bock_1 Napisano 13 Września 2015 Udostępnij Napisano 13 Września 2015 Witam. Co może być przyczyną drętwienia palców u rąk w czasie jazdy na rowerze? Mam trochę za małe rękawiczki rowerowe. Czy to może być powodem? Dzisiaj straciłem czucie w palcach lewej ręki do tego stopnia , ze nie mogłem zmienić biegu. Dziękuję z góry za odpowiedź. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 13 Września 2015 Udostępnij Napisano 13 Września 2015 http://www.forumrowerowe.org/topic/89834-dretwienie-dloni-co-zmienicwymienic/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymonski Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 a co może być przyczyną tego,że po dłuższej jeździ ( około 2h czy więcej ) mój kciuk u prawej ręki jest praktycznie bezwładny ? przez następne 2 - 3 dni nie mam w nim w ogóle pary, nie mam siły zapiąć sobie zamka od kurtki, trzymać i operować widelca przy obiedzie... ogólnie mówiąc nie wygląda to dla mnie korzystnie, miał ktoś podobnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Ogólny powód - odcięcie krążenia. Alternatywa - ucisk nerwów. @bock_1 szczególne palce? czy wszystkie? Zewnętrzne palce oznaczać mogą zwężenie cieśni nadgarstka. Łatwo to zdiagnozować nawet bez lekarza (użyj google). Leczenie tego jest najczęściej operacyjne. Wszystkei palce jednocześnie to zbytnie wygięcie dłoni do tyłu - obniż klamki o 5-10 stopni, dopasuj ustawienie kierownicy. @szymonski to samo pytanie, tj czy coś poza kciukiem? jeżeli nie to oznacza, że masz niewygodny telefon, lub zbyt dużo tekstów w nim wklepujesz. Może to doprowadzić nawet do trwałego kalectwa. Rozwiązanie - przerzuć się na kilka miesięcy na klawiaturę bluetooth, albo odwyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymonski Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Co ty mówisz? naprawdę przyczyną może być telefon? Nie ma co ukrywać że trochę czasu spędzam na klawiaturce w telefonie ale nigdy bym nie pomyślał że to może mieć zły wpływ na moje palce. Do tej pory myślałem po prostu ze to od częstego zmieniania przerzutek na single trakach gdzie ostatnio spędzam trochę czasu, to po tych jazdach kciuk odmawia mi posłuszeństwa najbardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Podałem Ci link opisujący zagadnienie. To co masz to szczgólny przypadek RSI, tj. wskutek używania telefonu. Dla przykładu od klawiatury komputera siadają nadgarstki, a od stania kolana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.