Skocz do zawartości

[Korba] Wybór Korby Do Cyclocross - Korby Szosowe

pablo102425

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pytanie kieruję do bardziej doświadczonych uzytkowników ponieważ z przełajem spotykam się po raz pierwszy.

Otóż, za kilka dni powinien pojawić się u mnie pierwszy przełajowy rower w życiu. Opiera się na napędzie Shimano 105 2x11 5800. Jednak według mnie słabo wypada korba, otóż seryjnie wrzucona jest tutaj FSA Gossamer MegaExo 46/36 co według tego co znalazłem w google jest to ta korba http://www.fullspeedahead.com/products/cranksets-cyclocross/energy-cyclocross-crankset-4636-mega-exo/ i teraz moje pytanie, czy jest sens ją zostawiać, czy od razu demontować, i kupować 105 5800 o rozpiętości 34x50.

Skąd moje wątpliwości, otóż rower przełajowy u mnie będzie dość uniwersalny, tzn. treningi na szosie w gorszą pogodę a także las. W moich okolicach jest kilka podjazdów z 30% i boję się że 36 z przodu może nie wystarczyć. Mimo kasety 30 z tyłu. Dodatkowo szosa, 46 też może być mało (w tej chwili w szosach mam 53x11).

Dodatkowo działanie tego wszystkiego, skoro Shimano robi te swoje Dyna sysy srysy itp. to czy nie lepiej zainwestować w lepszą korbę z grupy niż jeździć na pozagrupowej FSA do tego innego producenta?

Ewentualnie też może sztywność całej korby (porównanie Shimano względem FSA), czy też waga, choć to pomniejsze znaczenie. Poporstu czy aby Shimano 5800 nie bedzie lepsze od FSA?

• Mod Team

Wszystko sie rozbija o twoje preferencje. Korba fsa na pewno dobrze współpracuje w napędami. Moim zdaniem powinieneś sie na tym przejechać kilka razy by ocenić przydatność korby. Podjazd 30%, to dość stromy podjazd, rowerem szosowym ciężko bo będzie łyknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...