kotovnik Napisano 10 Września 2015 Napisano 10 Września 2015 Witam, W mojej piaście Joytech żużyły się konusy, nigdy wcześniej w życiu ich nie wymieniałem więc pierwszy raz w życiu zacząłem poszukiwania w internecie. Zamówiłem te http://e-bmx.pl/opis/2763138/stozek-do-piasty-m10x1-tyl-zamykacz.html dlatego że jako jedyne wydawały się najbardziej zbliżone do moich, cena niska bo 1zł co skłania do myślenia z czego są wykonane i kiedy padną, na bieżni widać gołym okiem niedokładności powierzchni no ale zobczymy, obsługa sklepu szybka i sprawna to muszę powiedzieć otwarcie. Moje pytanie są następujące: 1. skąd kupujecie dobrej jakości konusy w rozsądnej cenie? 2. czy wymiary bieżni muszą być identyczne jak w starym żeby wszystko grało jak należy? 3. Jakieś wytyczne co ile robić przegląd piasty, wymianę smaru itd? (bo jak chodzi o konus to wiadomo wymienić jak ma wżery itp) Z góry dzięki pozdro
mmisiek9612 Napisano 10 Września 2015 Napisano 10 Września 2015 http://wheelsmfg.com/products/hub-parts/all-cones.html?_=1441890238174&p=1 http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/piasty-rowerowe/akcesoria-i-czesci/szukanie,3,0,0,2.html wymiary powinny być takie same, co do serwisu to zależy jak dużo i w jakich warunkach jeździsz ale tak średnio to z 1-2 razy w roku. Osobiście robię przegląd piasty 2 razy w roku
firefoks Napisano 10 Września 2015 Napisano 10 Września 2015 A w jakim stanie jest miska łożyska? Z miskami jest większy kłopot...
kotovnik Napisano 10 Września 2015 Autor Napisano 10 Września 2015 Dzięki mmisiek, cóż zobaczymy jak wypadną konusy za ziko, w najbliższe 10 dni zrobie pewnie ok 60km w tym 25 w maratonie i wyciągnę je i porobię zdjęcia przed i po, czy widać różnicę już po tak małym przebiegu. Nie sprawdzimy to się nie dowiemy czy to coś jest warte
kotovnik Napisano 14 Września 2015 Autor Napisano 14 Września 2015 Konusy po 25 km dopiero, generalnie jakość słaba, chodzi mi o materiał oraz jakość wykończenia ale czego tu się spodziewać za zeta . Zobaczymy jak wyglądają po 100km. Na zdjęciu tylko konusy z tylnej piasty (przodu nie zmieniałem)
kotovnik Napisano 23 Września 2015 Autor Napisano 23 Września 2015 Konusy z tylnego koła po 230 km w tym 25 w maratonie (drogi po jakich na co dzień raczej nie jeżdżę bo szkoda mi kół ). Opinia następująca, jak za 1 zeta to mogą być, niekoniecznie do roweru na maraton ale jeśli mamy rower na asfalt i ścieżki, nie jesteśmy za ciężcy to czemu nie (ja ważę 73 kg).
GREEQ Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 Jeżeli to co widać na zdjęciu to wżery w prawie nowych konusach, to ja jednak bym poszukał nowych i lepiej wykonanych. Ekspertem nie jestem ale dla mnie takie wżery to dyskfalikacja.
MMMAAACCC7 Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 a kulki wymieniałeś? piastę dokładnie oczyściłeś? bo ślady na konusach wyglądają, jakby nowe konusy chodziły ze starymi, zeżartymi kulkami
wojtas7 Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 Ciekawe, w mojej szosie mam tanie piasty shimano i uznałem po 10 000km że jeden konus nadaje się do wymiany bo zobaczyłem jedną kropkę :-) a te na zdjęciach to jakaś makabra.
marcinBB Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 Tak wyglądają nie szlifowane konusy,to normalne niestety///
MMMAAACCC7 Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 serio? ja jakoś u siebie w serwisie też mam konusy po 2 pln i po 1000 km wyglądają one lepiej, niż te tutaj po 200..jako winę widzę tutaj pracę na starych kulkach, albo niedokładne oczyszczenie misek, lub nawet ich totalne zużycie..
kotovnik Napisano 24 Września 2015 Autor Napisano 24 Września 2015 Tak wyglądają nie szlifowane konusy,to normalne niestety/ serio? ja jakoś u siebie w serwisie też mam konusy po 2 pln i po 1000 km wyglądają one lepiej, niż te tutaj po 200.. jako winę widzę tutaj pracę na starych kulkach, albo niedokładne oczyszczenie misek, lub nawet ich totalne zużycie.. To prawda, wyglądają na nieszlifowane. MMMAAACCC7 jak masz za 2 ziko to chętnie kupię do tych kół co mam coś lepszego jakościowo i w miarę budżetowego , miski są jeszcze w miarę powiedzmy, szału nie robią. Do poważnego użytku się nie nadają ale że koła mają 4 lata, tanie piasty i nieserwisowane wcześniej to wrzuciłem takie.
marcinBB Napisano 25 Września 2015 Napisano 25 Września 2015 Dodam że w niższych grupach piast shimano też ma takie konusy, np piasta shimano rm30 itp... tak więc nie ma co wojować,są kiepowate i nic z tym sie nie zrobi,można jedynie jeździć!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.