michal199126 Napisano 6 Września 2015 Napisano 6 Września 2015 Witam, Posiadam rower z tylnym kołem Mavic Crossone Disc 29" 135x5mm, czy możliwe jest przerobienie piasty montowanej w tym kole na taką która pomieści oś QR 9mm. Jeżeli tak to proszę o wyjaśnienie od strony technicznej jak tego dokonać.
seraph Napisano 6 Września 2015 Napisano 6 Września 2015 Jak to 5 mm? Nie mylisz czasem szpilki zamykacza z ośką? Daj zdjęcie.
dawid Napisano 6 Września 2015 Napisano 6 Września 2015 135/5mm i qr 9mm to to samo 5mm oznacza średnicę otworu przez który przechodzi szybkozamykacz, 9mm oznacza średnice końcówek piasty na których opiera się rama. Oba oznaczenia stosuje się wymiennie, ale znaczą ten sam standard
michal199126 Napisano 6 Września 2015 Autor Napisano 6 Września 2015 Jestem dość mało doświadczony w tych sprawach, dzięki za proste wytłumaczenie . Ogólnie ten post wziął się stąd, że mam problem z tylnym kołem. Dokładnie chodzi o uczucie miękkości podczas najazdów na przeszkody, czuję jak tylna część roweru się lekko ugina. Chciałbym usztywnić rower zwiększając średnice ośki. Niestety mój hak pomieści tylko 9mm.
seraph Napisano 6 Września 2015 Napisano 6 Września 2015 Uczucie, którego doświadczasz to raczej nie wina osi. Jeśli to opona się tak ugina to o ile ciśnienie nie jest zbyt niskie to dobrze, ale możliwe też, że koło jest wiotkie. Tak czy siak to sztywniejsze - grubsze osie stosuje się raczej w celu usztywnienia całe go tylnego trójkąta ramy - sztywna oś działa jak mocniejszy węzeł haków. Wpływa to na prowadzenie roweru na zakrętach, bo "ogon nie pływa". Oś raczej nie ma wpływu na ruch góra - dół.
walkingchair Napisano 6 Września 2015 Napisano 6 Września 2015 Jest na to prosty patent jak masz piastę na kulkach to bierzesz konusa i os, idziesz do tokarza, on robi Ci gwint oryginalny i pasujący do konusa na nowej osi dłuższej na tyle aby chwycić ramę i obrócić nakrętka ze 4 razy. Nakrętki też dorabiasz pod 9 mm.jeżeli masz maszynowe łożyska to toczysz os 9mm z końcem nagwintowanym i nabijasz na nią łożyska ściągnięte że starej osi..można też przeplatać koło na piastę 12 mm axle i dodać adapter 12/9 mm i kupić thrubolt od dt swiss na 9 mm.
Rulez Napisano 6 Września 2015 Napisano 6 Września 2015 Niestety mój hak pomieści tylko 9mm. Raczej mało prawdopodobne, z tyłu hak jest pod ośkę 10 mm (9mm jest z przodu)
MichalMMM Napisano 7 Września 2015 Napisano 7 Września 2015 Ewentualnie kupujesz piastę pod 10mm i kupujesz zacisk np. DT Swissa Thru Bolt.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.