Piter233 Napisano 7 Września 2015 Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Mamy pływające tarcze, to teraz nadszedł czas na cud inżynierii - pływający hamulec! A tak na serio - posiadam (niestety) mechanicznego promaxa. Problem z nim jest taki, że nie hamuje - po wymianie pancerza, linki i pół dnia regulacji doszedłem do tego co jest powodem - jakieś gumowe ***** pomiędzy hamulcem a adapterem, mające służyć za podkładki. W momencie gdy nacisnę dźwignię, klocek wysuwa się do tarczy, i zamiast ją porządnie docisnąć, zaczyna się przesuwać cały hamulec (właśnie na tych gumach, w momencie gdy klocek dotknie tarczy). Nie wspominając że mocowanie hamulca do adaptera jest dość dziwne. Chyba że po prostu to nie jest adapter a cały hamulec. Ma ktoś pomysł co z tym zrobić żeby chociaż trochę hamował? Przede wszystkim ma być tanio, na wiosnę zmieniam cały hamulec, bo w zimę jeżdżę normalnie i szkoda mi tyrać nowy hamulec.Zdjęcia:Album na fotosik.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 7 Września 2015 Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Promax DSK-400 albo 800. Nie będzie hamować bo to szajs. Te gumy to jest tak że po prostu przesuwa się zacisk i ruchomy tłoczek ma dopchnąć tarcze do nieruchomego klocka. Taki patent niby na zwiększenie siły. Miałem w rękach ten hamulec i tak to wygląda. lepiej kup coś z shimano tańszego np M 416 jeśli ma to być mechanik , ewentualnie dobre klocki jeśli te będą za słabe. Albo iść w hydraulikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 7 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Na 100% zmienię, ale na mechaniki, samych klocków się zwyczajnie nie opłaca zmieniać skoro on się zwyczajnie przechyla. Trudno, podciągnę linkę żeby ruchomy klocek był zawsze trochę wysunięty i jakoś przeboleję do wiosny. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Są mechaniki z oboma ruchomymi klockami. Niestety nie pamiętam nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Avid BB7 np ma oba ruchome klocki, ale nie jest to niezbędne do dobrego hamowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 BB7 ma jeden ruchomy klocek. Tektro (chyba pod marką TRP) i Rever oferują hamulce z dwoma ruchomymi klockami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Hamulec został wymieniony na Avida BB5. Kupiłem komplet używanych razem z klamkami za 115 od forumowicza, a różnica jest znaaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 22 Września 2016 Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Miałem ten hamulec, okropny badziew, słaba siła hamowania. Regulacja przesuwu docisku i regulacja klocka. Temat jak widzę do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 22 Września 2016 Udostępnij Napisano 22 Września 2016 https://www.trpbrakes.com/category.php?catid=206&productid=1199 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 7 Października 2016 Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Na moje oko, to na pierwszym zdjęciu widać brak (zużyty i nie wyregulowany) nieruchomego klocka. Przynajmniej z tej perspektywy to wygląda jakby tarcza opierała się przy hamowaniu o zacisk, a nie klocek. W takim układzie żaden hamulec nie będzie działał poprawnie czy to marny Promax czy BB7. Odnośnie mechaników z oboma ruchomymi klockami, to wyglądają fajnie ale mam obawy o trudność regulacji. Przy stałym klocku sprawa jest prosta, wysuwa się go jak najbliżej tarczy i sprawa załatwiona. Tutaj muszą być bardzo dobrze zgrane, żeby równo dociskały tarczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi