Millerek Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Witam, od pewnego czasu piasta z tylu zaczęła mieć luz, sama z siebie bardzo delikatnie wyczuwalne. Oczywiście serwis piasty i przegląd oraz regulacja luzu na konusie, smar ory shimano w tubie do łożysk piasty itp. Niestety po kilkuset km ponowny luz. Oczywiście Ponowny serwis, z tą różnicą że podczas kasowania luzu w uchwycie do kapy ośki na imadle, były wyczuwalne delikatnie trzaski i szum podczas kręcenia obręczą na końcu kasowania luzu . Juz wiedziałem ze jest kiepsko. Konus wygląda tak: Miski podobnie, mają widoczne ślady zużycia. Postaram się dojeździć do końca sezonu, bo po wymianie kulek na nowe nic się nie polepszyło. Panowie, co robić? Wymiana konusów raczej nie pomoże, misek wymienić się nie da (chyba). Zmienić piastę na taką samą? Na coś innego? Koła to komplet XT, Obręcz jest ok, szprychy również jeszcze dziewicze oryginały nie centrowane. Nie ukrywam ze wydatki są ważne, nie chce wydać majątku. ...
beskid Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Ja widzę tylko srebrny pasek na konusie. Normalna sprawa.
Millerek Napisano 8 Września 2015 Autor Napisano 8 Września 2015 A szum i delikatne trzaski? Słychać to dokładnie nawet w ramie jak jest w powietrzu. Jak zakrece kołem w imadle na metalowym stole to tez słychać Nie wiem czy tak było zawsze. Tak, szare paski są na obu konusach i na miskach również, ciezko mi sie do patrzeć dokładnie czy są jakieś wzery itp. Jeśli wg Ciebie to jest normalne, to jakoś spokojniejszy się zrobiłem
beskid Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Przecież kulki muszą pracować na bieżni konusa a pracują właśnie tam gdzie jest odbarwienie. Był by problem gdyby na styku kulki-konus były wżery. Trzaski nie są z konusów chyba, że za mocno kontrujesz piastę ale wtedy koło się ciężej obraca. Winnym może być nie kto inny jak bębenek. To on niestety często pada w tych piastach. Tak szczerze to gdyby Ci się sypnął to nie wiem czy warto dokupować lub robić "przeszczep" z innej piasty. Shimano już od pewnego czasu zupełnie nie radzi sobie z kulkowymi piastami. Dawnej jakości już nie ma więc lepiej kupić piastę na maszynach.
Kowal1986 Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Może masz taki problem jak ja miałem z tą piastą. Mianowicie luzuje Ci się połączenie między bębenkiem, a obudową piasty. Próbujesz skasować ten luz skręcając mocniej konusy, a w efekcie skręcasz je zbyt mocno i stąd trzaski i szum. Znajdź imbus 14mm i spróbuj mocno dokręcić bębenek. http://www.forumrowerowe.org/topic/150729-piasta-tylna-xt-luz-miedzy-bebenkiem-a-obudowa-piasty-jak-wyeliminowac/
Millerek Napisano 8 Września 2015 Autor Napisano 8 Września 2015 Serwis bębenka pierwszy raz robiłem jak pojawił się pierwszy luz na konusach ośki piasty, ponieważ czytałem ww temat. Oczywiście śruba korpusu bębenka została solidnie dokręcona, imbus 14mm Jak również miska która ma dwie bieżnie, jedna do kulek bębenka od wewnątrz a druga bieżnia do kulek ośki na zewnątrz Raczej wszystko porządnie dokrecilem. Reasumując, jak powinno szumiec , i powinno strzelać troszkę, to się zobaczy co będzie później. Ogólnie to konusy/luz skręcam na zdjętej oponie i opasce obręczy, luz likwiduje tak żeby nie był wyczuwalny, jak również najcięższy punkt obręczy XT (taki nadlew naprzeciw tzn po drugiej stronie otworu wentyla), swobodnie spadł grawitacyjne na dół jak koło jest w pionie.
tobo Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Miskę w korpusie da się wybić - pytanie czy dostaniesz coś na to miejsce - mało prawdopodobne. A miskę z bębenka - tylko z bębenkiem.
Millerek Napisano 8 Września 2015 Autor Napisano 8 Września 2015 Nie wiem dokładnie czy miskę da radę "wybić" Patrząc na średnicę miski, gdzie przechodzi ośka, to średnica jest większa niżeli średnica korpusu piasty. Wiec raczej od środka korpusu piasty nie ma jak chwycić miski. Patrząc na miskę, można było by ją zaczepic i tylko wyciągnąć na zewnątrz. Ok, jakieś łożysko maszynowe może się dobierze (może) , ale wtedy trzeba zmienić ośkę, ale jak i co dalej to nie nam pojęcia jak to "zmontować". Jest jakiś bębenek na łożyskach maszynowych ośki, który pasowałby do gniazda piasty shimano? Robił to ktoś wogóle?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.