fester Napisano 14 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Witajcie! Czego najlepiej nauczyc sie na poczatek na hopie? X UP`a juz umiem, ale nie do konca. Co nastepne? Pozdraiwam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jelen Napisano 14 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 one hander, no footer, whip, table top. to tak na poczatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fester Napisano 14 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Hmmm... Dzieki za odpowiedz, ale jeszcze bylo by dobrze, gdybys mi je opisl, bon nie za bardzo czaje... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 14 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Ja polecam na początek x-up, a dalej tak jak przedmówca, jeśli chcesz wiedziesz jak wyglądają tricki to wpisz nazwy na www.pinkbike.com to obczaisz. Pozdrower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 14 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 x-up jest łatwy ? ja już umiem one hander, no footer, whip, nie cały tabletop, ale x-upa nie moge się przekonać. więcej niż 90 stopni kierą nie zrobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 15 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Ja jak na płaskim podbiję koło do góry to mogę zrobić ze 120* Prostota polega na tym, że nie musisz odrywać żadnej części ciała, mi się wydaje że np. one hander jest bardziej stresujący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanRemek Napisano 15 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 zgadzam sie z marcinem ;] one hander jest bardziej stresujacy, jezeli nie zdazysz ze zlapaniem 2 reka kiery to masz glebe 100% :] X-up, proscizna :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RzemieN Napisano 16 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 cwiczcie xupa na plaskim tzn obracajcie kiere o 180stopni i probujcie ujechac na skrzyzowanych rekach, pozniej xup to bedzie pestka na hopie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 18 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 zgadzam sie z marcinem ;] one hander jest bardziej stresujacy, jezeli nie zdazysz ze zlapaniem 2 reka kiery to masz glebe 100% :] X-up, proscizna :] no nie wiem. jak to zaplanuje to potrafie na niektórych hopach wylądować trzymając kiere tylko jedną ręką. jeśli bedzie to nieplanowane to może troche targnąć, a jak nie wróce x-upa to lądowanie z kołem obróconym o 90' to pewniejsza gleba. a x-upa na płaskim, jak to pisze RzemieN to spokojnie robie. najwyższy czas uczyć się na hopie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 18 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 A moze ktos douczyć mnie robienia whipa? bo jak robie na hopkach to zawsze ląduje prawie prostopadle nie moge po prostu wyprowadzic tyłu Co do x-upa to własnie na hopce wychodzi ponad 90* ale mniej niz 180*. Widać musze jeszcze potrenowac... I jeszcze jedno pytanko - co myslicie o zrobieniu hopki z lądowaniem i dziurą która bedzie wybijała na płot? tzn bedzie profilowana pod kątem zeby wskoczyc na płot, zrobić po nim wallride i zeskoczyc na lądowanie. Ma takie coś prawo działac? bo ściana pionowa jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 18 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 jak robie whipa to pcham nogami rower w bok i jednocześnie skręcam kierą. jak kończe to prostuje kiere i tył roweru automatycznie wraca na prost. nie wiem czy na pionowej ścianie się długo utrzymasz po wybiciu z hopy (czy nie bedziesz się od razu od niej odbijał). my mamy wallride na który się wjeżdża po bandzie. Spokojnie przejeżdża się 4 metry. życze powodzenia w budowie napisz później jak wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jelen Napisano 18 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 iksap jest o tyle prosty, ze nie trzeba doń poszczać ktorejs z czesci ciala, wiec teoretycznie latwiej sie nauczyc ja sie uczylem robic podbicie (tak jak do np bar spina) i robic x-upa i wrocic potem wychodzilo normalnie. co do one handera, to nie ucz sie od razu wyzucac reke, tylko na poczatek poprostu ją luzuj na kierze, po pewnym czasie bedziesz ja przesuwał po gripe/puszczal lekko. potem przyjdzie czas na 2ga reka ( rower trzymasz kolanami) potem suicide :> jest tez wersja one handed F**k U all, czyt robisz one handa tylko ze pokazujesz "fakjuja" tam komus czemus, wszystkimm nikomu. smiesznie to wyglada, bodajze w ktorymś Jibie bylo ;] no footer - puszczasz pedaly zaraz po rozpoczeciu skoku, nie po nabraniu predkosci, poneiwaz trik Cie "spowalnia" i jakbys wyproscil nogi w locie normalnym to bys mowil jak po"zazyciu" helu jak cos to pytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.