wujasJedrek Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Witam, mam okazję kupić korbę FSA, która sprzedawana jest wraz z miskami wciskanymi. Czy będę mógł ją zastosować do mufy gwintowanej, jeśli zamiast misek z kompletu użyję misek wkręcanych? Czy jest to zupełnie inny standard? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 To zależy w jakim standardzie jest wykonana, podaj konkretny model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujasJedrek Napisano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Korba FSA F2000, oś zintegrowana, średnica osi 30mm, miski z kompletu BB-86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Więc odpowiedź - nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Jak ta korba siedziała w bb86, czyli ma wystarczającą długość, żeby złożyć ją do bsa, gwintowanych muf. Np miski Rotora bsa30. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Tak do mufy 68 powinno się dać ją zamontować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujasJedrek Napisano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Mufa jest szerokości 73mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Września 2015 No to nie wiem, myśl ze też jest to wykonalne ale musisz poczytać specyfikacje danego adaptera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 No to nie wiem, myśl ze też jest to wykonalne ale musisz poczytać specyfikacje danego adaptera. Nie musi. Długość osi jest taka sama dla każdej szerokości mufy. Wszystko regulujesz podkładkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Nie miałem takowego w rękach wiec nie wiem. Wiem że na taką oś adaptery są, jak sie da wcisnąć do mufy 73 to jeszcze lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Mufa 86 mm to mufa szosowa, a korba jest niby MTB, czy czasami nie jest pod suport 92mm ? Poza tym ten adapter nie będzie czasami droższy niż w gruncie rzeczy tania (słaba) korba ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Adaptery raczej nie wychodzą taniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujasJedrek Napisano 13 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2015 Nadal czuję się z korbami i suportami jakbym błądził po omacku w ciemności. Wybaczcie, ale za dużo pojęć na raz uderzyło ze skumulowaną mocą w moje kompetencje rowerowe. Pytanie zadam więc z całkiem inne strony. A raczej serię pytań. Zacznijmy od tego, że składam rower MTB (Eccentric) i założyłem, że: - korba/suport będzie klasy SLX bądź wyżej (nie koniecznie shimano, a może nawet bym preferował właśnie inne firmy szczególnie przy suporcie) - dwa blaty - mufę mam gwintowaną BSA szerokości 73mm Nie ogarniam kilku pojęć i proszę o rozjaśnienie mroków tej tajemnej wiedzy i poprawienie mnie jeśli się mylę: BB-86 - ?? bottom bracket+szerokośc mufy=86? BB92 - ?? bottom bracket+szerokośc mufy=92? BSA30 (BSA - wiem że to gwinty angielskie - z prawej strony prawy gwint, lewy z lewej - a co oznacza 30??) BSA 1,37x24T (gęstość i szerokość gwintowania??) PS=pressfit - obecnie główna alternatywa w MTB dla BSA - mufa na miski wciskane Hollowtech II - w zakładanej przeze mnie klasie chyba wszystkie są tego typu średnica osi=średnica wewnętrzna łożysk - spotkałem się z dwiema: 24mm i 30mm - czy obie występują równie często? i czy występują w jakichś szczególnych okolicznościach? np. 24mm zawsze z osią zintegrowaną?? (przykład z palca) spotkałem się z rożnymi średnicami otworów łożysk lewe/prawe L: ok. 22 mm, P: ok. 24 mm - to jest standardowe rozwiązanie, czy na to też trzeba mieć baczność? To jest jakby trzeci rodzaj średnic GXP - system SRAMowy??? - jak z kompatybilnością z Shimano? Euro BB 19mm - ??? - następna średnica osi/średnica otworów łożysk? Założę się, że na pewno nie dostanę odpowiedzi na wszystkie pytania! Ale jakby ktoś przynajmniej spróbował W miarę jak wypisywałem pytanie, rozjaśniło mi się nieco... ale tylko małe nieco, więc zapraszam do wnikania! Pozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Września 2015 Udostępnij Napisano 13 Września 2015 1 - tak 2- tak 3 : oś 30 mm 4 - Srednica gwintu 1,37 cala, 24 zwoje na cal (czyli tzw. gwint angielski). 5 = tak 6 - korba ze zintegrowaną osią i ramionami pustymi w środku 7- zarówno 24 jak 30 występują z osią zintegrowaną 8 = 9 - różne średnice to właśnie suport GXP (Sramowski), nie kompatybilny z Shimano 10 - oś 19 mm, bardzo nietypowy w lichych korbach. Dodatkowo : http://roweroweporady.pl/shimano-hollowtech-a-hollowtech-ii/ http://wrower.pl/sprzet/os-suportu,5446.html http://velonews.pl/posts/620-bsa30-standard-idealny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujasJedrek Napisano 13 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2015 Dzięki! Teraz będę mógł przystąpić do drugiego podejścia w poszukiwaniach zestawu idealnego Zwłaszcza po lekturze. Pozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.