joesatch Napisano 6 Września 2015 Napisano 6 Września 2015 Witam, przeglądam rynek z nadzieją że znajdę coś dla siebie w niedalekiej przyszłości. I mam mętlik w głowie... obecnie jest tyle różnych grup rowerów szosowych bądź "uszosowionych" i nie mam pojęcia czym się różnią bądź jakie specjalne przeznaczenie mają. Sam szukam czegoś komfortowego, gdzie w lekki teren będę mógł spokojnie wjechać, a z racji mojej wagi i przyzwyczajenia na pewno wyposażonego w tarcze hydrauliczne. Wiem że mamy rowery: - o typowo wyścigowej geometrii, - endurance - bardziej wyprostowana pozycja, co za tym idzie bardziej wygodna - przełaje - pozycja jak w zywkłej szosie ale szersze opony wchodzą - gavelbike - nie mam pojęcia co to i jakie mają właściwości te rowery. I pewnie jeszcze kilka innych typów jest o których pewnie nie mam pojęcia. Do niedawna myślałem że rower klasy endurance (canyon) będzie dla mnie najlepszy, później doszły przełaje ale ciężko tu o carbon w przystępnej cenie. A teraz na rynku pokazało się coś o nazwie gravelbike... Czy ktoś mógłby wyjaśnić różnicę między różnymi geometriami ? i podpowiedzieć czego szukać Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.