Skocz do zawartości

[kurtka przeciwdeszczowa] nie plastik

yoh1239

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szukam kurtki na okazyjne przejażdżki rowerowe w deszczu. Często mi się zdarza że planuję wyjazd na rower a pogoda wszystko psuje, lub druga sytuacja - jeżdżę rowerem i nagle pogoda się załamuje i wracam szybko do domu mokry.

Nie mogę jednak znaleźć dobrej kurtki dla mnie. Przeciwwiatrowe i przeciwdeszczowe kurtki są albo strasznie drogie albo to zwykłe plastiki bez jakiejkolwiek oddychalności.

Mi zalezy na kurtce którą mogę założyć gdy NIE pada, i nie ugotuję się i nie spocę w niej w środku, a jednocześnie w razie deszczu zapnę ją, założę kaptur i bez obaw pojadę dalej.

Znalazłem coś co mniej więcej spełnia moje wymagania i brałbym ją bez zastanowienia gdyby nie jeden JAKŻE ISTOTNY szczegół - BRAK KAPTURA :/ Nie wiem kto to wymyślił, żeby kurtka przeciwdeszczowa nie posiadała kaptura :P

Wygląda ona tak: 

http://www.mikesport.pl/dare2b-kurtka-rowerowa-przeciwdeszczowa-caliber-jacket-dmw095-czarna.html

Jesteście w stanie doradzić coś podobnego w podobnej cenie, tylko Z KAPTUREM? :D

pozdrawiam!

Kurtki rowerowe zazwyczaj kaptura nie posiadaja, ze wzgledu na kask. Sa specjalne ochraniacze na kask, sa tez czepki pod kask. Ze znanych mi rowerowych z kapturem - Endura - MT500, Venturi, Velo (dwie ostatnie maja opcje doczepienia kaptura). Niestety cena troche inna.

Za te pieniadze kurtki odpowiadajacej twoim wymaganiom nie kupisz. Dodstkowo kazdy ma inne oddczucia jezeli chodzi o "oddychalnosc".

Lepiej wydać więcej i mieć coś sensownego... Kurtki o oddychalności poniżej 10 tyś można porównać z owinięciem się plandeką samochodową. Jednym słowem - nie nadają się do jazdy, chyba że tempem spacerowym. Mam Endura Luminite. Jej parametry to za mało, aby swobodnie jeździć w deszczu i nie moknąć od środka.

Chyba generalnie warto poszukac w dobrych sklepach internetowych gdzie znajdziesz największy wybór dobre jakości odzieży na rower:) Jeżeli póki co nie masz odpowiedniego budżetu to lepiej odczekać i dolożyć do czegoś sensownego jak mowa o tym powyzej.

Nie wiem kto to wymyślił, żeby kurtka przeciwdeszczowa nie posiadała kaptura
Rowerzysta któremu auto z du...żej partii mięśni zrobiło garaż, bo kaptur ograniczył widzialność i słyszalność, dlatego porządne kurtki przeciwdeszczowe mają szczelny kołnierz.  

yoh1239>

Zerknij na coś z pertexu, np. montane

Owszem, zmokniesz w tym, ale się nie wychłodzisz, a sama wiatrówka ma dobrą oddychalność (i bardzo szybko schnie). 

Nie raz jeździłem podczas deszczu w kombinacjach merino+pertex i nawet przy mocnym deszczu i 10 stopniach nie miałem jakiegoś dyskomfortu. Ja bym się aż tak deszczu nie bał, gorsze w tym wypadku jest wychłodzenie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...