xx737 Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 Potrzebuję rower crossowy. Mam 166cm wzrostu ważę 67kg. Wydaje mi się że przy kołach 28 cali potrzebuję z ramą 17 cali a nie ma takich zbyt wiele. Znalazłem tylko lazaro integral. Polecicie mi coś ciekawego?
Endrju911 Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 I nic innego raczej nie znajdziesz, Lazaro V2 to najtańszy rower który jest dostepny z ramą 17'', ale zmierz długość nogi, żeby nie był za duży musisz miec minimum 78-79cm od podłoża do krocza. http://allegro.pl/mocny-cros-2015-lazaro-integral-v2-men-17-grafit-i5628712913.html
xx737 Napisano 9 Września 2015 Autor Napisano 9 Września 2015 Ja z tego co mierzyłem to mam od ziemi do krocza 75cm bez butów. Ten rower będzie dla mnie za duży czy nie? A jeśli nie ten to mam zapomnieć o crossie? Crossy wszystkie są na 28 calowych kołach.
xx737 Napisano 9 Września 2015 Autor Napisano 9 Września 2015 Może być uzywany byle w dobrym stanie. Ale nowy też mógłby być. A może jeszcze poczekać może w zimie będą tańsze?
Endrju911 Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 Nie chodzi o to ze masz zapomnieć, nie ma znaczenia czy koła mają 28 czy 26 cali, przy prawidłowo dobranej ramie czy to MTB na 26 czy cross będą dobre. A w tym Lazaro górna rura jest na wysokości 76cm według wymiarów z aukcji, więc ten rower będzie za duży. Zakładam, że dobrze się pomierzyłeś. Kiedy masz rower między nogami powinno być minimum 2-3 cm luzu miedzy kroczem a tą górna rurą ramy.
xx737 Napisano 9 Września 2015 Autor Napisano 9 Września 2015 Nie znam się na rowerach ale ja będę jeździł w 80% po asfalcie a rowery z 26 calowymi kołami mają opony terenowe grubsze. Crossowe mają opony cieńsze mniej karbowane i chyba bardziej nadają się na asfalt. Pozatym większe koła i cieńsze to chyba mniejszy opór toczenia a to ważne skoro więcej będę jeździł po asfalcie. Chyba że są crossowe z 26 calowymi kołami. Ale taj jak piszę nie znam się na tym i mogę się mylić. A ten rower chyba będzie na mnie za duży. Co robić?
Endrju911 Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 Masz rację, tak jest że opony crossowe mają mniejsze opory toczenia więc jeździ się lżej. Tak, ten rower będzie za duży, w takim wypadku widzę np takie wyjście, czyli kupisz taki MTB: http://allegro.pl/profejsonal-mtb-lazaro-e-v3-alivio-suntour-blokada-i5630276877.html i wymienić opony na 26x1.5 które grubością są takie same jak 700x38c które są w tym crossie Lazaro V2. Jedynie koła będą mniejsze.
xx737 Napisano 9 Września 2015 Autor Napisano 9 Września 2015 Do następnego sezonu jeszcze trochę czasu zostało. Poszukam czegoś uzywanego, a jeśli nie znajdę to ten sklep jest 50 kilometrów ode mnie więc pojadę i po prostu przetestuję na żywo czy ten lazaro v2 będzie za duży i kupię albo ten albo ten drugi. Po za tym idzie jesień i zima. Może ceny jeszcze spadną rowerów. Chcę mieć rower na wiosnę gotowy do jazdy.
Endrju911 Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 Przymierzyć zawsze warto! A jesli jest taka możliwość to nawet trzeba. Ceny rowerów mogą spaść, ale z drugiej strony w tych które zostaną może nie być dużego wyboru w rozmiarach ram. A tych rowerów Kands/Lazaro raczej nie spadną, one teraz są takie że ludzie je kupują stąd juz teraz na allegro ciężko znaleźć dany rower w dobrym rozmiarze albo kolorze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.