Skocz do zawartości

[rower] Rower na kołach 27,5

YourName

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, z góry sorry jeżeli nie ten dział, ale jestem tu nowy, więc musicie mi wybaczyć :) Mam zamiar kupić nowy rower górski, gdyż mój pięcioletni arkus uległ zniszczeniu (do wymiany wolnobieg oraz przerzutki przód i tył). Mam zamiar maksymalnie wydać na niego 1400 zł. Moją uwagę przyciągły na razie trzy modele krossa, a mianowicie R3, R4, oraz R5. Zależy mi na kołach o wielkości 27,5. Mój wzrost to 173cm i 63kg.

Czy możecie mi doradzi, który z tych modeli wybrać? Wiem, że R5 ma najlepsze parametry z nich wszystkich, ale czy warto dopłacać do niego, czy lepiej zaoszczędzić :) Jeździć trochę będę (dwa razy w tygodniu po 3km i dwa razy w tygodniu po 6km). Z góry dzięki za pomoc :)

Napisano

R3 jest na wolnobiegu, R4 również więc odpadają. R5 ma kasetę więc z tych jedynie ten można brać pod uwagę, warto dopłacać względem R3 i R4. 

Ale czy potrzebujesz roweru MTB? Gdzie zamiaerzasz nim jeździć, po jakiej nawierzchni?

Napisano

No właśnie nie wiem czy wybrać MTB, czy może jakiegoś turystyka w wersji cross, coś w stylu Krossa evado. Będę jeździł po asfalcie oraz po drodze żwirowej, czasem po piaskowej, ale najczęściej po asfalcie.

Napisano

Więc myślę, że cross byłby lepszym wyborem.  Cieńsze opony pozwola po asfalcie jeździć szybciej niż na MTB tym samym nakładem sił a jazda tą samą prędkościa wymaga mniejszego wysiłku na crossie. Co prawda po piasku czy drodze żwirowej lepiej poradzi sobie MTB ale jeśli nie będzie takiej jazdy duzo to nie warto. 

Krossa Evado nie warto, można znaleźć rower o lepszym stosunku jakości do ceny :)

Np:

http://www.artex-rowery.pl/promocja-northtec-caledon-vb-2015-p-846.html

A rama dla Ciebie 17 cali

Napisano

Podobny do Gianta, ale ma hamulce tarczowe mechaniczne które są srednie, moim zdaniem lepsze są już dobrej klasy V-brake np Deore i chyba nie ma ramy w Twoim rozmiarze.

Napisano

Jeździć trochę będę (dwa razy w tygodniu po 3km i dwa razy w tygodniu po 6km)
  Na 18 tyg tygodniowo, to nie musisz jakoś szczególnie zastanawiać się nad rodzajem roweru, mtb czy cross, bo ledwo się rozpędzisz a już trzeba się zatrzymać :woot: A tak na poważnie to przy tym budżecie to odpuść sobie marki typu Merida, tylko popatrz na Lazaro, Unibike, Kands bo w tym przypadku nie płacisz za nalepkę na ramie tylko za jego wyposażenie i za 1400zl możesz mieć już coś ciekawego..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...