beskid Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Chyba nie uwzględniasz wysokości rabatów; Spectal 5.0 z 9K a Trance 2 z 8K Spectral 7.0 ponad 12K a Trance 1,5 trochę ponad 10K Do tego można sobie dokonać modyfikacji także tego....
damiok Napisano 8 Września 2015 Autor Napisano 8 Września 2015 W takim razie albo źle szukałem, albo pechowo trafiłem. Jeden z dystrubiutorów Gianta nie chciał opuścić ani zł z tegorocznego modelu. Jeszcze próbując przy moim wzroście 178cm wcisnąć mi 20 calowy rower. Chyba troszkę przesadził. Jak z gwarancją u Gianta? Masz jakiś polecany sklep? Jedyny minus taki, (możecie się śmiać) to wydać 10k za "Gianta". może jestem uprzedzony... ale wezmę pod uwagę. dzięki
Rulez Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Pan "Giant" : http://www.forumrowerowe.org/user/102574-marcingoluch/
beskid Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Takie rabaty były za modele 2015 i nie widzi mi się by nagle zmienili politykę. Musiałeś trafić na jakiegoś "fiutka". Napisz tutaj do @MarcinGoluch bo sprzedaje Gianty i udzieli Ci dokładnych informacji. Lub do Krzyśka nick @KrBiker87 na forum emtb. Jest z Krk. Co do Twojego ostatniego zdania to mi się przypomina gadka z gościem w Specu jakoby Giant to była "marketowa" marka. Dokładnie ten sam poziom więc włącz myślenie zamiast pisać takie rzeczy. Potentat światowy z własnym do tego jednym z najlepszych zawieszeń na rynku w dodatku klepany w Holandii. Gwarancje dają od roku dożywotnią na ramę. Ja wpadłem na Gianta na końcu bo po prostu z niewyjaśnionych powodów wypadł mi z głowy.
damiok Napisano 8 Września 2015 Autor Napisano 8 Września 2015 Co do Twojego ostatniego zdania to mi się przypomina gadka z gościem w Specu jakoby Giant to była "marketowa" marka. luzik, przecież nikogo nie obrażam, ani nie twierdzę, że robią złe rowery. po prostu chciałem coś bardziej niszowego jak Canyon czy Mondraker. Ale po to jest forum aby pytać i wypowiadać się, dzięki czemu ostatnie odrzuciłem. Gianta musiałbym przetestować czy geometria będzie mi leżeć. M wydaje się ok. reach 430; 425dł. górnej rurki 596; 600kąt główki 67; 67kąt podsiodłowy 74,5; 73,5dł. rury łańcuchowej 430 ; 440baza kół 1153; 1155stack 598; 571dł mostka 60; ?
marcin_ostrów Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Canyon niszowy ? No nie za bardzo Niszowe to są Santy, Ibisy czy inne Knolly Ale 10 tys to za ramę zapłacisz, moooooże z damperem Pisz do KrBikera o Gianta , dobry rabat dostaniesz , do Krk daleko nie masz Ja bym popatrzył też za Stumpjumperem FSR , oczywiście nie w cenie katalogowej. M
damiok Napisano 8 Września 2015 Autor Napisano 8 Września 2015 Spec, oj drogo http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/stumpjumper-fsr/stumpjumper-fsr-comp-650b 12 999 zł za osprzęt w zasadzie jak w Spectralu 6 za 10 k. No chyba, że znasz jakiś dobrych sprzedawców. Dzięki za rady. Odezwę się w sprawie Gianta i zobaczę - możę uda mi się przetestować FSRa?
beskid Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Dokładnie do Krk nie masz daleko. Kto wie może jak zobaczysz pomarańczową Reginę Krzyśka to Ci się zachce większego skoku
walkingchair Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 Chcesz kupić Mondraker z dupianym zawieszenie m a twierdzisz że spec jest drogi?oba kosztują podobnie. Jeśli chodzi o Speca to miałem okazję przejechać dłuższą trasę na nim a bym to model taki http://m.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/enduro/enduro-comp-29 Geometria była genialna naprawdę jak na niego wsiadlem to od razu po kilku metrach wiedziałem że to jest to.ziomek który mi go wypożyczyl twierdził że spec zanim wypuści model to testuje geometria i ramy z różnymi ludźmi.dlatego taki drogi.ile w tym prawdy nie wiem, ale geo mają full wypas. Gdyby nie cena 15 k :(to bym już go miał.jeśli chodzi o gianta też jest b dobry wybór, do tego sporo tańszy, no i Maestro panie...za samą ramę z damperem nie grzech dobrze zapłacić. Canyon opiera się też na zawieszeniu Horsta jak Spec.więc między tymi bym wybierał,ale z,mocnym +dla gianta. Pzdr.
wojtas7 Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 ziomek który mi go wypożyczyl twierdził że spec zanim wypuści model to testuje geometria i ramy z różnymi ludźmi uwielbiam takie stwierdzenia. jesteś typowym Januszem :-) bez obrazy. Myślisz że jakikolwiek producentów rowerów nie testuje z różnymi ludźmi? Trek zatrudnia 250 inżynierów. No ale to Spec testuje rowery na różnych ludziach haha.
Rulez Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 Co do geometrii Speca to są tacy którym nie pasuje, mi akurat bardzo pasuje, a jak czytam testy w zagranicznej prasie, to geometria zawsze jest chwalona, minusy dostają za słabszy osprzęt, czy pracę zawieszenia ze słabszymi tłumikami . Jak dla mnie najważniejsze jest dopasowanie roweru (pozycja, prowadzenie, zawieszenie) do preferencji kupującego, osprzęt można wymienić ...
boarder Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 Spec, oj drogo http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/stumpjumper-fsr/stumpjumper-fsr-comp-650b 12 999 zł za osprzęt w zasadzie jak w Spectralu 6 za 10 k. No chyba, że znasz jakiś dobrych sprzedawców. Dzięki za rady. Odezwę się w sprawie Gianta i zobaczę - możę uda mi się przetestować FSRa? są jeszcze miejsca, gdzie można znaleźć spece z poprzedniego sezonu z dobrym rabatem...
walkingchair Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 uwielbiam takie stwierdzenia. jesteś typowym Januszem :-) bez obrazy. Myślisz że jakikolwiek producentów rowerów nie testuje z różnymi ludźmi? Trek zatrudnia 250 inżynierów. No ale to Spec testuje rowery na różnych ludziach haha.wyraziłeś pogardę w stosunku do mnie, pozostawiam to bez komentarza. jaką kulturę i wychowanie wyniosles z domu?-ich widocznie nie masz. nie jesteś wart mojej uwagi.Pzdr.
wojtas7 Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 chyba kolego przesadziłeś, ochłoń. piszesz śmieszne rzeczy więc otrzymałeś śmieszną odpowiedź, a o pogardzie kulturze i wychowaniu - zachowaj na inne okazje. pozdr
radziuGD Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 Jeżeli porówmujesz obydwa rozmiary M to różnica w rozstawie kół jest bardzo duża. Canyon 1153mm/Mondraker 1193mmm - to bardzo bardzo dużo jak na rower AM o skoku 140 mm i tym rozmiarze, czyli coś w rodzaju zwrotności krowy ... Moje maleństwo ma zaledwie 1220 w bazie i 445 w ogonie a zwrotne jest jak 14cm krótszy heckler na którym poprzednio jeździłem. Dużym pluse fg jest to, że przy stromych podjazdach przednie koło zostaje na ziemi, a wad jako takich nie zauwazyłem po sezonie jazdy. foxy r do wyrwania tez jest pewnie za 9k, za 13k mozna mysleć o plastikowym foxy r.
Rulez Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 Na pewno jest "zwrotny", zwłaszcza na szybkich krętych ścieżkach jest "zwrotny" ... jak krowa ...
damiok Napisano 9 Września 2015 Autor Napisano 9 Września 2015 Chcesz kupić Mondraker z dupianym zawieszenie m a twierdzisz że spec jest drogi?oba kosztują podobnie. foxy r katalogowo może i kosztuje podobnie, realnie cena jest troszkę lepsza. speca w moich okolicach - tj Będzin ciężko przymierzyć gdziekolwiek, mały wybór w rozmiarze kół 27,5, chętnie się do nich przystawie - powiedz tylko gdzie... osprzęt można wymienić zgodze się, że geometria jest najważniejsza, natomiast zabawy w sprzedaż-wymianę osprzętu są nie dla mnie - chce kupić zestaw docelowy a nie kombinować.
beskid Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 Ja tam w dalszym ciągu nie wiem ile sobie krzyczą za tego Mondka. Na stronie najpierw jakaś debilna cena ponad 14K potem niższa prawie 12K a teraz "krąży" 9K. Wiec w końcu na czym stanęło bo to też istotne. Za 9-kę od biedy idzie się na wygląd połakomić jak się komuś podoba ale cokolwiek wyżej to już po prostu sorki ale frajerstwo. Cannon obniżył jak widzę Jekyll'a 4 na 11,5K a jest praktycznie pełne SLX z Pike'em. Model Enduro Speca z 2015 może też by jeszcze był a kosztował 12K. Tylko napęd jest z du...y. Ale to Spec i jego się kupuje na zawieszenie oraz jego pracę. Tu powiedzmy, że "pasuje" ciut słabszy osprzęt. To trzeba jechać do większego miasta i już. Nie wydaję się tysiaka tylko x10. Jak ja kupowałem to po samym Krk wyjeżdziłem praktycznie kurs do Zakopca i z powrotem. A czasu na macanie i te sprawy nawet nie liczę.
radziuGD Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 aktualne ceny mondków są na 7anna.pl, foxy r 9.280, te 14k to była cena sugerowana przez producenta po przeliczeniu eur->pln, dystrybutor chyba nigdy w tej cenie nie sprzedawał bo niemiałoby to powodzenia w naszym kraju. Ale tu wszyscy ubostwiają speca, ja tam jak miałem fsr, to w zasadzie, to co mi w pamięci zostało po tym zawieszeniu zawiera się w: "to, to dopiero buja jak kanapa" Fakt, że miało ponad 8" skoku
walkingchair Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 Drogi autorze weź tego Canyon lub gianta i po sprawie. Jak masz problem z wyborem to im dalej w las tym ciemniej. (więcej modeli) Ja osobiście z uwzględnieniem wszystkich ważnych aspektów wybrał bym 1 gianta trance/reign 2 Canyon spectral Jeśli bym miał dokładać to bym dozbieral i kupił Speca enduro za 15 k( jak by się trafił z rabatem to po korzystnych targach za13 można by było może wyrwać,lub Canyon strive z shapeshifterem 160 mm
Galvatron Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 W okolicach 15K są jeszcze Niner RIP 9 (140/125 mm) i WFO 9 (160/150 mm) oraz Spec Enduro 29" - bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ściezkowców. Tu przynajmniej jest polski dystrybutor (Beastie Bikes).
beskid Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 Ale tu wszyscy ubostwiają speca, ja tam jak miałem fsr, to w zasadzie, to co mi w pamięci zostało po tym zawieszeniu zawiera się w: "to, to dopiero buja jak kanapa" Fakt, że miało ponad 8" skoku Nie chodzi o ubóstwianie tylko raczej, że w stosunku do wielu innych marek wcale nie mają aż tak drogo. Teraz się podnieśli ale dołożyli przynajmniej w enduro sporo lepszych, praktyczniejszych szpejów. Płaci się nadal za nalepkę ale jak zerknąć na ceny bardziej "niszowych" i nie tylko producentów to da się zaakceptować. Tak naprawdę jak się ma te 10K i chce kupić porządne AM/enduro to są tylko dwie firmy;Canyon i Giant no i powiedzmy Kross z Moonem. Nikt nikomu nie broni kupować od innych ale niestety nie to wyposażenie i nie ta jakość zawieszenia a cokolwiek lepiej w częściach to znowu cholernie drogo.
damiok Napisano 9 Września 2015 Autor Napisano 9 Września 2015 Ja tam w dalszym ciągu nie wiem ile sobie krzyczą za tego Mondka. 9k plus gratis w postaci pedałów Spectral 5 - 8600 Spectral 6 - 10 000 można spróbować odliczyć VAT biorąc na firmę, wtedy -23%; w takim wypadku oferta Canyona rewelacja; podobnie giant: jeśli faktycznie są takie zniżki jak mówicie to -2000 zł od cen: Giant 1,5 LTD - 12 000 2 LTD - 9 200 To trzeba jechać do większego miasta i już byłem już w krakowie, pod zakopcem, bielsku - przymierzyłem już troszkę tych rowerów, ale polecane przez Was spece ciężko dostać;/
Rulez Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 Nie wiem tylko po co polecać Speca Enduro, nie jest tak uniwersalny jak Stumpjumper FSR, jeśli ktoś celował w rower o skoku 140 mm to nieporozumieniem jest pakowanie się w Speca Enduro.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.