piter123 Napisano 8 Września 2015 Udostępnij Napisano 8 Września 2015 CześćPotrzebuję kupić błotniki do szosy. Do zamontowania na stałe. Sposób montazu nie ma znaczenia, otwory montażowe mam (Triban 500) ale w przypadku problemów poradzę sobie.Koniecznie muszą to być pełne. Chlapacze nie muszą być długie. W przednim i tak wyrzucam by zamontować kawałek gumy sięgajacej prawie nawierzchni. Sztywny chlapacz mógłby przeszkadzać. W tylnym koniecznie błotnik musi zachodzić pod ramę z przodu a z tyłu najlepiej jakby sięgał połowy wysokości koła by unikać chlapania na plecy.Wolałbym coś w sensownej cenie. Tak do 50zł.W okolicy znalazłem coś takiego:http://allegro.pl/blotniki-wld-28-cali-czarne-pcv-lodz-i5522125819.html Szerokość to 42mm. Nie będą za szerokie do szosy z oponą 23C?Z węższych znalazłem coś takiego:Orion 28"http://happybike.pl/297-blotniki-orion-28-31mm-szerokosc.htmlSzerokość 31mm. Są jeszcze SKS Raceblade 35mm ale drogie: http://rowertour.com/sks-raceblade-long-blotniki-28-cali-srebrne-duplikat-1.html Czy jeszcze są jakieś ciekawe propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Września 2015 Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Sks Bluemels http://allegro.pl/sks-bluemels-trekking-blotniki-27-28-35mm-matt-i5081815583.html albo w wersji bez chlapaczy http://allegro.pl/sks-bluemels-racer-blotniki-27-28-35mm-czarne-rt-i5125986735.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter123 Napisano 8 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Nadal drogie. Wpierw szukam czegoś do 50zł. Nie widzę sensu przepłacania dwukrotnie. W innych rowerach mam błotniki typu Orion oraz Simpla i nie mam z nimi żadnego problemu.Podstawowe pytanie to czy wskazana jest mniejsza szerokość? Z ciekawych znalazłem SKS Pet Zeta 37mm http://allegro.pl/sks-pet-zeta-blotniki-28-cali-37mm-terkking-kpl-i5125974169.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Września 2015 Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Generalnie im szersze błotniki tym wiecej wyłapuja, ale trzeba to tez jakos dopasowac do szerokosci opony zeby smiesznie nie wygladalo. Nie wiem jakie masz opony, ale do np 28mm zakładałbym 35mm. Sprawdz jeszce tylny widelec ile masz tam miejsca, bo w szosowych rowereach moze byc ciasno w tm miejscu i nie sadze zeby było tam miejsce na 40mm i szersze..... EDIT a widze 23C, to celowałbym w jakies błotniki szerokosci 30-35mm. Szersze beda wygladac słabo, jesli sei wogole zmieszcza w widelcu. Miałem też kiedyś rower w którym rura podsiodłowa była na tyle blisko tylnego koła, że obejma przerzutki uniemożliwiała założenie pełnego błotnika bez ucinania go tuż nad.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter123 Napisano 8 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Będę więc chyba celował w te Oriony 31. SKSy najmniejsze to 35 i do tego drogie.W Tribanie nie ma problemu z miejscem na pełne.Czy jeszzcze ktoś spotkał jakieś inne ciekawe modele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Września 2015 Udostępnij Napisano 8 Września 2015 W sumie ja mam w domu jakies SKSy uzywane w rozmiarze ok 35mm lub mniej.. na pewno maja wzmocnienie w postaci alublaszki wtopionej wewnątrz błotnika, sa czarne z polyskiem przedni ma system bezpiecznego wypiecia przy zahaczeniu. Chyba sa to bluemelsy, moge Ci podeslac jakies foty jesli jestes zainteresowany uzywkami w cenie 50pln + wysylka ? Maja rysy ....nawet nie bylo ich duzo, ale ze lezały na balkonie gdzie czesto urzędował moj junior to musiałbym sprawdzic jak to teraz wyglada ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrT Napisano 8 Września 2015 Udostępnij Napisano 8 Września 2015 W Tribanie nie ma problemu z miejscem na pełne. Jestes tego pewny? Zaciśnij hamulec tylny i zobacz ile masz miejsca miedzy hamulcem z tylu i opona. Z tych wymienionych do tej pory blotnikow, to moze wejda tylko te SKS Race Blade ale to i tak zalezy od ramy, moze trzeba bedzie je przycinac. Jak nie wejda to kup najtansze, potnij je i kombinuj z takim patentem jak na zdjeciu ponizej. Kolejna sprawa, to laminowane SKS sa warte swojej ceny. Ja jezdze z nimi 6 razy w tygodniu, od ponad trzech lat i jeszcze nic nie peklo albo sie urwalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter123 Napisano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Tak, jestem pewien. Prześwit jest bardzo duży. 35mm powinny spokojnie się zmieścić. Powyżej 40 już raczej nie.@cinol123 Poprosiłbym. Jeśli będą ok to jestem zainteresowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Ok, dzis lub jutro ...najpozniej w sobote (na szczescie ma nie padać) podesle fotki. Bankowo błotniki sa całe. bez uszkodzeń. Jedyne co to te rysy...ktore tak czy siak wczesniej czy pozniej i tak powstana na kazdym błotniku ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter123 Napisano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Rysy nie są problemem. Byle były całe i wszystkie uchwyty, śrubki itd. Najwazniejsze co to za model, i jaka szerokość. Fajnie gdyby to była również wersja z chlapaczami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drhenio Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Ja mam zefal r30. Ale chodzą kolo stowki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter123 Napisano 11 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Te Zefale odpadają zdecydowanie. Tylny błotnik zbyt krótki, brak ochrony ramy przy korbie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Września 2015 Udostępnij Napisano 13 Września 2015 Piter123 moje blotniki maja srednice wew ok 35mm. Zewnetrzna to jakies 2mm wiecej. Jesli Ci pasuje podaj mi na priv email podesle Ci foty ktore zrobilem ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter123 Napisano 4 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Napiszę dla innych. Do szosy 31mm to maks. Wchodzą bez cięcia, ok 5mm odstepu od opony. Miejscem krytycznym jest hamulec. Bluemelsy wymagają więc cięcia. Wejdą tylko longboardy. cinol123 Jeszcze raz dzięki za fatyge. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter123 Napisano 8 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Efekt końcowy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ink Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Wiem, że rower to rzecz użytkowa, ale dla mnie wygląda to tragicznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter123 Napisano 8 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Dobrze ze nie widać bagażnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Października 2015 Udostępnij Napisano 9 Października 2015 wygląda to tragicznie To przestaje miec znaczenie jak sie jezdzi cały rok na rowerze. Każde inne błotniki niz pełne nie daja rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ink Napisano 9 Października 2015 Udostępnij Napisano 9 Października 2015 To przestaje miec znaczenie jak sie jezdzi cały rok na rowerze. Każde inne błotniki niz pełne nie daja rady. Tak, wiem. Dlatego mam inny rower do całorocznej jazdy Jest wartości trochę większej niż te błotniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vucalur Napisano 29 Października 2015 Udostępnij Napisano 29 Października 2015 @piter123 na zdjęciach w końcu masz Bluemelsy 35mm czy Oriony 31mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter123 Napisano 1 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Oriony 31mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.