Skocz do zawartości

[rower] ostateczna decyzja-canyon spectral vs mondraker foxy r

damiok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak w ogóle to pytanie czy rower chcesz na już bo nie wiem czy w przypadku Gianta nie jest trochę po ptakach. Teraz wypuścili tylko część z 2016 i już realizowane są zamówienia. Być może potencjalnie przyjdzie czekać dopiero do przyszłego roku. Wszystko już powinieneś wiedzieć bo Marcin jest aktywny tu na forum. 

Nikt nie poleca enduro a chodzi bardziej o gadkę cenową i dlatego ten typ się pojawia. Ja cały czas obstawiam Spectrala, stacjonarnie Tranca lub przy dobrej okazji Stumpjumper'a FSR z tego roku. Najnowszy jednak drogi i prawie 3K to sporo. 

Napisano

Ja tam mam Enduro 29 i nie narzekam  :) Ten model wybitnie wypłaszcza wszystko , no i nie buja ( ale tu zdaje się Inline robi robotę ) . Na trasach typu flow (powiedzmy czerwona w Koutach ) zdecydowanie lepszy od 27,5 czy 26 ( Jekyll i Enduro 26 ). Na agrafkach jednak trochę gorszy , ale według mnie ( powtórzę według mnie ) ogólnie lepiej mi się na nim jeździ. 

A Spece to w Krk na Zakopiańskiej się ogląda i przymierza , powinni mieć ( nawet testówki )

Napisano

Oj tam Pan od razu :)

W takim razie albo źle szukałem, albo pechowo trafiłem. Jeden z dystrubiutorów Gianta nie chciał opuścić ani zł z tegorocznego modelu. Jeszcze próbując przy moim wzroście 178cm wcisnąć mi 20 calowy rower. Chyba troszkę przesadził. Jak z gwarancją u Gianta? Masz jakiś polecany sklep? Jedyny minus taki, (możecie się śmiać) to wydać 10k za "Gianta". może jestem uprzedzony... ale wezmę pod uwagę. dzięki :)

Damiok trafiłeś na buca nie sprzedawcę i tyle.

Mała zmiana polityki i pozbyłem się wszystkiego z FS od Glory, przez Reigna po najsłabsze Stance. Nie do pomyślenia, żeby u kogoś jeszcze zalegały Reigny czy Trance 2 z 2015. A jednak takie słuchy mnie dochodzą.

Masz PW i wybacz, że nie trafiłem wcześniej na Twój temat ale latamy między prezentacjami, targami itd.

Dokładnie do Krk nie masz daleko. Kto wie może jak zobaczysz pomarańczową Reginę Krzyśka to Ci się zachce większego skoku :P

Z tym, że ani Ja ani Krzysiek jeszcze nie ma elektrycznej pomarańczy :(. Ale już robię krzyżyki na kalendarzu. Jeszcze 10 i będzie mój.

Mam lada chwila dostać Trance praktycznie pełną rozmiarówkę i coś z Reignów więc wal śmiało a na bank się dogadamy.

Napisano

Tak w ogóle to pytanie czy rower chcesz na już bo nie wiem czy w przypadku Gianta nie jest trochę po ptakach.

nie spieszy mi się wybitnie z zakupem, także spokojnie podchodze do tematu.

do Trance bardzo chętnie się przymierzę.

PS. http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/reign.27.5.1.5.ltd/24521/89315/#specifications jest zaisty. dla mnie małe wady to napęd 1x11 - dla mnie 2 blaty to jest must have oraz skok 160 mm - chyba jednak za duży na podjazdy... :)

Napisano

Przecież jest Regina z napędem 2x10 na SLX'e http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/reign.27.5.2.ltd/24521/89316/. Co do podjazdów akurat na tym konkretnym modelu to robisz dokładnie te co na HT. On doskonale robi podjazdy. Natomiast co do napędu 1x11 to uwierz mi, że nie potrzebujesz na szosę większej tarczy jak 32T. Problemem jest co innego czyli jest na ostre podjazdy po prostu za twardo. 

Napisano

Jaki gorszy osprzęt?? Wymieniasz manetki na XT i masz wszystko co trzeba. Hamulce jak nie jesteś ciężki to sprawdzą się bardzo dobrze. To enduro gdzie kamerdolce latają dokoła sprzętu i tylko słychać jak dostaje rama i korba. Poza tym to jak chcesz to w odpowiednim miejscu kupna mogą Ci wymienić szpeje na pełne XT 2x10. Pytanie tylko po co. Manetki i hydraulika to jedyne rzeczy do potencjalnej podmianki. 

Jak bardzo lubisz podjazdy a na zjazdach jakoś tam super Ci nie zależy to lepszy Trance 1,5 na pełnym XT. Stopniowanie na podjazdy ma genialne. 

Napisano

Tak naprawdę jak się ma te 10K i chce kupić porządne AM/enduro to są tylko dwie firmy;Canyon i Giant no i powiedzmy Kross z Moonem. Nikt nikomu nie broni kupować od innych ale niestety nie to wyposażenie i nie ta jakość zawieszenia a cokolwiek lepiej w częściach to znowu cholernie drogo. 

Jest jeszcze inna alternatywa ROSE: http://bit.ly/1Q2FeYF , można samemu wybrać części. 

Napisano

Nie ma myk myka nie ma napinacza i już Ci się robi ponad 10K. Zrobisz jak chcesz bo to twoja kasa ale Regina jest dużo lepsza tak samo jak Canyon Strive. Ma lepszą geo przede wszystkim na kącie główki rami. Na zjazdach 2% to bardzo dużo. 

Santa za 11K gdzie???

Napisano

Na zjazdach 2% to bardzo dużo

nie rozumiem tych różnic gdyż:

Spectral vs Strive Race

Kąt główki 67° vs 66° [+1,5°]

Kąt podsiodłowy 74,5° vs 73,5° [+1,5°]

Gianta muszę przymierzyć koniecznie jeszcze raz, a co najważniejsze zobaczyć na żywo gdyż Trance 1,5 wg katalogu = kolor nieakceptowany

Chętnie bym także porównał z Regina

Napisano

Może od razu coś o skoku 180 mm  i kącie główki 64* ?, radzę nie dać się zwariować ...to, że ktoś daje rady na podstawie swoich preferencji, nie znaczy, że dla ciebie są dobre ...

Napisano

Heckler - jednozawias, Santa dla ubogich ... może sobie "Santa" na Canyonie napisać ...

Tylko sie cieszyc, ze ubodzy mają rowery za 11k, pomijajac fakt, że ten jednozawias działa wybitnie dobrze.

Napisano

nie rozumiem tych różnic gdyż:

Spectral vs Strive Race

Kąt główki 67° vs 66° [+1,5°]

Kąt podsiodłowy 74,5° vs 73,5° [+1,5°]

Ale czego nie rozumiesz?? Ja tobie podałem równice na kącie główki czyli kolokwialnie jaką pozycję przyjmuje względem ramy amor. Im bardziej kąt płaski tym lepiej na zjazdach. Logiczne. 2% to dużo i odniosłem to do tego Rose. Regin, Strive, Moon czy Spec Enduro wypadają tutaj bardzo podobnie. 

Słuchaj na siłę Cię nie będę przekonywał do rasowego enduro bo jak widzisz są tacy co są temu przeciwni. Ty musisz wiedzieć czego chcesz. Ja nie wiem ile czasu śmigasz w trudnym terenie i gdzie oraz jakie masz oczekiwania. Ja nie znam na dzisiaj nikogo kto kupił enduro i żałował. Wręcz wymieniają na nowszy rocznik. Natomiast w dalszym ciągu są tacy co powielają bzdury, że ciężki, że nie jedzie pod górę, że na szosie dramat, .... Nie jechali ale wiedzę mają. Nie daj sobie wmówić, że taki sprzęt to już DH czy coś w tym guście. To największa pierdoła ostatnich dwóch sezonów czyli próba wmówienia, że dajmy na to Regina może zastąpić na tej samej trasie Gianta Glory do DH. 

Lubisz w dół po sekcjach z agd, korzeniach, chcesz się czuć pewniej to bierz enduro. Żaden Trance, Spectral nie da tyle możliwości co enduro. Jak widzisz na dniach będą przychodzić Gianty. Zadzwoń, umów się i zobacz na żywca bo takie oglądanie z katalogu nic nie daje. Ja przez jedno z takich fotek zaliczył bym wtopę roku. Na żywca trzeba pomacać. 

Napisano

Ja bym wybierał między reign a strive.żadnych egzotycznych wynalazków.

I to jest najlepsze, zbesztano za polecenie Speca enduro wcześniej że jest 160 mm skoku a skok 140 potrzebuje autor, a teraz jest gatka o 160 enduro...

Napisano

Tylko sie cieszyc, ze ubodzy mają rowery za 11k, pomijajac fakt, że ten jednozawias działa wybitnie dobrze.

Tylko głupek mógł by za niego tyle napchać ...

Autor wątku zapewne wcale nie potrzebuje roweru o skoku 160 mm, ale jak się grupa "nawracaczy" zaweźmie to zrobi mu sieczkę z mózgu ...

Napisano
enduro 1X11

testowałem, dla mnie lepszy 2x10

jeśli chodzi o skok, to wstępny pomysł zakładał 120 - Nerve od Canyona, ale szybka weryfikacja i wiedziałem, że 140 będzie w sam raz ;)

udało mi się odwiedzić Salon Treka - przejechałem się na Remedy 7 i 8. Muszę przyznać, że rozmiar idealnie mi przypasował. Cena już niekoniecznie... troszkę przerost formy nad treścią, nawet po rabatach.

Napisano

Canyon Spectral jest według mnie bardzo dobrym wyborem, zarówno geometria jak i wyposażenie, osobiście dołożył bym do wersji 7.0.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...