Nhar Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Witam, Dzisiaj miałem przygodę z nieroztargnioną kobietą która z telefonem przy uchu weszła sobie na ścieżkę rowerową. Musiałem hamować i trochę mnie przerzuciło (wygięta lewa klamka hamulca). Pytanie jest następujące: Da radę wymienić tylko klamkę ( i ewentualnie jak usunąć nity). Czy jedynym rozwiązaniem jest wymiana całej manetki hamulca? Dźwignia hamulca: SHIMANO M395 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Nawet jesli roznitujesz potrzebujesz zamiennika. A zanitowane jest dlatego ze Shimano nie przewiduje takiego manewru oferując jak cześć zamienna cała klamkę. Pozostaje sprawdzenie ofert Allegro - same dźwignie nowe i używane lub ceny używanych hamulców w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nhar Napisano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2015 I tu jest pies pogrzebany. Bo nic takiego nie znalazłem. Pozostaje kupno całego zestawu przez głupią babę, ale chyba odczekam i kupię coś lepszego na przyszły sezon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 To poczekaj, bo na Allegro często widuje oferty sprzedaży używek tych hamulców lub innych niskich modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shah Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 A "baba" coś Ci się dołoży do zakupów czy ma to gdzieś i następnym razem wejdzie pod kombajn, albo inny tramwaj? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nhar Napisano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Rzuciła tylko tekstem "ale się przestraszyłam" i poszła dalej. Ja też na początku nie zwróciłem uwagi na manetkę. Dość szybko się pozbierałem i pojechałem dalej. Mogłem liczyć tylko na życzliwość pobliskich żuli, którzy podeszli i spytali się, czy wszystko OK ( byli na tyle przyzwoici, że nie rzucili nawet tekstem "panie kierowniku ... " ):> Znajomy podjechał do sklepu rowerowego i ponoć jest możliwość sprowadzenia i montażu samej klamki (choć nie wiem niby jak). Dzisiaj po pracy podjadę i sprawdzę. Jestem skłonny wymienić całą manetkę, ale muszę najpierw znaleźć jakiegoś sprzedawce :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Piesi na DDR-kach to coraz większa plaga... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Piesi na DDR-kach to coraz większa plaga... No niestety. Ja coraz częściej widuję nawet ludzi 50+ na ddr-ach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Znajomy podjechał do sklepu rowerowego i ponoć jest możliwość sprowadzenia i montażu samej klamki (choć nie wiem niby jak). Normalnie. Nie istnieje w nomenklaturze rowerower coś takiego jak "manetka hamulca". Jest klamka, a jednym z elementów klamki jest dźwignia. Mówiąc o klamce sprzedawca miał na 100% na myśli taki element: http://www.bikecenter.pl/galerie/s/shimano-deore-bl-m445-kl_13836.jpg A tu masz identyczną: http://rowertour.com/shimano-bl-m396-klamka-hamulca-tarczowego-lewa-czarna.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nhar Napisano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Też tak na początku myślałem. Ale wyraźnie mówił o usunięciu nitów. Sam nie wiem. Widzę, że ta klamka kosztuje w granicach 7 dyszek (nowa) - 125 zł za całość. Poszukam więc używanych zamienników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artofnois Napisano 11 Września 2015 Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Podejdzie http://olx.pl/oferta/klamka-hamulca-shimano-deore-lewa-CID767-ID97Tzp.html#7b893275de Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nhar Napisano 23 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Przepraszam za odgrzewanie tematu, ale mam jedno pytanie. Wymiana samej klamki hamulcowej to koszt rzędu 70-80 zł. Jest sens ją wymieniać ?, czy lepiej dopłacić i kupić trochę wyższy model hamulców. Tutaj mam 445 za 180 zł przód, tył: http://allegro.pl/hamulce-shimano-br-m447-m445-kompletne-super-stan-i5673716078.html A może poczekać ? Orientuje się ktoś, czy w okresie jesienno-zimowym można trafić na jakąś spoko promocję i zainwestować w lepszy osprzęt ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 23 Września 2015 Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Ten 445 to taki sam (s)hit jakosciowy jak 395. W zadnym przypadku nie ma sensu wymiany jednego na drugi. Jesli chcesz zyskac na jakosci, przede wszystkim na mniejszej awaryjnosci to kup slx 675. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nhar Napisano 23 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Dobra, dobra. A orientujesz się w jakim okresie najkorzystniej kupić ten sprzęt ? Czy to jednak nie ma znaczenia i należy liczyć na szczęście ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 23 Września 2015 Udostępnij Napisano 23 Września 2015 slx obecnie ponizej 200 zl/szt, jesli jeszcze stanieja to bedzie juz raczej nie handel a rozdawnictwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nhar Napisano 23 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Dzięki za radę, jeśli jest to kwestia 200 zł ( 70 zł zapłaciłbym za samą klamkę do moich sh*towych hamulców) - to nie ma się nad czym zastanawiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.