Skocz do zawartości

[rama] Mam chyba za dużą ramę. Szukam mniejszej. opinie potrzebne i porady

popo00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie, mam taką sprawę . Mam 168cm , i ramę GT Tempest 18 cali, notorycznie bolą mnie nadgarstki, ostatnio kupiłem kierę dartmore hi rise - z duużym gięciem i też nic nie pomaga :(  miękkie gripy, ustawienie siodła ...też nic. 

Śmigam głównie po ścieżkach, chodnikach, żadnych ekstremalnych tras czy skoków. Więc myślę raz o kupnie mniejszej ramy, a dwa może o kupnie ramy z inną geometrią, nie typowo sportowej. Na oznaczeiach xc mtb trekking się nie znam. 

Jakiej ramy powinienem szukać, co by wyprostować bardziej pozycję na rowerze? 

Znalazłem tutaj , co myślicie? niby superlight - nie pognie isę przy mojej 80 kg wadze?

http://allegro.pl/radon-superlight-kinesis-16-gratisy-i5662573795.html

(pytanko na tym czwartym zdjęciu do czego są te gniazda na śruby?)

pozdrawiam i dzięki za ewentualną pomoc ! 

Napisano

Jaki masz długi mostek kierownicy??? Spróbuj zamontować krótszy. Ja też tak miałem mam 176 cm, ramę MTB o komfortowej geometrii 20 cali i mostek ze 100mm musiałem zmienić na 80mm i jest ok.

Napisano

mostek mam teraz 80mm. może by faktycznie coś to pomogło jakby założyć krótszy. ale jak pisałem mam teraz zupełnie iną mocno giętą kierę, która podniosła pozycję dosyć sporo i tak nic nie pomogło...poza tym te drętwiejące ręce to nie tylko przez rower mam :( kilka dni temu 2 dni rąbałem i nosiłem drewno i nad ranem dłonie też drętwieją...

póki co marzy mi się wymienić tę moą ramkę GT Tempest 18cali, na 16 cali. 

Napisano
kilka dni temu 2 dni rąbałem i nosiłem drewno i nad ranem dłonie też drętwieją...

Może masz jakiś problem neurologiczny...? A wracając do roweru to zanim wymienisz tą ramę na mniejszą, to popróbuj jeszcze różnych ustawień kierownicy, klamek a przede wszystkim siodła. Jak masz siodło na bardzo pochylone do przodu to całym ciężarem ciała napierasz na kierę i ręce muszą drętwieć, odpowiednia wysokość siodła też może mieć znaczenie, jak i jego przesunięcie przód/tył . Wrzuć jakieś foto!

Napisano

( tak przy okazji- dziś złapałem kapcia- nowa opona za 250 pln schwalbe race ralph) załozona kilka dni temu...parę lat śmigałem na łysych skinny jimny schwalbe i w ciągu kilku lat jeden laczek, a tu po kilku dniach....co za lipa

529f97d2e5d0c481med.jpg

c094c9aeee5c7e7bmed.jpg

Napisano

Jak dla mnie masz za bardzo pochylony 'dziób' siodła w dól, tym bardziej że na foto nie masz z tyłu opony, więc jak tył podniesie się o kolejne 5,5 cm to już zupełnie będzie klapa! Spróbuj jechać bez trzymania kierownicy, a zobaczysz że tyłek Ci się zsuwa z siodła. Jak kupisz mniejszą ramę i tak osadzisz siodło to też będą Ci ręce drętwieć! Na początek weź poziomnice i ustaw siodło zupełnie na płasko i zobacz czy ok. Jak nie to podnoś stopniowo dziób siodła aż nie poczujesz dyskomfortu na klejnotach. Kolejna rzecz to kiera... to nie jest holender tylko MTB :whistling:  :whistling: masz duży wznios mostka plus ogromny wznios kiery... wygląda to okropnie i raczej nie może być wygodnie... spróbuj obrócić mostek na minus albo kup z mniejszym wzniosem.          

Napisano

co do siodła, to próbowałem już wielu ustawień, 

to co mi najbardziej doskwiera, to obciążenie rąk...pochylona pozycja...chyba już za stary jestem i najwygodniej mi by się jeździło na damce jakiejś z holadii :) 

ps. @Alsew - wygląd kiery i fakt że "nie wygląda profesjonalnie mtb" nie interesuje mnie. :P 

Napisano

co do siodła, to próbowałem już wielu ustawień, to co mi najbardziej doskwiera, to obciążenie rąk...pochylona pozycja..
To właśnie ustawienie siodła wpływa na obciążenie rąk najbardziej. Poczytaj sobie, 'przystępnym językiem' pisane  :woot:  http://na-rower.com/jak-ustawic-siodelko-w-rowerze/ A jak Ci pozycja nie odpowiada to zmień rower a nie ramę, bo szkoda kasy ...
Napisano

zmień rower a nie ramę bo szkoda kasy ? 

a co to za głupota no sory...mam fajny osprzet xt , ulubione manetki dc, koła mavik, i wolałbym wymienić sobie ten osprzet na innej ramie,  a nie kupowac nowy rower bo niby tak taniej ??

Napisano

zmień rower a nie ramę bo szkoda kasy ? a co to za głupota no sory...mam fajny osprzet xt , ulubione manetki dc, koła mavik, i wolałbym wymienić sobie ten osprzet na innej ramie, a nie kupowac nowy rower bo niby tak taniej ??
Chodziło mi o to, że szkoda kasy na inną ramę mtb, bo ona też będzie wymuszać na tobie pochyloną pozycję, więc znowu będzie rzeźba w gów...e z jakąś dziwną kierownicą, a pełnej satysfakcji brak. Sam pisałeś, że jesteś już chyba za stary na mtb! W tytule pisałeś że potrzebujesz opinii i porady , a na każdą reagujesz negacją, bo ty już wszystko wiesz. Wie kup sobie tą ramę a zobaczysz sam.    
Napisano

Nie jestem expertem, ale mogę podzielič się opinią, że bez względu na rozmiar ramy, na której jeżdżę zawsze gripy i siodło ustawiam w bardzo zbliżonych pozycjach wzgledem trzeciego punktu jakim jest oś suportu, dlatego w zasadzie jeszcze przed zmianą ramy na mniejszą można znaleźć ergonomiczną pozycję w której dobrze można jechać na przykład 5 godzin. Geometria ramy i jej rozmiar mogą oczywiście wplywać na przyjemność prowadzenia, opanowanie roweru w terenie i subiektywne wrażenie szczęścia na danym rowerze,ale spokojnie.... Proponuję zalożyč najkrótszy dostepny, mostek, kierownicę pochylić jeszcze do siebie i przejechać okolo 200 km tylko małymi porcjami, może jeszcze zwracając uwagę na siodło, taka rekreacyjna wyprostowana jazda wymaga siodla coś jak w składaku, czy holendrze, wtedy dopiero odciaża się przód gdy można podeprzeć się pupą, po tych 200 km zalożyłbym zwykłą kierownicę prostą rodem z mtb np 600 mm 9* gieta, z mostkiem tez krótkim np60 ustawionym na minus, z tyłu zwykłe twarde siodło. Moze jednak pozycja Mtb nie okaże się taka niewygodna. Pytanie zasadnicze od jak dawna jeździsz na tym rowerze, od 3 tygodni czy od półtora roku i zawsze po 30 min dretwieja dłonie, sa takie ergonomiczne chwyty (specialized) polecane dla takich rowerzystów ale nie wiem czy to realnie mogą pomóc jeżeli pozycja jest nie taka, nie wygodna...Powodzenia!

Napisano
czyli ta rama co mam to jest mtb, a musze szukać trekingową, czy trekingi są z kołami 26 ?

Jeśli chciałbyś crossa/trekiknga to lepiej kupić cały rower bo masz w nim większe kola, inny amortyzator, inną korbę. Oczywiście możesz później do niego przełożyć swoje ukochane przerzutki i manetki.

wtedy dopiero odciąża się przód gdy można podeprzeć się pupą,

Próbowałem koledze wytłumaczyć, ale on chyba tego nie łapie...

Odnośnie zmiany ramy. To w tym GT masz zapewne amor o skoku 120mm, więc szukając innej ramy musi ona być dostosowana do takiego skoku amora (czytaj: sportowa geometria), albo zmienić też amor pod nową ramę ... i tu jeszcze dolicz że może nie pasować suport , sztyca siodła oraz linki i pancerze + wymiana sterów...

Napisano

DZięi Panowie za pomoc póki co :) 

A ta rama z linku z allegro będzie pasować pod ten mój amor  w kwestii geometrii ? Bo z pewnością ma 1 i 1/8 więc wejdzie...rama jest firmowa, lekka, no i tania, może warto spróbować...

ale póki co zakupię króciutki mostek...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...