Dokumosa Napisano 22 Maja 2018 Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 A co Ty chcesz wsadzić do tego roweru? Przecież to nie jest DH czy enduro tylko zwykły ATB w configu a'la markeciak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Coś się na 2019 ciekawego pojawiło, to są giętkie uniwersalne błotniki. Prawdopodobnie mają być wsadzane gratisowo od Raidonów w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 22 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Często miałem pytanie o pompki z Suntoura. Nareszcie Suntour ma już w swojej ofercie pompki. Zamówiłem już partię, lecz wszystko wskazuje na to że Suntour w wyższych modelach będzie w przyszłości dawał pompki gratis. Z wyglądu to są pompki produkowane przez markę GIYO czyli jakościowo dobrej klasy Także pojawiły się tanie poręczne pokrętło imbusowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Hej, pytanie mam, w kolekcji Treka na 2019 w powiększeniu widać ( w marlinie 29er za 1999 pln ) amortyzator sr xct z goleniami 30 mm. To jakaś nowość będzie ? Ile waga, wiadomo? Bo z goleniami 28 mm waga : Weight starting from: 2725g, to w okolice 3 kg się wybieramy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 22 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Suntour z tymi rurami goleniowymi leci do przodu. Także są XCM-y z rurami goleniowymi 30mm; 32mm i nawet 34mm gdzie standard powinny być 30mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 26 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Suntour ma w swojej ofercie już pompki. Zamówiłem już partię, lecz wszystko wskazuje na to że Suntour w wyższych modelach będzie w przyszłości dawał pompki gratis. Z wyglądu to są pompki produkowane przez markę GIYO czyli jakościowo dobrej klasy Co do tych krótkich wężyków na które się niektórzy skarżą to także będę miał standardowo w sprzedaży długie które będzie można sobie wymieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Trochę za mocno chcą się upodobnić do innych marek (również pod względem ceny) - RS dla przykładu poza pompką dokłada full service kit (również tłumika) i naklejki w alternetywnym kolorze ;). Osobiście uważam, że ten kto kupuje pudełkowego np. Axona ma już pompkę gdzieś w szufladzie. Bardziej przydałaby się temu kto przymierza się do pierwszego powietrzniaka jak Raidon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 SR mógłby pójść po rozum do głowy i w końcu zrezygnować z tłumików w kartridżu na rzecz standardowych. Druga sprawa to olej, a właściwie jego brak w dolnych goleniach. Trochę rozglądałem się ( także w starszych rocznikach) i chyba tylko Magura miała stosowany smar zamiast oleju. Niby ciężko tego oczekiwać w amortyzatorze za 700 zł ( Raidon), ale z drugiej strony gdy trochę "liźnie" się temat to trochę tego brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 26 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Skom25 w Suntourze był juz ten temat co do przejścia z kartridza na inny system lecz ceny poszly by o ok 30% w górę . Suntour ma w ofercie amorki od zwykłych budżetowych przez to sie dowiedzialem że 80-90% amorków idzie na OEM, do fabryk rowerów i nie da sie im wmówić co do zalewania lagów czy lepszego przesmarowywania przed sprzedażą Dokumosa mowisz o pompce w szufladzie jak co druga osoba co u mnie kupuje powietrzaka to bierze także od razu pompke i to szczegolnie dla ludzi co jeżdżą już sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 26 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 To są kosmiczne ilości tych Suntourów xct/xcm i trekingowych modeli. Kiedyś walczył RST, ( jeszcze wcześniej nawet Zoom i paru mniejszych )ale mam wrażenie, że tą walkę sromotnie przegrał ( nie wiem dlaczego ). W zasadzie każdy rower mtb/trekking do mniej więcej 2,5 k pln ( a może i więcej ) ma Sr Suntour 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 (edytowane) Ostatnio nawet drogie (7-9 tys) rowery trekingowe/crossowe mają montowanego fabrycznie NRX-S co jeszcze 2 lata temu było niewyobrażalne. Poza tym uważam, że nie trzeba całej konstrukcji tłumika przekręcać do góry nogami żeby wprowadzić odpowiednie uszczelnienia zapobiegające zasysaniu "obcego" oleju. To raczej nie spowodowałoby wzrostu ceny o 30%. Konstrukcja typu cartridge mogłaby zostać. Ale to ma uzasadnienie w amortyzatorach budżetowych. Przepaść cenowa pomiędzy np. raidonem a axonem jest na tyle szeroka, że jak najbardziej można by oczekiwać istotnych zmian w konstrukcji (nie wnikając w materiał). Tym bardziej, że ostatnio nawet raidony doczekały się w wersji z grubszymi nóżkami. Edytowane 27 Sierpnia 2018 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 27 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Suntour teraz jest skupiony na rozwoju amorków do E-Bike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 31 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Zaczynają do nas przybywać amortyzatory Suntour już z kolekcji 2019. Pierwszy model który otrzymaliśmy to Durolux R2C2 BOOST pod koło 27,5" z lekką zmianą gdzie zamiast filcu są już dawane gąbeczki piankowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 15 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2018 I Znów coś nowego!! Zerony BOOST z goleniami 35mm, katalogowo są tylko sprężynowe aż do wczoraj gdzie trafił nam się jeden powietrzak w dobrej cenie bo 1000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 15 Września 2018 Udostępnij Napisano 15 Września 2018 A pod jakie koło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 15 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2018 27,5" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 1 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Już są dostępne mechanizmy korbowe Suntour Aion i Zeron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 6 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Ledwo co mechanizmy Aion i Zeron trafiły do nas to już w uzupełnieniu także łożyska i tarcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihusz Napisano 26 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Witam Mam taką ramę: https://www.cyclosport.pl/rama-mtb-26-biria-pro-rs-19-48cm.w9.p.html Czy można tam włożyć raidona ze skokiem 120? Czy raczej trzymać się 100. Nie mogłem nigdzie znaleźć porównania dwóch raidonow z różnym skokiem, jeżeli chodzi o wymiary. A jeżeli tak, jest jakaś różnica między tymi z 2016 a 2018? Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 26 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 maksymalnie 100mm. W opisie jest nawet tekst zakresu 80-100mm to więcej niż 100mm bym nie dawał. Sam mam rower CUBE gdzie z przodu mam koło 27,5" pod piastę BOOST-a (oś 110x15) natomiast Suntour nie produkuje amorków BOOST-a tylko pod 27,5 lecz uniwersalny 29" lub 27,5"+ czyli możliwość montażu grubej opony. Po montażu takiego amorka bardzo przód mi sie podniósł i przy każdym podjeździe koło odrywało się od ziemi. Musiałem zmienić na amorek innej firmy tylko pod koło 27,5 gdzie geometria ramy się poprawiła a także efekty w jeździe przez co nie radze ci dawać większego skoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 13 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Następna dostawa narzędzi od Suntoura. Jest to zestaw do rozkręcania wszystkich modeli kartridży rozbieralnych oraz prowadnica do imadła. Widzę że dotrzymują słowa tak jak obiecywali. Jestem z pozytywną nadzieją że więcej tego mi przyślą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xxxWODNIKxxx Napisano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Wiadomo może jakie będą różnice w amortyzatorach raidon i epixon wzgledem rocznika 2018 a 2019 ?.Szukałem na stronie Suntoura ale nie widzę różnic.Będę wymieniał amortyzator w okolicach kwietnia lub maja i raczej wybiorę epixona kosztem QR15.Raidon kusi sztywną osia ale jednak epixon ma rozbieralny kartridż i waga lepsza.Z tego co widziałem na YT to tylko wizualnie się zmieni i będzie cały czarny łącznie z naklejkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 30 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 W Raidonach i Epixonach pod os 9mm nic się nie zmieni. Raidony występują pod oś 9mm z goleniami 32mm złote, natomiast w 2019 będą Raidony pod oś 15mm z czarnymi rurami goleniowymi o średnicy 34mm Co do Epixonów to trochę źle doczytałeś bo od 2018 już nie produkują Epixonów pod oś 15mm, jedynie pod 9mm, Ponadto Epixony pod oś 9mm mają nierozbieralny tłumik Rozbieralne tłumiki były tylko w modelach Epixon TR natomiast produkcja ta zakończyła się w roczniku 2017 Gdybyś szukał amorka z rozbieralnym tłumikiem i dobrymi ślizgami to polecam AXONA RL-RC (Kompresja + tłumienie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xxxWODNIKxxx Napisano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 (edytowane) Dzięki za odpowiedz.Szkoda że nie mają rozbieralnego tłumika jestem jednak fanem samodzielnego serwisu,co do Axona cena już trochę ponad budżet ale nie powiem kusił mnie już od dawna tylko z jednej strony to nie wykorzystam takiego amortyzatora a z drugiej to reba jednak o wiele droższa.A czy Axon jakieś zmiany na 2019 rok ? Edytowane 30 Grudnia 2018 przez xxxWODNIKxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Megakuku Napisano 31 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 @ACTIVIA Wiadomo kiedy będzie dostawa axonów 2019 i jakie są różnice względem 2018? Z początkiem roku buduję nową maszynkę:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi