Tooreck Napisano 14 Sierpnia 2006 Napisano 14 Sierpnia 2006 witam, zrobiłem sobie dzis po pracy mały rekonesans po chorzowskich sklepach/serwisach rowerowych z zamiarem napompowania mojej Gammy AET bo mi sie przypadkowo powietrze z niej spuściło a pompki specjalistycznej nie posiadam i posiadać raczej nie będe (cena...). No i z mojego objazdu takie spostrzeżenia: - w pierwszym serwisie/sklepie pompki specjalnej nie mieli i mi nie pomogli... - w drugim odwiedzonym sklepie młody człowiek bez pytania poszedł na zaplecze po pompke i po prostu dopompował ile trzeba i nie chciał żadnej kasy - w trzecim miejscu pan serwisant najpierw napompował, potem powiedział że pompka kosztuje 80 zł a na końcu powiedział: "2 złote proszę" nawet paragon dostałem :lol: co ciekawe pompowanie koła tam kosztuje tylko 1zł a ile sie trzeba namachać przecież... - do czwartego sklepu już nie pojechałem - nie miałem kasy teraz pytanie- ile to u Was kosztuje i czy nie uważacie że zdzieranie kasy z rowerzystów za takie duperele w serwisie jest troche niesmaczne ?? wiem że sprzęt kosztuje ale bez przesady...
Robert Napisano 14 Sierpnia 2006 Napisano 14 Sierpnia 2006 Ja wolał bym kupić pompke za te 2zł płacone za każdym razem kiedyś uzbierało by się na pompke
Ombre Napisano 14 Sierpnia 2006 Napisano 14 Sierpnia 2006 Weź sie postaw w roli tego sklepu / serwisanta. On w taki sposób zarabia na zycie i 2 zł to wcale nie tak duzo w sumie Znowu nie ma takiego ogromnego ruchu, a jakos zyc trzeba. Poprostu. Zreszta jak bedziesz stalym klientem w danym sklepie, to takie puperele(cenzura, argh :/) robia za free, a przeglady za polowe ceny...
Tooreck Napisano 14 Sierpnia 2006 Autor Napisano 14 Sierpnia 2006 pare rzeczy w tym sklepie kupiłem... rozumiem że centrowanie koła, serwis piast, założenie sterów, regulacja przerzutek pare złotych może kosztować ale takie rzeczy jak pompowanie koła/amorka powinno być jednak za darmo... może właśnie dlatego nie zostane tam stałym klientem ?? przerabiałem już kiedyś jeden sklep w Będzinie w którym za głupie końcówki do pancerzy płaciło się po 1zł aktualnie odwiedzają ten przybytek chyba tylko Ci którzy rowery na komunię kupują
Robert Napisano 16 Sierpnia 2006 Napisano 16 Sierpnia 2006 Znowu nie ma takiego ogromnego ruchu, a jakos zyc trzeba. U mnie w rowerowym ruch zawsze jest dość duży zwłaszcza w wakacje. Jak reklamowałem łańcuch był taki ruch że dostałem go w sumie bez słowa. Bo nikt nie miał na nic czasu.
Fridrich Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 Umnie za darmo dopompuja ale i tak mam pompke do amora i prestów wienc nie mam problemu
mtb_rider Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 naszczescie nie mam takiego problemu ... mam na wlasnosc pompeczke w wiekszym sklepie za taki badziew cie nie skroja, za to w malych, miejscowych tak jest
szakq Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 u mnie pompowalem amorek w kilku serwisach i bylo gratisowo zawsze a pozatym rozkminilme domowy sposob mam nozna pompke samochodowa w domu ktora ma na tyle waska koncowke ze jestem w stanie nia dojsc do zaworka(takze samochodowy)i w domku sobie pompuje lajtowo co prawda sporo ucieka w czasie odlaczania ale pompuje tak na 70-80 psi i potem upuszczam palcem tak zeby bylo dobrze czyli na jakies 45-50psi
karolyfer Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 Rzadko(przynajmniej w mojej okolicy) można spotkać sklep gdzie nic nie biorą za takie d.uperele niestety. Ja robie tak samo jak szakq czyli pompka samochodowa. Zazwyczaj od 2-5 zł chcą za pożycznie narzędzi lub pompki.
Kolumb Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 W moim ulubionym sklepie takie rzeczy wykonuje własnoręcznie właściciel, za darmo rzecz jasna W innych raczej nie bywam więc nie wiem.
Tooreck Napisano 23 Sierpnia 2006 Autor Napisano 23 Sierpnia 2006 mojego amora to sobie moge pompką samochodową co najwyżej rozśmieszyć. Wymagane ciśnienie dla mojej wagi to około 140-150 PSI. Raczej się nie osiągnie czymś takim... kompresorem na stacji też próbowałem...
verul Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 Tam gdzie kupowalem rower powiedzieli ze mi dopompuja za darmo. Z tym ze mowili ze w zasadzie mi amor nie powinien puszczac powietrza bo jest bardzo dobry (Recon 327). Ze RockShox to nie to co Santour (tak sie to pisze?) ktory powietrze puszcza.
jo_jacek Napisano 25 Sierpnia 2006 Napisano 25 Sierpnia 2006 Ja sie co prawda nie dorobiłem JESZCZE (:wink:) powietrznego amorka ale jezdze z kumplem ktory ma Duka. Czasem wpadniemy do serwisu kumpel wada do serwisanta i serwisant za friko pompuje kilka razy. Dobrze ? źle ? dopompowac ? za duzo ? moze spuscic itp az bedzie idealnie :] Az jestem dumny ze swojego rowerowego :wink:
saucio Napisano 25 Sierpnia 2006 Napisano 25 Sierpnia 2006 Ja pompuje kompresorem z zamrażarki (18atm MAX pompuje) wiec mam zapasu "mocy" po uszy Końcówkę do wentyla samochodowego i w miarę precyzyjny manometr. I tak już ciągnę od pół roku i nie narzekam
Bazyss Napisano 30 Sierpnia 2006 Napisano 30 Sierpnia 2006 panowie zeby dopompowac amorka to trzaba wylrecic to srobke od spodu golenia?? jaka musi byc nominalana wartosc? czy mozna to sobie ustalac do wagi?
Tooreck Napisano 30 Sierpnia 2006 Autor Napisano 30 Sierpnia 2006 to nawet trzeba ustalać do wagi rowerzysty- im większa masa tym ciśnienie w amorku musi być większe. Zeby napompowac przynajmmniej mojego to musze odkrecic jeden korek- tam gdzie jest spręzyna powietrzna. A jak jest w innych to nie wiem, aczkolwiek nie słyszałem żeby trzeba było odkręcać coś od spodu...
karolyfer Napisano 31 Sierpnia 2006 Napisano 31 Sierpnia 2006 Bazyss jeśli masz seryjnego amora w Mattsie 90 to wiedz że on nie jest powietrzny
sp0q Napisano 31 Sierpnia 2006 Napisano 31 Sierpnia 2006 to nawet trzeba ustalać do wagi rowerzysty- im większa masa tym ciśnienie w amorku musi być większe. Zeby napompowac przynajmmniej mojego to musze odkrecic jeden korek- tam gdzie jest spręzyna powietrzna. A jak jest w innych to nie wiem, aczkolwiek nie słyszałem żeby trzeba było odkręcać coś od spodu... W niektórych amorach RSa, które są wyposażone w system Dual Air, są dwie komory - pozytywna i negatywna. Negatywną pompuje się wentylem umieszczonym właśnie na dole lewej goleni.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.