kontooo2 Napisano 7 Września 2015 Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Ma ktoś jakiś pomysł gdzie mogę dostać łożyska 7902 VRD ? Potrzebuje dwie sztuki do fulla, jak sie dobrze orientuje jest to łożysko skośne ale nie wiem czy przypadkiem nie może być zwykle o tych samych wiamiarach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Zależy jak jeździsz i gdzie jest to łożysko. Jest szansa, że zwykle Ci bardzo szybko wyjedzie spod d*.* razem z połową roweru, co może być bolesne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Moze napisz o co Ci chodzi bo nie widzę związku. A do autora tematu: producent widocznie uznał ze taki łożysko lepiej sprawdzi sie w tym miejscu. Natomiast jesli znajdziesz zamiennik o tych samych wymiarach to bez problemu możesz go założyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ezios Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Jeden sklep w Siedlcach z łożyskami chyba jeszcze jest przy pks. Każde łożysko Ci znajdą i sprowadzą jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Jeszcze jak byś powiedział co to za rama ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Rama to canyon nerve, łożysko jest osadzone w głównej osi obrotu (https://www.canyon.com/downloads/suportcenter/Nerve_AL_29_M30-15_BOM_ts.pdf nr19) i jest to łożysko skośne. Zgadza sie miał w sklepie takie łożysko ale zwykłe nie skośne. Wydaje mi sie ze skoro producent takie tu założył to pewnie miał jakiś powód dlatego szukam takiego samego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Tanie to one nie są : http://www.ebmia.pl/lozysko-kulkowe-skosne-7902ctynsulp4nsk-p-80532.html Skośne ponieważ zapobiega powstawaniu luzu bocznego wahacza ... Tylko, że to łożysko jest skośne "trochę inaczej" (przy oględzinach wygląda na "zwykłe" ) : http://sklep.prema.com.pl/prod-449998-7902_CTYSUMP4-2.html Więc to w sklepie pewnie było "skośne" ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 W UK mają taniej: http://www.wychbearings.co.uk/7902-2RS-MAX-Enduro.html Nie potrafię rozszyfrować tego VRD. Ale jak nie ma oryginału to lepiej wpakować zwykłe skośne niż proste kulkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 To łożysko nie może być "zwykłe", ma swój numer który oznacza, że może przenosić siły skośnie (jak widać na rysunku powyżej) jednak przy oględzinach wygląda na zwykłe, w odróżnieniu od łożysko stożkowego (które łatwo rozpoznać) : http://www.pkm.edu.pl/index.php/lozyska/220-03010311 Więc łożysko które oglądał w sklepie jest łożyskiem skośnym ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Wiec wychodzi na to ze możną założyć zwykle ? Temat nie aktualny, myślałem ze to łożyska mi pstryka w rowerze ale już zlikwidowałem przyczynę więc nie będę wymieniał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 11 Września 2015 Udostępnij Napisano 11 Września 2015 A do autora tematu: producent widocznie uznał ze taki łożysko lepiej sprawdzi sie w tym miejscu. Natomiast jesli znajdziesz zamiennik o tych samych wymiarach to bez problemu możesz go założyć. I właśnie zaprzeczyłeś sam sobie... Są różnego typu łożyska o tych samych wymiarach montażowych i nie ma znaczenia że "pasują" - właśnie "producent uznał". A czy my możemu uznać inaczej zależy od tego, gdzie i jak te łożyska pracują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 11 Września 2015 Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Chyba się czepiasz, zamienniki to nie znaczy inne łożyska, tylko takie same (ten sam numer) innej firmy ... ten sam numer oznacza takie same łożyska - skośne ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 11 Września 2015 Udostępnij Napisano 11 Września 2015 I właśnie zaprzeczyłeś sam sobie... Są różnego typu łożyska o tych samych wymiarach montażowych i nie ma znaczenia że "pasują" - właśnie "producent uznał". A czy my możemu uznać inaczej zależy od tego, gdzie i jak te łożyska pracują. Zdecydowanie możemy upchnąć do zawieszenia zamiennik jeśli ma takie same wymiary. W najgorszym przypadku żywotność może będzie gorsza. Na rysunku jest klasyczne zawieszenie bez żadnych kombinacji. Jeśli producent wstawił tam łożyska jego zdaniem lepiej znoszące obciążenia to chwała mu za to, faktem jest natomiast że przygniatająca większość ram fs ma zwykłe "maszyny", z powodu oszczędności najprawdopodobniej. Miałem kilkanaście ram fs, na co dzień oglądam rowery fs "od tyłka strony" i jak do tej pory jeszcze w żadnym połowa roweru nie pojechała do nikąd bez całej reszty. Nie twierdzę że zwykłe maszyny są najlepsze do rowerowych zawieszeń, natomiast stosują je producenci zarówno w tanich jak i w bardzo drogich ramach. Kupiłem kiedyś do jednozawiasowca najtańsze łożyska za kilka zł, zmieniłem w ciągu jednego roku dwa zestawy. Całkiem znośnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 12 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Oryginalne wydają sie trochę drogie więc w przypadku wymiany będę jednak szukał zamiennika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.