cinek1987cinek Napisano 5 Września 2015 Udostępnij Napisano 5 Września 2015 (edytowane) Witam. Mam taki problemik. Objawiał się od jakiegoś czasu ale trwał chwilę, mianowicie dzisiaj podczas wyścigu zjeżdżałem w dół i chcialem przyhamować przed końcem, wciskam klamkę (tył) a ona wpadła mi aż do gripa... no to pompuje kilka razy o_O i nic z tego ... na końcu zjazdu był zakręt w prawo a na środku drzewo... więc poleciałem w prawo i gleba. Na szczęście bez szwanku. Wczoraj odkręcałem tylne koło i zobaczyłem, że jeden klocek jest prawie skończony, drugi też taki sobie (klocki żywiczne jakie były z hamulcami SLX). Moje pytanie, czy to klocki do wymiany czy hydraulika coś świruje ? Edytowane 5 Września 2015 przez cinek1987cinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 5 Września 2015 Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Wyjmij klocki i naciśnij delikatnie klamkę. Jak tłoczki idą równo to nowe klocki i ustaw zacisk. Jeśli trzeba odpowietrz i sprawdź czy nic nie cieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Widać jak równo pracują. Nic nie cieknie. Jeśli trzeba odpowietrzyć? A w takiej sytuacji trzeba? Klocki i tak w sumie do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 5 Września 2015 Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Najlepiej to kupić nowe klocki i odpowietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 5 Września 2015 Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Jeśli trzeba odpowietrzyć? Jeśli klamka idzie do kiery i miękko to trzeba. Choć może to być też od klocków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Powiem tak. Później działało już ok. Normalnie wciskam klamkę i działa jak klamka przednia. Teraz odkręciłem zacisk, wyjałem klocki. I tak: tłoczki pracują równo, ale jeden z jakby był lekko bardziej wysunięty. A same klocki po oględzinach wyglądają tak: - więc nie wiem czy tak bardzo zjechane... Czy to jednak wina hydrauliki. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 5 Września 2015 Udostępnij Napisano 5 Września 2015 (edytowane) Panie tam jest jeszcze połowa klocka Ale jak klamka wpadła to przymusowe odpowietrzanie. Edytowane 5 Września 2015 przez MartinH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Ok, a więc trzeba będzie odpowietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 5 Września 2015 Udostępnij Napisano 5 Września 2015 (edytowane) Cokolwiek się dzieje z klamką to trzeba odpowietrzyć cały układ. W Shimano to proste jak drut. Klocki nic do sprawy nie wnoszą bo nawet jak jest stan "0" i trze blacha o tarczę to klamka nie ma prawa się zapadać. Edytowane 5 Września 2015 przez beskid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Ok, dzięki Panowie. Będę robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Wymieniony cały płyn i odpowietrzone hamulce. Dziwna sprawa... stary płyn był biały i brudny...wtf? ... Po wymianie na razie jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Nic dziwnego. Shimano leje czasami dziwne rzeczy brudny tez sie zdarza jak często używane, dużo używany i hamulec ma rok czy więcej. Zalecał bym jeszcze spuścić płyn, rozebrać zaciski, wyczyścić tłoki i poskładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Na razie jest ok. Ale jak coś się będzie działo to tak zrobię. I przy okazji zobavzey co siedzi w przednim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zientas Napisano 6 Października 2015 Udostępnij Napisano 6 Października 2015 mam też problem z hamulcami slx, zdjąłem przednie koło do transportu roweru a po założeniu tarły tarcza ocierała o klocki i to dość mocno. poluzowałem 2 śruby popompowałem, zacisnąłem i dokręciłem. poprawiło się ale delikatne tarcie nadal jest, niestety nie wiem jak to dalej wyregulować, na filmikach na YT są jeszcze jakieś małe śrubki na imbusiki do regulacji samych klocków u mnie nie ma. Ktoś ma jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlezaFanatic Napisano 6 Października 2015 Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Tak , ktoś ma pomysł. Musisz ustawić zacisk tak aby z obu stron klocki były w jednakowej odległości od tarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zientas Napisano 6 Października 2015 Udostępnij Napisano 6 Października 2015 dzięki, ale prosiłbym bardziej łopatologicznie, jak sie do tego zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 6 Października 2015 Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Tutaj masz opisane: http://www.forumrowerowe.org/topic/148378-poradnik-regulacja-i-ustawianie-zacisku-hamulcowego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zientas Napisano 6 Października 2015 Udostępnij Napisano 6 Października 2015 dzięki za pomoc, jutro będę testował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benius Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Tutaj masz opisane: http://www.forumrowerowe.org/topic/148378-poradnik-regulacja-i-ustawianie-zacisku-hamulcowego/ hej moge prosic o przywrocenie obrazkow bo chyba wygasły....jakoś T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Musiałbyś napisać PM do autora tamtego tematu. Z drugiej strony jest to tak obrazowo i łopatologicznie napisane, że i bez obrazków powinno się wiedzieć, jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi