015 Udostępnij Napisano 13 Września 2015 Chciałbym sb ułożyć plan treningowy, ale nwm dokładnie jak się do tego zabrać. Zacząłem jeździć w tym sezonie i mi się spodobało jedzenie na rowerze, roweru może profesjonalnego szosowego nie mam, ale na razie sprzęt taki jaki mam mi starcza. W tym sezonie a dokładnie w jakieś 3 miesiące jakieś 2tys. km (wiem mało) ze średnią prędkością 20-25km/h. Jestem początkujący, ale chciałbym przygotować się do przyszłego sezonu. Mam 16 lat/62kg/1,65m. Do dyspozycji mam basen, siłownię (ale się na nią nie nadaję) no i oczywiście jakieś ćwiczenia w domu mogę zrobić i biegać. Proszę o napisanie planu treningowego na cały tydzień, albo jakieś wskazuwki do napisania takjego planu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskal Napisano 16 Września 2015 Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Poszukaj jakiegoś klubu / grupy kolarskiej z Twojej okolicy załap się do nich.Za free raczej nie licz, że ktoś ci coś ułoży.Jeśli chcesz być samotnikiem a więc nie wiązać się z grupami / klubami etc to, poszukaj planów w gazetach branżowych (rowerowe gazety dawały takowe na poczatek sezonu)Ja jeżdżę sam i wiem, że mi brakuje planu treningowego ale póki co kręcę i kręcę.No nie przepalać się za bardzo. Jeśli chcesz się wziąć na ostro to pamiętaj- liczy się jakość treningu a nie ilość km- odpoczynek i jeszcze raz odpoczynek na tydzień jakieś 5 dni max treningów - przeplatanie dyscyplin rower / bieganie / basen (kolejność dowolna) a jak wolisz to rower/rower/bieganie/basen. Chodzi oto abyś nie rzeźbił kilka treningów pod rząd jednej dyscypliny. Bo się znudzi a ty masz mieć wieczny głód. No i bieganie czy rower czy basen to zawsze inna partia mięśni.Jesteś młody więc szybko się regenerujesz. Postaw na:- wytrzymałość- siłę - technikęRower, treningi przeplataj techniczny a więc ciężki teren, rzeźbienie trudnych sekcji, wąskie nawrtoty , strome zjazdy i podjazdy. A następny trening łatwy teren duże tempo.No i DIETA !Wy młode ludzie ;-) macie czasem tendencje do jedzenia syfu Mc... KFC, i inne g....wysoko przetworzone.Pamiętej jedzenie zdrowe.Jak będziesz zabierać się za trening, to musisz coś zjeść na 2 h przed, po teżDużo węgli a więc makarony, kasze, banany, suszone owoce, płatki owśiane (zapomnij o tych śniadaniowcyh czekoladowych)Po treningu sporo nabiału twarogi te mają białko, jedz banany, pomidory.Dieta odpowiednia daje również moc. Odpowiednie jedzenie jest Twoim paliwem.Jak nie wierzysz, to- zjedz pizze i idź na rower albo lepiej na basen.- zjedz makaron z NATURALNYM (te smakowe mają sporo cukru i syfu) jogurtem i bananem, rodzynki czy coś w tym guście.Porównaj jak się czułeś i będziesz miał odpowiedź.Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.