Skocz do zawartości

[klamki, hamulce, klocki] Zakup klamek, wymiana hamulca VB.

Sobcik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

planuje dobrną wymianę części napędu i postanowiłem zakupić manetki bez klamek, a że teraz mam klamkomanetki to oczywiste jest, że muszę kupić klamki. Napęd będzie ze średniej półki Alivio/Deore to i klamki jakieś "lepsiejsze" bym chciał, chyba że nie ma co przepłacać ?

Sytuacja wygląda tak, że z przodu mam hamulec mechaniczny, a z tyłu VB więc klamki muszą byc uniwersalne, żeby nie sztukować ;) ale to chyba większość do VB spełnia. Przy okazji wymieniłbym tył cały na jakiś lepszy VB.

Druga sprawa - mam w planach remont starego trekking mojego ojca na ramie Krossa i tam są cantilever'y, które chce wymienić na VB i tu chciałbym jakąś budżetową wersję (oczywiście komplet z klamkami) bez szaleństw, ale żeby było bezpiecznie - rower na miasto.

Z tematów, które przeczytałem rzuciły mi się w oczy:

- Avid SD3/SD5 - 3 by chyba wystarczyła ?

- Alivio BRT4000

- Tektro855AL

- DeOne

Klamki:

- FR5

- Alivio BL-T4000

- Deone - chyba nie obsłużą mechanicznego ?

- Deore BL-510 - widziałem komplecik za 42zł

Gdzieś czytałem, że te DeOne to udane klony FR5 i Avidów - myślałem, żeby je dać do tego trekkinga czy może lepsze Tektro ?

Do mojego roweru skłaniam się ku FR5 i Avid 3/5 chociaż Alivio tez rozsądnie wygląda, które lepsze by były ?

PS. Zapraszam tez do tego TEMATU gdyby ktoś chciał doradzić :)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...