Skocz do zawartości

[Rama] nowa rama cr-mo chromowo molibdenowa

Szakali

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam w planie budowę roweru szosowego z zacięciem na ciut cięższy teren ( jakiś szuter czy też leśna droga) Chciałbym aby sercem tego roweru była rama stalowa cr-mo do tego sztywne widełki też cr-mo. O ile przeglądając asortyment sklepów widełki dostanę bez problemu, ramy te są bardzo rzadko spotykane o ile w ogóle są...

Moglibyście polecić jakiegoś sensownego producenta takich ram?

Aluminium nie spełnia moich oczekiwań a na dobrego karbona nie mam kasy.

Z góry dzięki za odp.

Napisano

No proszę, myślałem że za 600 zł spokojnie można by stalówkę kupić.

No ale dobra, to ma być rower na lata. Jestem w stanie wydać 1000 zł na dobrą stalową ramę.

Jakieś propozycje?

Napisano

Właśnie rama w tym stylu mi chodziła po głowie. Preferowałbym jednak zakup w polskim sklepie. A przeglądając polskie sklepy internetowe jeszcze chyba nie trafiłem na żadną sensowną stalową ramę.

Napisano

Nie chcę Cię martwić, ale aktualnie w kraju raczej nic nie znajdziesz. Przynajmniej nie w tych pieniądzach. Ewentualnie coś z drugiej ręki. Natomiast niegłupim pomysłem może być przeszukanie niemieckich lub czeskich sklepów.

Napisano

echh, no tak właśnie myślałem...przewertowałem chyba wszystkie sklepy internetowe w polsce i nic.

W takim razie chyba jednak będę szukał jakiejś sensownej, zdrowej ramy z lat 90.

Ciekawi mnie dlaczego ramy cr-mo w polsce są wyparte skoro w innych krajach bez problemu można dostać nówki sztuki. W dobie globalizacji jest to dla mnie bynajmniej dziwne.

Napisano

nie są wyparte, bo co sensowniejsze od razu się sprzedają ;)

a dobie globalizacji - co Ci za różnica  czy klikniesz 'kup teraz'    czy 'buy now' ?  

czego się obawiasz?  problemów z gwarancją, transakcją, transportem ?

Napisano

Stwierdziłem jedynie, że 1000zł to kwota od której można zacząć myśleć. Niekoniecznie przebierać w ofertach.

http://www.planetx.co.uk/i/q/FRPXKBD2/planet-x-kaffenback-2-frameset

Cena dobra jak za nowe cromo ale szkoda,że zaoszczędzili na piwotach.Waga wzrosłaby tyle co nic (do tego mogą być przecież wykręcane) a dzięki nim rama byłaby uniwersalna: zakładasz hamulce jakie chcesz...

Napisano

No ale to chyba stare zadbane egzemplarze a rynku wtórnym, bo nigdzie nie widziałem "nowych" w polskich sklepach. Na taki też egzemplarz chyba będę polował.

Jeżeli mam być szczery to nigdy nie robiłem zakupów za granicą na odległość i chyba tak jak napisałeś obawiam się " problemów z gwarancją, transakcją, transportem"

Napisano

Problemów jest nawet mniej niż przy sklepach internetowych w Polsce. Niemcy, Anglia czy USA to "rynki klienta" a ich firmy są przyzwyczajone do wysyłania sprzętu na cały świat i nie będą Cię traktować inaczej niż Helmuta czy Johna.

Napisano

echh, no tak właśnie myślałem...przewertowałem chyba wszystkie sklepy internetowe w polsce i nic.

W takim razie chyba jednak będę szukał jakiejś sensownej, zdrowej ramy z lat 90.

Ciekawi mnie dlaczego ramy cr-mo w polsce są wyparte skoro w innych krajach bez problemu można dostać nówki sztuki. W dobie globalizacji jest to dla mnie bynajmniej dziwne.

naucz się że "bynajmniej" ma całkiem przeciwne znaczenie niż to, które używasz, przez co Twoje wypowiedzi stają się nonsensowne.

Napisano

naucz się że "bynajmniej" ma całkiem przeciwne znaczenie niż to, które używasz, przez co Twoje wypowiedzi stają się nonsensowne.

Masz rację, ale każdy może się pomylić...czy od razu trzeba to wytykać i robić z tego halo? W dodatku nie wnosząc niczego do tematu.

Napisano

Masz rację, ale każdy może się pomylić...czy od razu trzeba to wytykać i robić z tego halo? W dodatku nie wnosząc niczego do tematu.

Tylko tu raczej nie ma mowy o pomyłce a o jakiejś nowomowie, tak jak z tym "takowaniem" ;)

Napisano

Przy zakupie za granicą jedynym "ale" może być koszt przesyłki - rzecz oczywista. Ewentualnie sposób płatności - trzeba mieć PayPala, kartę kredytową itd. Poza tym - nie ma co się bać, tylko kupować i cieszyć się posiadaniem unikalnego w skali kraju-raju rowerowego dziwoląga :P

Napisano

Tylko tu raczej nie ma mowy o pomyłce a o jakiejś nowomowie, tak jak z tym "takowaniem" ;)

Macie Panowie straszny problem...mam tylko nadzieje, że gdy przyjadą do nas goście ze wschodu to pokażecie jakimi jesteście prawdziwymi polakami i okażecie swój sprzeciw w realnej rzeczywistości a nie przed klawiaturą.

Jeżeli tak was bolą drobne językowe przekręty to zapiszcie się do koła polonistycznego i tam sobie podyskutujcie.

Problemów jest nawet mniej niż przy sklepach internetowych w Polsce. Niemcy, Anglia czy USA to "rynki klienta" a ich firmy są przyzwyczajone do wysyłania sprzętu na cały świat i nie będą Cię traktować inaczej niż Helmuta czy Johna.

Przy zakupie za granicą jedynym "ale" może być koszt przesyłki - rzecz oczywista. Ewentualnie sposób płatności - trzeba mieć PayPala, kartę kredytową itd. Poza tym - nie ma co się bać, tylko kupować i cieszyć się posiadaniem unikalnego w skali kraju-raju rowerowego dziwoląga :P

Macie racje Panowie, chyba czas iść z duchem czasu i dokonać pierwszego zakupu poza granicami kraju. :)

Cena dobra jak za nowe cromo ale szkoda,że zaoszczędzili na piwotach.Waga wzrosłaby tyle co nic (do tego mogą być przecież wykręcane) a dzięki nim rama byłaby uniwersalna: zakładasz hamulce jakie chcesz...

No faktycznie, byłbym już nawet skłonny kupić tę ramę, no ale brak tych piwotów ją dyskwalifikuje ponieważ planowałem klasyczne V

• Mod Team
Napisano

To prawda, ale z PX nie zawsze jest tak wesoło. Zaopatruję się tam dość regularnie i już nie raz miałem z nimi przejścia, chociaż ostatnio nieco się poprawiło.

Frameset Kaff 2 fajny i taniej raczej nic rozsądnego nie znajdziesz.

• Mod Team
Napisano

Pisałem już w innych wątkach. Nie będę się rozpisywał, ale raz całkowicie pomylili moje zamówienie, po czym nie dość, że odsyłałem na swój koszt, to swoje otrzymywałem na raty przez blisko kwartał i to z wieloma upomnieniami i przypomnieniami przez e-mail i telefon. Zamówienie było robione w okresie przedświątecznym, a więc dla nich gorącym ze względu na promocje, więc mogli się trochę tym usprawiedliwiać, jednak późniejszej akcji nic już nie tłumaczy.
Innym razem zamówienie to był istny bałagan - chwyty rozpakowane i brudne, nie ten mostek co trzeba i zdjęta z roweru (czyt. używana kierownica), a przecież kupowałem nową.
Zresztą to nie tylko moje doświadczenia. Znam osoby z forum, które miały podobne doświadczenia. Głównie w okresie promocji.
Ale większość zamówień realizowana bez żadnej doopy. No i tak jak pisałem, ostatnio się poprawiło, także nie obawiałbym się specjalnie. Pomimo tych wpadek to dobry sklep. 

Napisano

Po Twojej opinii jestem chyba jeszcze bardziej zniechęcony do zakupów za granicą :laugh: Ja nawet nie lubię kupować na odległość w polskich sklepach, bo zawsze są jakieś problemy czy to z gwarancją, zwrotami, pomyłkami. No ale zakup ramy wydaje się dla mnie jako tako realny. Gdyby ta rama miała już wcześniej wspomniane piwoty pod V-ki myślę że już by poszło zamówienie.

Miałby ktoś jeszcze jakieś propozycje w cenie około 1000 zł?

Rozważam także składanie roweru na jakiejś ramie cromo z lat 90. Warunek to nienaganny stan o co może być trudno.

Napisano

Cudów nie ma. Za te pieniądze nie znajdziesz w kraju nowej ramy. Ok. dwudziestoletnie cro-mo w dobrym stanie to biały słoń rodzimego rynku,

więc czeka Cię długa droga do celu. Chcesz ją skrócić, zwiększ budżet.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...