Skocz do zawartości

Sr Suntour XCT HL0 (100 MM) Jaki jest dopuszczalny maksymalny rozmiar tarczy?

Borsuczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, mam w swoim nowym Krossie Hexagonie R6 zamontowany tytułowy amortyzator i standardowa 160 mm tarcza wydaje mi się być niewystarczająca. Czy ten widelec wytrzyma tarczkę 203 mm?

Napisano

Seraph, co jest nie tak z tematem? Tarcza 180 mm raczej jest dopuszczalna, bo w tym rowerze z tymi samymi wszystkimi częściami, tylko ramką nieco większą ma fabrycznie zamontowaną z przodu 180 mm tarczę.

GajekL, ważę około 82 kg, z minimalną malejącą tendencją. Hamulce Tektro HDC-300. Może nie tyle co nie może mnie wyhamować, tylko nie mam nad tym kontroli, lekko zwalniam, a jak wcisnę trochę mocniej klamkę, to już mi unosi tył.

Napisano

Jesli nie mozesz znalesc momentu kiedy kolo zaczyna blokowac to nie jest to wina malej tarczy, tylko slabej modulacji hamulca Tektro.

Na pewno nie jest to wina zbyt malej tarczy, ja waze podobnie do Ciebie i na tarczy 160mm z hamulcem M675 bylo rewelacyjnie, po zmianie na 180mm zupelnie nie czuje roznicy.

Napisano

Gdybyś przeczytał regulamin forum to byś wiedział co jest nie tak z tematem. Poza tym możesz popatrzeć na inne tematy i wyciągnąć wniosek...

Co do tarczy to to, że producent roweru aplikuje 180 mm to nie znaczy, że to ma sens do tak wiotkiego widelca z niskiej półki. Gdyby hamulec był za słaby to nie byłbyś w stanie "unieść tyłu" - lub dałoby się tylko przy małej prędkości. Twoje hamulce to tani model i po prostu mają słabą modulację, ale może to też być wina klocków. Ja u siebie mam Tektro Draco i modulacja była bardzo dobra nawet na oryginalnych klockach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...