Skocz do zawartości

[1000zł] Rower crossowy 166cm wzrostu

xx737

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuję rower crossowy. Mam 166cm wzrostu ważę 67kg. Wydaje mi się że przy kołach 28 cali potrzebuję z ramą 17 cali a nie ma takich zbyt wiele. Znalazłem tylko lazaro integral. Polecicie mi coś ciekawego?

Napisano

Ja z tego co mierzyłem to mam od ziemi do krocza 75cm bez butów. Ten rower będzie dla mnie za duży czy nie? A jeśli nie ten to mam zapomnieć o crossie? Crossy wszystkie są na 28 calowych kołach.

Napisano

Może być uzywany byle w dobrym stanie. Ale nowy też mógłby być.

A może jeszcze poczekać może w zimie będą tańsze?

Napisano

Nie chodzi o to ze masz zapomnieć, nie ma znaczenia czy koła mają 28 czy 26 cali, przy prawidłowo dobranej ramie czy to MTB na 26 czy cross będą dobre. A w tym Lazaro górna rura jest na wysokości 76cm według wymiarów z aukcji, więc ten rower będzie za duży. Zakładam, że dobrze się pomierzyłeś. Kiedy masz rower między nogami powinno być minimum 2-3 cm luzu miedzy kroczem a tą górna rurą ramy.

Napisano

Nie znam się na rowerach ale ja będę jeździł w 80% po asfalcie a rowery z 26 calowymi kołami mają opony terenowe grubsze. Crossowe mają opony cieńsze mniej karbowane i chyba bardziej nadają się na asfalt. Pozatym większe koła i cieńsze to chyba mniejszy opór toczenia a to ważne skoro więcej będę jeździł po asfalcie. Chyba że są crossowe z 26 calowymi kołami. 

Ale taj jak piszę nie znam się na tym i mogę się mylić. A ten rower chyba będzie na mnie za duży. Co robić?

Napisano

Masz rację, tak jest że opony crossowe mają mniejsze opory toczenia więc jeździ się lżej. Tak, ten rower będzie za duży, w takim wypadku widzę np takie wyjście, czyli kupisz taki MTB:

http://allegro.pl/profejsonal-mtb-lazaro-e-v3-alivio-suntour-blokada-i5630276877.html

i wymienić opony na 26x1.5 które grubością są takie same jak 700x38c które są w tym crossie Lazaro V2. Jedynie koła będą mniejsze. 

Napisano

Do następnego sezonu jeszcze trochę czasu zostało. Poszukam czegoś uzywanego, a jeśli nie znajdę to ten sklep jest 50 kilometrów ode mnie więc pojadę i po prostu przetestuję na żywo czy ten lazaro v2 będzie za duży i kupię albo ten albo ten drugi. Po za tym idzie jesień i zima. Może ceny jeszcze spadną rowerów. Chcę mieć rower na wiosnę gotowy do jazdy.

Napisano

Przymierzyć zawsze warto! A jesli jest taka możliwość to nawet trzeba. Ceny rowerów mogą spaść, ale z drugiej strony w tych które zostaną może nie być dużego wyboru w rozmiarach ram. A tych rowerów Kands/Lazaro raczej nie spadną, one teraz są takie że ludzie je kupują stąd juz teraz na allegro ciężko znaleźć dany rower w dobrym rozmiarze albo kolorze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...