tomaszJG Napisano 7 Września 2015 Napisano 7 Września 2015 Witam, chciałbym przesiąść się z hardtail'a na full'a w związku z tym mam kilka pytań. Jestem teraz w posiadaniu Canyona Grand Canyon Al 6.9 z 2014 roku. Koła 29 cali i Reba 100mm Solo Air. Kół nie chciałbym zmieniać. Teraz mam kilka pytań: 1. Czy ww Rebę da się przerobić na wersję 120mm tak jak dało sie zrobić ze wcześniejszymi wypustami? 2. Jaka rama z damperem byłaby dobra pod 120mm z przodu? Zaznaczę że chciałbym jeździć agresywne XC i AM, bo do enduro musialbym jednak zmienić jeszcze amortyzator. Chcialbym coś pokroju Canyona Nerve. Budżet na ramę z damperem to ok 3000 zł. Pozdrawiam
beskid Napisano 7 Września 2015 Napisano 7 Września 2015 1. W Rebach solo air bez problemowe jest tylko zmniejszenie skoku. By zwiększyć potrzeba niestety wymienić tłok sprężyny. Za wymianę również tłumika głowy nie dam ale chyba też trzeba będzie zmienić. Generalnie nie tania sprawa. Nie lepiej przez zimę sprzedać to co masz i dokładając po prostu kupić to co chcesz??
tomaszJG Napisano 7 Września 2015 Autor Napisano 7 Września 2015 Szczerze powiedziawszy, nie spłaciłem jeszcze tego roweru rodzicom i wolałbym uniknąć sprzedaży i kupna innego. Ale jak będzie trzeba to tak zrobimy. A jakaś przybliżona wartość Grand Canyon'a AL 6.9 w fabrycznej konfiguracji , przejechane max 1500km.
beskid Napisano 7 Września 2015 Napisano 7 Września 2015 Jeśli jest w ładnym stanie to sądzę, że okolice 3K są jak najbardziej realne. Może nawet ciut więcej. Dokładasz potem to co masz zamiar dać na ramę i już. Nowy Nerve w zależności od rozmiaru koła to koszt rzędu 6-7K więc prawie w sam raz. Zawsze nowe to nowe a biorąc pod uwagę operację z Rebą i jednak pewne koszty przekładki to co chcesz zrobić tanie nie będzie.
wojtas7 Napisano 7 Września 2015 Napisano 7 Września 2015 Najsensowniej jest kupić inny rower. Dużo części może nie pasować. Od innego standardu mocowania osiek, a może zechcesz inne koła, przez długość łańcucha, sztyca może mieć inny rozmiar, potem się okaże że mostek i kiera też lepsze by były inne krótsze/dłuzsze, korba może mieć inne łożyska.... nie, to sie nigdy nie oplaci.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.