Skocz do zawartości

[Deore xt FD-T781] obsłuży mniejsze tarcze

seczuan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
posiadam przerzutkę przód shimano deore xt FD-T781  i generalnie w opisie ma że zapewnia znakomitą zmianę przełożeń 48-36-25T/44-32-24T 
obecnie mam sram x7 44-33-22 oczywiście 3x10
i teraz mam pytanie czy obsłuży równie dobrze korbę na mniejszych blatach 42-32-24 lub 40-30-22 czy nie będzie trochę za duża

i jeszcze jedno pytanie bo wyczytałem że przednie przerzutki srama są słabsze od shimanowskich, czy to prawda (mam tył srama i manetki też srama, a ten xt został bo pasował i nie było potrzeby zmiany teraz bym chciał mniejszą korbę i jak trzeba wymienić to myślę by też był sram )  

• Mod Team

Ja rozumiem coś przez kompatybilne wtedy kiedy bez 5 godzinnego zabiegu regulacji uda sie ustawić przerzutkę tak że nie trze na niemal żadnym przełożeniu. Bo działać będzie, ale z ocieraniem będą problemy.

A jakim cudem sobie radziła ... to wszystko można wyjaśnij oglądając przerzutkę przy danej korbie. Ale jeżeli ustawić przerzutkę jak radzi shimano marne szanse by działało.

Na początku korba też Alivio (7-8rz) obecnie Deorka ze zintegrowaną osią (9rz).

5 godzin na pewno nie ustawiałem, problemu z ocieraniem nie było, bo by mnie denerwowało i zapamiętał bym ;)

Idealnie na pewno nie było, problemem była najmniejsza tarcza i minimalny zapas miejsca między prowadnicą a ramą. Było na tyle dobrze, że nie miałem ochoty zmieniać.

Tutaj ilustracja najbardziej nietypowego zestawienia czyli 22-32-38: https://picasaweb.google.com/114429717076057867312/NoweCzesci?noredirect=1#5359118562214460034

Ale jeżeli ustawić przerzutkę jak radzi shimano marne szanse by działało.

Aż tak wierzysz producentom, że da się ustawić wyłącznie tak jak zalecają? ;)

• Mod Team

Nie o to chodzi czy wierzę. Ale jeżeli mamy korbę deore, przerzutkę deore, i łańcuch dobrany do napędu, regulacja na "naklejkę" trwa dosłownie 5 min. Bo tak ją zaprojektowano, jeżeli wsadzamy suport inny, za długi czy za krótki, inne będą pojemności, zapomnieć można o tym sposobie regulacji i czasami sie uda szybko, czasami sie nie uda, to już zależy ot konkretnego przypadku.

Chyba wszyscy wiemy że także kąt rury podsiodłowej tu jest bardzo istotny i pomaga lu przeszkadza :P Wiele razy trafiałem na rower z nie do końca dopasowanymi elementami i rzadko bywał on bezproblemowy w regulacji.

Odnośnie korby z blatem 38, shimano posiadało w swojej ofercie taką korbę :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...