Pawlos88 Napisano 7 Września 2015 Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Witajcie, Zastanawiam się nad wymianą obecnych hebl (P + T)i (Avid Elixir 1 w spadku po poprzednim rowerze) na coś ciekawszego. Generalnie, głównie wkurza mnie dość długi skok klamki w Avidach (nawet na świeżych klockach, przy maks. skróceniu skoku śrubą przy klamce) mogłyby też być trochę mocniejsze(na Kool Stopach, jest ok, ale hebel nie powala). Oczekuję od nowego zestawu co najmniej przyzwoitej modulacji, mile widziany byłby też relatywnie łatwy serwis i dostępność różnych pierdółek. Mocowanie tarczy koniecznie na 6 śrub bo takie mam piasty. Mam też trochę dylemat, czy zostać przy 160 mm, czy iść w 180 - jeżdżę raczej relatywnie szybko i agresywnie ale fakt, że głównie po wlkp i Lubuskiem, w górach tym rowerem jak na razie nie bywam. Dodam, że jest to hardtail. Proszę o porady i podpowiedzi, co jest wartego uwagi do takich zastosowań. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 7 Września 2015 Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Któreś Shimano. Model w zależności od budżetu. Chyba, że mowa tu o najniższej półce (poniżej Deore), wtedy lepiej już zostać przy tych Avidach.\ Tarcze w zależności od preferencji, aczkolwiek 160 tył/180 przód to chyba taki najsensowniejszy i najpopularniejszy zestaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nesk83 Napisano 7 Września 2015 Udostępnij Napisano 7 Września 2015 najwazniejszego nie podales... przedzialu cenowego... uzywam XT-M785 i jestem zadowolony w glownej mierze wlasnie z modulacji i sily hamowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawlos88 Napisano 7 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Przyznam się szczerze, że dumałem sobie właśnie najbardziej nad XT M785 i widzę, że to może być najtrafniejszy wybór (dwóch znajomych ma SLX, jeden XT właśnie nikt nie narzeka póki co) - co do widełek , w 1000 zł ze wszystkim(tarcze/adaptery) chciałbym się zmieścić. Jeśli ktoś ma porównanie, poprosiłbym się jeszcze o odniesienie się do: a) Avid Elixir 7 Magura MT6 c) Shimano Zee d) ewentualne inne propozycje Wymienione hamulce, zmieszczą się w budżecie i chętnie dowiem się różnic, plusów i minusów względem XT(stosunek cena jakość wydaje się najrozsądniejszy według obiegowych opinii, póki co). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walkingchair Napisano 8 Września 2015 Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Ja polecam shimano slx 675 które od xt NICZYM ważnym się nie różni. Lub shimano zee jednak czy do xc nie są one za mocne? .mam slx i są genialne w 100 procentach polecam Odradzam avida chyba że elixir 9 trail.magury nie znam. Tarcze to mam 2x smrt86 180mm i też mogę polecić w 100 procentach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Września 2015 a) Avid Elixir 7 Dobre heble, ale nie są w żadnym wypadku bez obsługowe. Zalecam co rok wymianę płynu. Magura MT6 Magura ma świetny stosunek mocy do reszty. Jednak zapowietrza sie łatwo, w klamce inny gwint niż w zacisku, a i klamke baaaardzo łatwo złamać. c) Shimano Zee Jedyną wada jest chyba znikoma skuteczność w mroźne dni ... ten hebel niszczy inne swoją siłą, to 4tłokowiec. Co wybrać do XC ... obstawiał bym shimano, bez awaryjne, bez obsługowe ( od SLX w górę 615 odradzam) i mają dobry stosunek jakości do ceny ( SLX) ale jak masz w planach jeździć w zimie, to avid ale ... możliwie prosty hamulec i jak pisałem, wymiana płynu bardzo często. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawlos88 Napisano 8 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Jeżdżę zasadniczy cały rok, także w ujemne temperatury, co najwyżej wybitnie błotniste dni odpuszczam, więc byłoby miło mieć hamulec także mroźnych warunkach. Moje Avidy są bezawaryjne od dłuższego czasu, ale to właśnie najprostszy model i może dlatego, niestety powoli przestają być satysfakcjonujące. Cztery tłoczki od Zee trochę kuszą, też się zastanawiam, czy to nie będzie nawet za mocny zestaw, ale kusi mnie żeby przetestować taki hebel, cena nie zabija, natomiast mocno martwi mnie utrata wydajności zimą, muszę jeszcze sprawdzić różnicę wagi względem XT, ale nie sądzę, że by było jakoś istotnie cięższe, a też o każdy gram nie walczę aż tak bardzo. Jakbym miał pivoty w ramie i widelcu to bym sobie wrzucił HS33 po prostu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 8 Września 2015 Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Jaka utrata możliwości zimą ? W Zee ? W Wielkopolsce ? No bez jaj Zresztą XT i wszystkie inne Shimano też są na olej mineralny , więc "utrata możliwości "będzie taka sama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Inaczej, do -5 czy -8 jest spoko. Ale po przekroczeniu pewnej granicy, hamulca nie ma ... a to dość niebezpieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 8 Września 2015 Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Dobrze że moje Sainty o tym nie wiedzą i cały czas hamują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walkingchair Napisano 8 Września 2015 Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Dziwne..bo przy -16 u mnie wszystko działało.także u Gianta m446 też działały. Także te mityczne spadki mocy hamulców w zimie slx i wyżej można wsadzić między bajki. Glacier downhill Proszę zobaczyć jakie tam są heble. (Temperatura pewno grubo poniżej -8) Np w 1.30 minucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 8 Września 2015 Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Cztery tłoczki od Zee trochę kuszą, też się zastanawiam, czy to nie będzie nawet za mocny zestaw, ale kusi mnie żeby przetestować taki hebel. Aby przetestować to trzeba mieć i gdzie i czym. Wsadzanie Zee do HT nawet w góry to strzelanie z armaty do wróbla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Panowie, nie ma sztywnych granic, zależy od modeli, od uszczelek, ale wierzcie ze tak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Września 2015 Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Dziwne..bo przy -16 u mnie wszystko działało.także u Gianta m446 też działały. Także te mityczne spadki mocy hamulców w zimie slx i wyżej można wsadzić między bajki. Glacier downhill Proszę zobaczyć jakie tam są heble. (Temperatura pewno grubo poniżej -8) Np w 1.30 minucie. Jednym działają innym nie. A skoro są tacy którym Shimano w niższych temperaturach się buntują to warto mieć na uwadze że można trafić na takie sztuki. Nie wątpię że Twoje 446 są ok, moje umarły w temperaturach jeszcze na plusie, podobnie jak dwie sztuki 486, oba modele mają te same kulawe uszczelki. W pracy na co dzień oglądam i serwisuję masę tanich zdechłych Shimano, wśród wyższych modeli też trafia się taki problem choć z powodu temperatur znacznie rzadziej niż przy budżetowych. To nie jest mit tylko rzeczywistość. czekuję od nowego zestawu co najmniej przyzwoitej modulacji, mile widziany byłby też relatywnie łatwy serwis i dostępność różnych pierdółek. Do Shimano nie ma pierdółek łatwo dostępnych, części zamienne oznaczają zacisk, przewód, klamkę, w całości. Serwis, w tym odpowietrzanie, są w S bardzo łatwe i bezproblemowe, olej mineralny jest też przyjaźniejszy osobie serwisującej hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawlos88 Napisano 8 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Ostatecznie temat zakończył się tym, że dziś zamówiłem heble XT - M785 i 2 x tarcze 160mm Ice Tech,myślę, że powinno być git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walkingchair Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Będzie mega git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nesk83 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 moim zdaniem dobry wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.