Skocz do zawartości

[DH3N20] problem z dynamem Nexus

AS2000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów.

Postanowiłem się zarejestrować ponieważ nie mogłem znaleźć rozwiązania mojego problemu.

Jak w temacie: piasta przednia Nexusa DH3N20, niby bez oporowa.

Stało się coś dziwnego, piasta zaczęła pracować tak jakby w każdą przerwę w komutatorze wpadała kulka ze sprężynką.

Pyk,pyk.pyk... i tak dalej.Myślałem że jest to problem mechaniczny typu kulki,konusy,miseczki ale nie.

Mechanicznie wszystko jest bez zarzutu  Mam wrażenie że jest to opór indukcyjny wytwarzany przez magnesy.

Tylko czemu? Czyżby między magnesami zrobiło się zwarcie?

Piastę rozebrałem, wyczyściłem, złożyłem z powrotem. Nie pomaga żadna regulacja. Żeby obrócić ośkę trzeba mieć silne palce.

Z reguły z rowerami radzę sobie sam. Koła , piasty przerzutki, hamulce i inne drobiazgi - nie ma problemu.

Lecz z tą piastą trochę zgłupiałem. Może ktoś zna rozwiązanie problemu.

Pozdrawiam.

Sławek

• Mod Team
Napisano

Nawet Dynamo beż obciążanie będzie starzało niewielki opór. Taka jest konstrukcja tego "silnika", przy obciążeniu, wiadomo opory wzrastają proporcjonalnie do obciążenia.

Napisano

Witam

Te dynama bez obciążenia wprowadzają niewielki opór, a i z obciążeniem (podłączona lampka) mają znacznie mniejsze opory niż dynamo na koło.

Odłącz przewód, a właściwie wtyczkę od tego dynama , może na nim jest zwarcie.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...